29.03.2020,  18:50:22 | 0 comentarii | 1585 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Vulcan / ​​​​​​​A ieșit cine îi trebuie lui Ile
de Gheorghe OLTEANU

Nenorocitul de Covid 19 și-a băgat coada în toate ședințele din țara asta. De la cele de guvern până la cele de consiliu local. La Vulcan, bunăoară, ușa primăriei a fost deschisă numai și numai pentru consilierii locali. Nimeni altcineva nu a putut păși dincolo de ea în dimineața zilei de 27 martie.

 

Nici măcar

careva de la presă, cum am fost eu, bunăoară, interesat de un punct fierbinte al adunării ordinare a aleșilor locali din ziua aceea. Polițistul local m-a luat în primire imediat cum am pus mâna pe clanța ușii. Nu pot intra decât consilierii locali, mi-a avertizat el, e ordin de sus. L-am sunat pe primar. Gheorghe Ile mi-a răspuns mult mai târziu, când eram deja acasă și postasem pe Face Book ceva legat de ședință. Mi-a zis că interdicția ca la ședințele de consiliu local să participe numai consilierii vine de la prefect. La Brad, de exemplu, am mai aflat de la el, consilierii locali au ținut ședința ordinară într-o sală de sport. Și la Vulcan s-ar fi putut face la fel, numai că era problemă cu încălzirea acesteia. Acum, nu pot să știu dacă prefectul s-a referit și la interdicția de a nu fi primiți reprezentanții presei. Chiar, pe bune, ar fi ceva dacă s-ar putea lămuri acest aspect, fiindcă, în zilele următoarea, va fi o extraordinară.

 

De data asta

consilierii locali vulcăneni nu s-au mai pus fiecare la locul lui. Se observă asta și din fotografiile care însoțesc acest articol. La masa din capătul sălii,  cum te uiți dinspre ușă, tronau primarul Gheorghe Ile, în stânga, iar doamna Angela Stoica, președinte de ședință, în dreapta. Aproape de capătul șirului de mese din stânga stătea consilierul local Dan Petculescu. În fața lui, la șirul de mese de lângă ferestre se afla consilierul local Pompiliu Barbu. În afară de cei amintiți în sală mai erau patru persoane distanțate una de alta: Elena Liciu și Adrian-Laurențiu Hisem, la mesele din stânga, și Simion Spiridon și Cornel Hîrtop, la cele din dreapta. Dumnealor erau cei care, după parcurgerea ceremonialului de ungere, au devenit consilieri locali în regulă, înlocuindu-i pe cei patru foști care, demisionând, și-au lăsat locurile vacante.

 

Ceilalți consilieri locali

au stat pe hol, grupulețe-grupulețe, risipiți pe toată suprafața. Domnul Gabriel Velea, secretarul municipiului Vulcan, și juristul Cătălina Merișanu ședeau lângă ușa secretariatului, cu vedere la sală, ca să surprindă orice mișcare a lui Ile sau a Angelei Stoica. Sonorizarea a fost asigurată de un funcționar al primăriei, iar de sus, de unde încep birourile de la etajul I, vegheau doi paramedici de la SMURD. Acum, că se cunoaște deja cine a ajuns viceprimar al Vulcanului, eu însumi am făcut cunoscut în timp real rezultatul votului, poate că v-ar interesa cum s-a desfășurat punctul de la ordinea de zi referitor la alegerea viceprimarului. Prima propunere, cea a consilierul local Victor Busuioc, a vizat-o pe doamna Angela Stoica. Primarul Ile a părut vizibil surprins, a dat să pună degetul pe butonul microfonului și făcut un schimb de priviri cu Dan Petculescu. Angela Stoica a insistat: Mai sunt și alte propuneri? Ile a dat să zică „îl propun pe….”, dar nu a putut să-și încheie propoziția, fiindcă, de pe hol, s-a făcut auzit consilierul local Vasile Pop care l-a pronunțat numele lui Pompiliu Barbu. Ile a răsuflat ușurat. Lucru care s-a putut lesne observa deși, ca toată lumea, și el  purta mască facială.

 

Votul a fost secret,

iar rezultatul acestuia este deja cunoscut. Pompiliu Barbu a întrunit paisprezece voturi din cele optsprezece posibile (doamna consilier local Eugenia Bărbiță a absentat), iar doamna Angela Stoica numai patru: al ei, al colegului de partid Victor Busuioc și ale celor doi liberali – Dănuț Anghel și Mihai Costel. Se vede treaba că și Ion Tilea, veteranul socialist care a ajuns consilier local aliindu-se cu uniunea în care era Angela Stoica, s-a dat cu pesediștii și nu i-a acordat votul. Un amănunt pe care mi l-a relatat un participant la ședință aflat pe hol. Nu a auzit ca viceprimarul nou ales să fi depus jurământul de credință. Asta nu mai știu cum e. Am încercat să aflu părerea unui expert, dar nu am reușit. De aceea zic, poate că, în cazul domnului Pompiliu Barbu, este posibil să fie valabil jurământul pe care l-a depus odată cu învestirea sa ca și consilier local. Pentru că o altă explicație nu am găsit.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter