23.03.2020,  19:45:15 | 1 comentariu | 1540 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Zăpadă la vreme de primăvară și COVID 19
de Corneliu BRAN

• Intervenția autorităților la Petroșani și Petrila

 

A nins de duminică seara până luni, aproape toată ziua, mai ceva ca-n decembrie din iernile bune, când zăpada acoperea ca o mare perdea albă întreaga Valea Jiului.  Dacă se întâmpla în decembrie anul trecut sau măcar în ianuarie, toată lumea s-ar fi bucurat nespus, iar în cele două stațiuni ale noastre probabil n-ar mai fi fost atâtea costuri și probleme cu crearea de zăpadă artificială pentru pârtii. Dar acum cine să se bucure? Copiii, în nici un caz, că n-au voie afară, pe bună dreptate, că se pot răci și într-o astfel de perioadă nu e de mers la spital sau nici la medic, că e riscant, mai cu seamă pentru copii și bătrâni. Bătrânii, nici atât, că ei visau mai degrabă să vină căldura, că poate, poate „vom scăpa mai repede de noul corona virus, deci și de stat în case”. Iubitorii de munte și de sporturi de iarnă? Da, ei se bucură, dar se uită la zăpadă și la schiurile din debara… că de mers pe munte nu se mai poate acum.

 

Zăpada încetinește propagarea virușilor! Boli mai grave despre care nu se face atâta caz!

Și totuși, bucuria acestei ninsori ar fi bine să o avem cu toții, cum bine spunea și specialistul Streinu Cercel luni dimineață, care atrăgea atenția autorităților să lase zăpada cât mai mult așternută, că asta înseamnă și încetinirea răspândirii virusului. Poate și faptul că n-a nins cum trebuie și când trebuia a răscolit virușii, aici ne gândim și la virușii gripali sezonieri, care au provocat în sezonul rece cu mult mai multe decese decât „vedeta-verișor”, noul corona virus cu boala COVID 19 cum i se spune! Iar cine nu crede poate să verifice treaba asta foarte ușor. Cum la fel poate să verifice câte decese a lăsat în urmă rujeola și alte boli mult mai periculoase și la fel de grave, dacă nu mult mai grave, dar pentru care nu se provoacă atâta isterie planetară. Cu toate că și COVID 19 are pericolul ei, și problema acestei boli este că se propagă foarte repede, după cum ne spun specialiștii, însă suntem convinși că marea majoritate a omenirii va supraviețui după potolirea acestui virus și găsirea antidotului necesar vindecării.

 

„Zăpada mieilor”… Autoritățile s-au pus în mișcare pentru degajarea drumurilor de zăpada groasă

Revenind la zăpadă, haideți să trecem puțin în revistă și ce au făcut autoritățile din Valea Jiului privind zăpada asta, a „mieilor”, cum ar zice unii, deși e cam multă față decât ar trebui să fie spre final de martie. Stând de vorbă cu doi primari, am înțeles că s-au luat măsurile ce se impun în astfel de condiții meteo, dar ascultând oarecum și de vocea specialistului Streinu Cercel, după cum ne-au spus luni la prânz doi dintre primarii din Vale, respectiv primarii Petroșaniului și Petrilei, zăpada n-a fost îndepărtată și de pe multe trotuare sau zone, astfel încât să țină oarecum virușii izolați câteva zile. În condițiile în care oamenii oricum trebuie să stea în case, cu excepția celor ce merg la serviciu și unde activitatea n-a fost încă oprită, această măsură pare bună acum. La Petroșani de treaba asta s-a ocupat firma „Eolian”, cu care primăria are contract, în timp ce la Petrila de deszăpezire se ocupă primăria și firma de gospodărie locală „Edil Sal Prest”. Ambele străzi principale din cele două localități au fost degajate cu utilajele și aduse la negru, cum ne spuneau primarii. La fel, și anumite străzi mai mari din cartiere.

La Petrila, primarul Vasile Jurca ne-a spus că au fost mobilizați la deszăpezire, luni dimineața, circa 30 de muncitori și șoferi de utilaje, din partea primăriei 15 și din partea „Edil Sal Prest” alți 15.

„Avem, pe lângă oameni, vorbesc de primărie, un tractoraș pentru trotuare, plus un tractor pentru străzi, ne ocupăm de străzile Lunca (din spatele Cartierului 8 Martie), plus Remete, acolo unde sunt străzile Crișan, Cloșca și Câmpului. Cei de la Edil Sal Prest au de asemenea un tractor pentru trotuare și un altul pentru străzi. Noi, primăria, mai avem un buldo-excavator cu care decongestionăm zăpada din Cartierul Brătianu, de pe străzile de-acolo, precum și străzile din Jieț, Birăoni și Cimpa. Cu o autospecială MAN, care are și plug și sărăriță, curățăm și aruncăm material antiderapant pe strada Republicii, strada principală a Petrilei”, ne-a comunicat luni primarul Petrilei, Vasile Jurca.

 

Parcuri și locuri de joacă închise la Petroșani și Petrila

Pe de altă parte, atât la Petrila, cât și la Petroșani, ambii primari au închis luni dimineața parcurile și locurile de joacă de teama ca nu cumva tentația copiilor de a se juca în zăpadă prin parcuri să existe și să ne trezim cu zeci, sute de copii la o bulgăreală, scăpați din case de unii părinți inconștienți, care preferă să nu țină cont nici acum prea mult de apelurile autorităților române, în frunte cu cele ale primarilor localităților, fiind în stare să lase copiii la joacă prin zăpadă.

„Noile măsuri, printre care și închiderea parcurilor din municipiu de care vorbeam, au fost luate la Petroșani în cadrul Comitetului Local pentru Situații de Urgență, pe care l-am convocat, deși nu am putut fi prezent fiind în izolare la domiciliu până pe data de 27 martie, în calitate de președinte. Astfel, acum, toate parcurile sunt închise, iar polițiștii locali și cei naționali veghează ca nici un copil sau cetățeni să fie prezenți în ele, nici la plimbare și nici la joacă.

Tot la această ședință de CLSU s-a hotărât să se înființeze o celulă de criză, un centru de permanență unde oamenii pot să sune în caz de necesitate la două numere de telefon, respectiv: 0254-541.220 și 0722.368.153. Mai vreau să vă spun și faptul că Primăria municipiului Petroșani, împreună cu reprezentanții Direcției de Asistență Socială Petroșani, poliția locală și DADPP vom identifica și sprijini persoanele de peste 65 de ani, din categoria de risc, conform articolului 8 din Ordonanța Militară 2/2020. Acestea sunt doar o parte din măsuri, urmând ca în funcție de situație să mai venim și cu altele”, a spus primarul Iacob-Ridzi.

Tot la Petroșani, luni, 23 martie s-a putut auzi pe străzi vocea primarului Tiberiu Iacob-Ridzi. Dintr-o mașină, pe care erau montate difuzoare, primarul făcea apel la responsabilitate și la calm, rugându-i pe cetățeni să stea în case, aceasta fiind se pare principala armă de stopare, până acum, a noului coronavirus. 

La Petrila cam aceleași măsuri. Primarul Jurca ne-a spus că poliția locală și poliția națională veghează ca în aceste parcuri să nu fie copii la joacă sau persoane dornice de plimbări. La fel, pe străzi, grupurile mai mari sunt oprite și îndemnate să meargă în case. „Toți, ne spune primarul, ne dorim dacă se poate să nu fie nici un om pe stradă, cu excepția celor ce merg în alimentare la cumpărături, sau la farmacii. Totuși, cu toate aceste măsuri, din când în când câte unii mai ies să se plimbe aiurea, punându-se ei și familiile lor în pericol. Aici e treaba poliției să stea de vorbă cu ei și să-i convingă să se reîntoarcă în locuințe. Ar fi bine ca, totuși, oamenii să înțeleagă singuri treaba asta, dar, ca oricând și ca peste tot și în comunitatea din Vale mai există câte unii mai tari de cap, mai încăpățânați, niște egoiști care, de fapt, nu se gândesc la nimeni și nimic, ci doar la ei, că altfel n-ar proceda așa în nici un caz. Greu este pentru toată lumea să stea în casă cât mai mult, iar marea majoritate a înțeles treaba asta și să sperăm că până la urmă va înțelege toată lumea că aceste măsuri trebuie urmate, dacă vrem să nu stăm cu lunile izolați, cine știe până când”.

 

Apelul celor doi primari în situație de criză provocată de pandemie: „stați în case și NU lăsați copiii afară la zăpadă”!

Primarul Petroșaniului a făcut încă o dată un apel pentru petroșeneni prin intermediul ZVJ: „Rog și pe această cale pe cetățenii noștri să înțeleagă că trebuie să stea în casă. Doar împreună cu toții vom reuși să învingem acest virus și această boală. Știu că ar fi mare bucurie pentru copii să iasă la zăpadă să se joace, dar în același timp ar fi un pericol foarte mare pentru ei și familiile lor, pentru noi toți! De aceea îi rog pe părinți să nu-i lase afară și să le explice situația, astfel încât ei să înțeleagă la ce pericol s-ar expune. Mulțumesc pentru înțelegere și le doresc petroșenenilor, românilor în general, multă putere, să putem trece împreună cu bine peste această perioadă grea”.

Primarul Petrilei a menționat de asemenea: „Chiar dacă pentru copii zăpada așternută e tentantă, fac un apel la părinții lor să-i țină în case și locuințe, deoarece există pericolul să se răcească, ba chiar și mai rău, să facă pneumonii și asta ar însemna să ajungă la spital. În aceste zile grele pentru sistemul sanitar și personal, nu e de dorit ca nici un copil să ajungă la spital. Acesta e pericolul și de aceea oamenii maturi trebuie să fie conștienți de acest risc și să fie responsabili pentru ei și familiile lor, pentru comunitate și țară în general. Apelul meu este ca toți, împreună, să fim puternici și să trecem cu calm și fără panică peste toate acestea ce ni se întâmplă, astfel ca la final să ne bucurăm din nou cu toții de viață, de ceea ce am primit cel mai sfânt de la bunul Dumnezeu, rugându-L să ne ajute și să ne ierte de toate, dar și să-I mulțumim pentru ajutorul Său și pentru grija ce ne-o poartă”.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (1 )

#1 Cetățean 24.03.2020,  11:43:34
Mergeți la Lupeni zona posta veche sa vedeți "tineri" cum au ieșit la bulgareala!!!


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter