25.03.2020,  19:40:41 | 0 comentarii | 4233 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Un Petroșani pustiu, sumbru și rece / Afișele cu Ordonanța militară nr. 2 trebuie înlocuite. Din motive obiective, Zona „D” a întrerupt lucrările la cea mai importantă lucrare a Apa Serv „Valea Jiului”
de Corneliu BRAN

Petroșaniul nu doar pare, dar și este în acest moment un oraș trist. Starea de izolare a locuitorilor, dată de vremurile ce le trăim, vremea de afară, rece și mohorâtă, deși e final de lună martie, incertitudinea zilelor de mâine aduc orașul de la poalele Parângului într-o poziție sinistră, precum, probabil e în toată țara.

Cu toate acestea, viața merge înainte și noi toți odată cu ea. Miercuri, înainte de ora 12, când Ordonanța militară nr. 3 a intrat în vigoare, am documentat acest material jurnalistic de atmosferă. Pustiu și iar pustiu… Ici, colo mai vezi câteo mașină pe stradă, sau câteo instituție financiară unde oamenii așteaptă afară la rând, la minim un metru distanță cum sunt recomandările medicilor, la fel, câteun supermarket ori alimentară unde situația e tot la fel.

 

În „Casa Domnului” nu s-au făcut de „Bunavestire” slujbe cu credincioși

Miercuri, 25 martie, fiind o zi binecuvântată, ziua de „Bunavestire”, firește că pașii noștri s-au îndreptat și spre biserica cea mai centrală din Petroșani, „Sfânta Treime”, aflată la doi pași de Maleia și de judecătorie. Am găsit ușa închisă, cum au fost, de altfel, recomandările făcute de Sfântul Sinod și autoritățile centrale ce încearcă să țină această pandemie sub control. Cu siguranță, această biserică mare a Petroșaniului, n-a mai trecut niciodată prin ce trece acum. Iată că și din punct de vedere spiritual trăim vremuri unice. Oricum, slujba a fost transmisă live de la Patriarhia Română pe canalul televiziunii naționale și pe canalul Bisericii Ortodoxe Române, „Trinitas”, iar cine a dorit să se roage și să fie cu gândul la Dumnezeu a putut-o face.

 

Afișe trebuie înlocuite

Orașul e plin în aceste zile de afișe cu recomandări făcute oamenilor privind măsuri de prevenție contra coronavirusului. Ei bine, pe lângă cele vechi, peste noapte au apărut altele, lipite pe toți pereții, pe toate vitrinele și scările de bloc. Trecând pe strada Carol Schreter în sus, de la piață înspre giratoriul de la BCR, am putut vedea vreo patru-cinci astfel de afișe, apoi lângă biserica de care v-am vorbit și pe toate vitrinele magazinelor de pe strada 1 Decembrie 1918, la fel și la scările de bloc, inclusiv la blocul unde locuiesc eu. Cineva ar spune că sunt fără sens acele afișe. Dar, nu, aș spune, treaba nu stă chiar așa… Am văzut cel puțin cinci persoane, în general bătrâni, care probabil n-au telefoane fițoase și nici nu se știu cu calculatorul și internetul și care studiau atent cele scrise acolo, apelul autorităților și aliniatele ce rezultă din ultima ordonanță militară.

Singura problemă e că mai multe articole sunt caduce, nu mai sunt valabile, deoarece reproduc prevederile Ordonanței militare nr. 2. Multe dintre prevederile acesteia nu se mai regăsesc în Ordonanța nr. 3. Deci, pentru a nu induce populația în eroare, și-așa amețită de cap, ar trebui să se dezlipească afișele cu Ordonanță militară nr. 2 și să fie înlocuite cu altele cu conținutul Ordonanței nr. 3.

 

La Judecătorie – un jandarm politicos

Intrând în Judecătoria Petroșani, un tânăr jandarm ne-a preluat de la intrare și ne-a spus că toată activitatea e suspendată. „Nu mai sunt procese, decât cele în regim de urgență, restul sunt reprogramate, prin mai din ce am văzut că scrie la termene… Deci, ideea e că nu există procese și nici activitate cu publicul”, a încheiat politicos jandarmul.

 

Despre cărțile abandonate în frig și nevoia de carte

Ieșind din judecătorie și trecând strada, am observat aceeași liniște și în parcul de vizavi. În fața lui, într-o anumită dezordine, cu o prelată de plastic peste o parte din ele, am văzut și un morman de cărți. Stau în frig și ele de ceva timp, iar cel care le vinde nu este acolo sau cel puțin nu e vizibil (poate o sta adăpostit undeva și de la distanță e atent la ele, deși n-am crede din moment ce nu prea mai trec trecători). La frigul care a fost cu o noapte în urmă numai bine nu le-o fi acelor cărți… Dar asta e, „afacerea” cu cărți vechi se pare că a căzut în Petroșani (un oraș mai mult cu numele de intelectuali, decât în realitate) și ea din cauza crizei și, poate, cine știe, respectivul de asta nici nu s-a mai forțat să le care acasă. Totuși, lipsa unui anticariat se simte la Petroșani, dar cine să-l mai facă din moment ce trăim aceste vremuri cu altele prioritate. Cartea n-a murit și nu trebuie să moară, dar anticarii, din păcate, sunt cam gata în Vale… Păcat. Parisul, Londra și chiar Bucureștiul sau Clujul și de asta sunt frumoase că au știut să păstreze și vechiul, iar aici intră și anticariatele, centrele vechi și galeriile vechi de artă care au o întreagă istorie în spate. Din păcate, orașele mici cum sunt și ale noastre, prin oameni, prețuiesc mai greu astfel de lucruri și e mare păcat că se gândește așa. Dar, repet, vremurile sunt cum sunt, iar lumea parcă nu mai are timp de astfel de lucruri, de romantism, de istorie. Eu aș spune că nu e bine așa, dar cine m-ar asculta? De aceea nu are rost să mai consum energia acum pe acest subiect.

 

Lucrări suspendate temporar din cauza frigului și zăpezii

În legătură cu lucrări edilitare, ținând cont de vremea de afară până și constructorul care lucra la modernizarea canalizării și-a oprit lucrările. Cristian Ionică, directorul general de la Apa Serv, ne-a spus că ținând cont de condițiile de iarnă, constructorul a luat decizia să suspende temporar lucrările. Poate și noul coronavirus a contribuit puțin, că, firește, șeful firmei care executa lucrarea s-a gândit cumva să și protejeze muncitorii. Că nu trebuie boală gen COVID 19, e suficient o răceală strașnică sau o gripă de sezon obișnuită și ține-te frate, că spitalele sunt acum pline și nesigure, iar numai de asta n-ar avea nevoie o firmă care are de executat o astfel de lucrare mare. Așa că mai bine până la noi ordine. Oricum, Cristian Ionică ne-a spus că dacă situația se va acutiza, iar pandemia va bloca totul, probabil că Europa va da voie la prelungiri de contract, dar deciziile astea se vor lua la nivel de guvern oricum, deci, ca noi toți, toată lumea va urmări ce se mai întâmplă în continuare.

Totuși, am văzut pe str. Carol Schreter cum doi oameni ai primăriei curățau strada de gheață și zăpadă, semn că administrația locală încearcă să continue zilnic activitățile edilitare curente și de care orașul are nevoie. Și așa e și normal.

Cam atât pentru azi, vremuri mai bune pentru toată lumea. Și fie ca „Bunavestirea” să ne aducă zilele următoare vești mai bune despre această pandemie. Doamne ajută!


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter