28.04.2020,  17:58:26 | 0 comentarii | 509 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Primarul Petroșaniului - mulțumit de noul „look” al Muzeului Mineritului
de Ziarul Vaii Jiului

„Ziarul Văii Jiului” vă prezintă un nou episod din ciclul modernizarea și reabilitarea Muzeului Mineritului din Petroșani, grație celui mai mare proiect pe linie de cultură derulat în acest moment în județul Hunedoara, cu finanțare europeană de 1 milion de euro.

 

Acesta, însă, surpriză, nu va relata ceea ce au mai făcut restauratorii maramureșeni conduși de meșterul Ion Tupiță, lăsând aceasta pentru penultimul episod. De ce?

Pentru că lucrările realizate de aceștia nu au cuprins decât două săptămâni de muncă, acestea fiind spre sfârșite. Au mai fost și Sfintele Paști, când la muzeu nu s-a mai lucrat. Ca atare, lăsăm pentru luna mai discuția cu bravii restauratori ai singurului muzeu de acest gen din țară și azi ne aplecăm spre vizita de lucru efectuată de primarul Tiberiu Iacob-Ridzi și de șeful acestui proiect, doamna director Paulina Dragoș, în prima zi de lucru a acestei săptămâni de final de aprilie 2020.

Fiindcă muzeul începe să arate o față tot mai frumoasă, după amplele lucrări derulate pe întreg parcursul anului trecut și al primelor aproape patru luni din acest an, primarul Tiberiu Iacob-Ridzi a dorit să vadă cum arată muzeul în acest stadiu.

Însoțit de cea care răspunde direct de această lucrare din primărie și care s-a ocupat de la început de tot ce înseamnă acest proiect, având un merit deosebit la faptul că s-a primit finanțarea europeană, Tiberiu Iacob-Ridzi a ajuns luni, la orele 9,30, în curtea muzeului. Dintr-o privire a văzut deja că acolo lucrurile sunt aranjate, în sensul că toată curtea este pavată, că s-au amenajat băncile speciale de beton care vor crea efect curții mai ales seara și noaptea, când vor fi iluminate, dar, mai ales faptul că toate exponatele din exterior, utilaje și obiecte miniere cu care s-a făcut istorie în mineritul Văii Jiului, sunt puse la punct, vopsite și aranjate prin toată curtea.

„După cum văd, pe aici mai urmează de montat doar gazonul și mici retușuri… Gardul e gata, exponatele și băncile la fel, scările de la intrarea în muzeu, idem, clădirea pe partea exterioară nu mai vorbesc… Îmi place ce văd și mă bucur că iese treaba bine. Dar o să vedem și înăuntru…”, s-a adresat primarul celor care îl însoțeau, inclusiv jurnaliștilor.

După o declarație de presă pe care o s-o redăm către finalul acestui articol, primarul, însoțit de directoarea din primărie și de personalul de la muzeu, a pășit pe ușa centrală a muzeului. După un scurtă raită la parter, unde muzeograful Marian Boboc a oferit câteva explicații referitoare la reamenajarea muzeistică, edilul a coborât în subsol. Acolo, „vizitatorii” au putut vedea montate colivia, „galeria” minieră și un crațer din micul „abataj” improvizat. După câteva minute, toată lumea, în frunte cu primarul a urcat la etajul clădirii, acolo unde locul arată superb, totul fiind din lemn, păstrat așa cum era în momentul când s-a construit clădirea. Cum, de altfel, toată clădirea a fost restaurată, deci nu s-a intervenit defel pentru schimbarea formei, ori pentru adăugarea altor „briz-briz-uri”, cum se mai obișnuiește câteodată la acest gen de lucrări. Iar aici nu vorbim degeaba de o clădire istorică și tocmai de aceea s-a procedat așa și au fost aduși restauratori de profesie și nu orice fel de muncitori din construcții – subliniem treaba asta pentru cei care nu știu cum se fac astfel de lucrări, că nu toată lumea e specialistă în lucrări de construcții și restaurări de clădiri istorice.

„Este foarte frumos aici la mansardă, față de ce era anul trecut când au început treaba și ce este acum, e o mare diferență, ca de la Cer la Pământ. Foarte frumos ceea ce văd! Iată o treabă foarte bună”, a menționat ca pentru el primarul, constatând, ca toată lumea prezentă, calitatea lucrărilor cu lemn, pe o suprafață deloc mică și deloc simplu de efectuat.

Suntem și noi gând la gând cu edilul, am mai spus-o și în alte rânduri, lucrarea din podul muzeului a fost, de altfel, cea mai complexă și mai grea lucrare ce s-a realizat în aceste luni scurse de la debut, alături de acoperișul clădirii, lucru recunoscut de altfel și de meșterul maramureșean Ion Tupiță. Dar a ieșit bine și 100 de ani nu vor fi probleme, lemnul fiind tratat să reziste chiar și mai mult de-atât! La fel și acoperișul vreo 80 de ani! Firește, vă veți convinge cu totul în momentul când veți vizita muzeul, iar mai multe nu mai spunem acum.

„Suntem pe ultima sută de metri cu lucrările, termenul de finalizare ale acestora fiind luna august a acestui an. Proiectul este realizat pe fonduri europene, valoarea totală e de 4,9 milioane lei. O să vedeți, practic, o schimbare totală a structurii Muzeului Mineritului, atât din punctul de vedere al clădirii, dar și din punctul de vedere al prezentării expoziționale. După cum vedeți, s-a reabilitat și modernizat și ceea ce se numește exteriorul muzeului, deci nu numai în interior, iar la subsol o să vedeți că avem o zonă în care este amenajată practic forma unui abataj minier din subteranele Văii Jiului, alături de o colivie de intrat în subteran și de o mică galerie minieră, astfel încât cel ce va vizita muzeul să-și facă o mică imagine de ce înseamnă o mină și un front de lucru din abataj. Cred că acest muzeu, fiind unic în țară, are și o doză de unicitate prin faptul că la el există exponate pe care nu le vom găsi în altă parte. Pe de altă parte, vom avea în zona mansardei un colț al Muzeului Muntelui, dar și un colț etnografic, autentic și tradițional din Valea Jiului. Nu în ultimul rând, la parter vom avea un panou rezervat marelui sculptor Constantin Brâncuși, care a realizat la Petroșani, la Atelierele Centrale, Coloana Infinită. Vrem să introducem și muzeul nostru în circuitul muzeelor din România. După reabilitare, eu cred că va fi un muzeu care va putea să rivalizeze cu orice alt muzeu al mineritului din Europa. O să vedeți totodată și niște povești interesante pe care vrem să le punem în valoare. Pe viitor, deși există deja o promovare a acestui muzeu, vom încerca să-l promovăm mult mai bine după darea în folosință. Revenind, din punct de vedere al infrastructurii, lucrările de aici sunt spre finalizare, rămâne ca de acum înainte să aranjăm exponatele, să le repunem în valoare și să creăm circuitele de vizitare”, a declarat jurnaliștilor prezenți primarul Tiberiu Iacob-Ridzi.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter