18.03.2020,  23:05:44 | 0 comentarii | 3101 vizualizari
Așteaptă aprobarea consiliului local / Două contracte de asociere între Primăria Petroșani și Consiliul Judeţean Hunedoara
de Corneliu BRAN

• Obiectul contractelor: turnarea de covor asfaltic integral pe cinci drumuri importante 

Două proiecte de hotărâre sunt pe „țeavă” cum s-ar zice la Petroșani și vor fi supuse în dezbatere la finele lunii în curs la ședința ordinară de Consiliu Local Petroșani. Ele sunt importante pentru infrastructura rutieră locală și, poate tot la fel de important, ele prevăd aprobarea încheierii unui contrat de asociere între U.A.T. municipiul Petroșani – prin Consiliul Local Petroșani - și U.A.T. județ Hunedoara – prin Consiliul Județean Hunedoara.

În asociere cu consiliul județean, primăria dorește să fie turnat covor asfaltic pe cinci străzi din localitate
Ambele proiecte de care discutăm prevăd „realizarea lucrărilor de reabilitare prin asfaltare” a străzilor Maleia, respectiv Lunca, Anton Pann, Cuza-Vodă și Cărbunelui din Cartierul Colonie. Este vorba de câteva străzi importante, una ar fi Maleia, drumul care duce spre stațiunea turistică „Parâng”, alte două mai importante fiind în Cartierul Colonie, drumul spre gară sau spre instituții precum „Apa Serv” Valea Jiului, sau firme importante pentru viața economică și socială a municipiului.
„Noi facem după cum ni s-a promis de către cei din conducerea consiliului județean. Astfel, prin aceste două proiecte, care vor deveni hotărâri de consiliu local după aprobare la prima ședință, vom putea încheia un contrat de asociere cu U.A.T. județ Hunedoara, prin consiliul județean”, ne-a spus miercuri primarul Petroșaniului.
Dar să facem o recapitulare din ce ne spunea primarul Tiberiu Iacob-Ridzi mai demult, prin ianuarie, anul curent, inclusiv ce spune și în notele de fundamentare ce însoțesc aceste două proiecte, și din ce a mai completat miercuri, 18 martie, în discuția purtată telefonic cu dumnealui.
„În luna decembrie 2018 A.D.I. Sistemul Integrat de Gestionare a Deșeurilor Hunedoara a atribuit contractul de delegare a gestiunii serviciului de salubritate în zona de colectare 4 Petroșani. Începând cu acea lună, deșeurile municipale din toată Valea Jiului au fost transportate la Stația de Transfer Petroșani, situată în strada Izvorului, de unde sunt preluate de către camioane de mare tonaj și transportate spre depozitare la deponeul ecologic de la Bârcea Mare. În aceste condiții, tronsonul de drum DN 66 –strada Lunca – str. Anton Pann – str. Cuza Vodă – str. Cărbunelui din Colonia Petroșani, pe care se realizează traseul de transport deșeuri se află într-o stare avansată de degradare din cauza acelui trafic greu și intens de camioane, pe acel traseu transportându-se zilnic aproximativ 100 de tone de deșeuri către stațiile de transfer și sortare, iar în sensul celălalt, alte 100 de tone către Bârcea Mare. Pe de altă parte, strada Cuza Vodă de exemplu, dar și Lunca mai nou, sunt afectate și în urma lucrărilor de modernizare a rețelelor de apă și canalizare pe baza proiectului european cofinanțat din Fondul de Coeziune prin POIM 2014-2020, al cărui beneficiar este operatorul regional de apă și canal Apa Serv, unde consiliul județean este acționar majoritar. Ca atare, drumurile respective tranzitează zone din cartier cu case ce au vechime și de peste 100 de ani, iar reabilitarea și asfaltarea acestor drumuri este esențială pentru acele clădiri privind deteriorarea lor. Prin adresa 906 din 21 ianuarie anul curent, consiliul județean și-a dat acordul pentru efectuarea reabilitării și modernizării străzilor acestea. De partea cealaltă, strada Maleia a avut și ea de suferit în urma lucrărilor de introducere a rețelei de canalizare, precum și de înnoire a rețelei de apă potabilă, lucrări realizate de Apa Serv prin POSM 2007-2014, plus altă lucrare, aceea de introducere a gazului metan. Din aceste motive, propun aprobarea încheierii unui contract de asociere cu Consiliul Județean Hunedoara în vederea reabilitării acestei străzi, una importantă pentru turismul local petroșenean și nu numai”, susține primarul petroșenean Tiberiu Iacob-Ridzi.

Străzile respective au o lungime liniară totală de peste 6.600 ml
La final precizăm faptul că în Cartierul Colonie, strada Lunca are o lungime de 1.360 metri liniari, strada Anton Pann are o lungime de 520 ml, strada Cuza Vodă are lungimea de 800 metri liniari, strada Cărbunelui e cea mai mică, de doar 280 metri liniari. De partea cealaltă, strada Maleia are o lungime de 3.700 metri liniari.
Să sperăm că până la finalul anului toate aceste străzi să capete covorul asfaltic pe care îl așteaptă de multă vreme toți petroșenenii. Mai cu seamă că din acest an se vor termina și lucrările de reabilitare a canalizării din municipiu, lucrări ce au adus un disconfort oamenilor, dar pe de altă parte bucuria că au parte de o canalizare nouă, serioasă, care ridică standardul confortului în localitate și implicit în ochii viitorilor turiști, că tot vorbim de un viitor Petroșani turistic. Iar când primăria și consiliul județean lasă toate la o parte și pun mână de la mână pentru astfel de lucrări publice, nu poate fi decât benefic, în primul rând, pentru cetățeanul obișnuit.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter