28.04.2020,  18:04:50 | 0 comentarii | 530 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Primarul Iacob-Ridzi a vizitat încă o investiție finalizată / Grădinița de la „I.G. Duca”
de Ziarul Vaii Jiului

În al doilea semestru al anului 2007 se anunța la Petroșani că încep lucrările la Grădinița „I.G. Duca”.

 

Licitația nr. 1

Cum această grădiniță era absolut necesară într-o zonă cu mai multe cartiere și preșcolari, cererea fiind destul de mare și cum acest lucru era absolut necesar pentru eliberarea claselor de grădiniță de la corpul vechi al școlii, rezolvându-se astfel și obținerea autorizației de funcționare a școlii gimnaziale cu același nume, primăria s-a bucurat, pe moment, că a avut un câștigător la licitația de lucrări, sperându-se astfel că în vreo doi ani să se termine și construcția. Numai că după un început bun, când construcția a demarat de la zero, cu fundație și tot ce trebuie, fiind realizat ulterior și parterul, dar fără tavan, a urmat seria neagră, firma respectivă oprind lucrările din lipsa banilor. Clădirea a stat așa multe ierni și veri, fiind la îndemâna capriciilor vremii de-afară. Ani de zile nu s-au găsit apoi bani pentru această grădiniță, indiferent de câți miniștri s-au perindat pe la guvern. În acest timp, clădirea risca să se degradeze, iar banii investiți până atunci în ea, vreo 1,25 milioane, să se ducă pe Apa Sâmbetei.

 

Licitația nr. 2

După un timp, a urmat a doua licitație de lucrări. Însă, și această firma câștigătoare a fost un simplu foc de paie. Astfel că primăria a trebuit să organizeze și…

 

…a treia licitație

De data aceasta, cu banii necesari în conturi. Și uite așa, în loc de vreo doi ani, s-a stat vreo 13 până când lucrările au fost gata. Suma finală a fost de 3 milioane lei, din care 2 milioane de la bugetul local și unul de la CNI.

 

50.000 lei – pentru mobilier

Din toamna acestui an, după ce va fi adus și mobilierul, pentru care consiliul local a alocat suma de 50.000 lei într-o primă fază, o să se poată începe orele prichindeilor. Așa ne-a anunțat marți, 28 aprilie, chiar primarul Tiberiu Iacob-Ridzi. Acesta a fost prezent la noul obiectiv de învățământ, împreună cu directorii Paulina Dragoș și Ciprian Preda, ca să vadă cum s-au finalizat lucrările și ce ar mai fi de făcut.

„Practic, lucrările au fost încheiate, clădirea a fost recepționată. Avem toate avizele, inclusiv avizul ISU. După mai bine de 10 ani, lucrările s-au finalizat, dar, sigur, nu din vina noastră s-au întârziat atâta. Au fost tot felul de sincope. Prima dată lucrarea a fost la Ministerul Învățământului, după aceea a revenit la noi. Am avut și tot felul de probleme cu firmele, care au intrat în faliment. Dar, iată că azi, suntem la momentul fericit în care clădirea este gata. Consiliul Local Petroșani a alocat suma de 50.000 lei Școlii I.G. Duca pentru mobilier. Mâine va veni și o parte din acest mobilier. Dacă s-ar fi reluat cursurile, probabil că deja ar fi fost mutați în grădiniță copiii de la I.G. Duca. Eu spun că e o măsură bună faptul că școala nu mai începe. Copiii fac online lecții și e cea mai bună măsură care se putea lua în această perioadă. Dar, din toamnă grădinița va fi funcțională”, a declarat primarul Tiberiu Iacob-Ridzi jurnaliștilor prezenți.

 

De la toamnă - 4 clase

Tot de la primar am mai aflat că această unitate de învățământ preșcolar va avea funcțional cele patru clase de copii care sunt acum la „I.G. Duca”, corpul vechi, plus încă o sală dacă vor fi solicitări.

„Pentru toamnă, părinții pot să își înscrie copii la această grădiniță, chiar și cei micuți. Nu știm exact dacă vom reuși să avem aici program prelungit, dar program normal va fi, cu siguranță”, a menționat totodată primarul petroșenean.

Cu siguranță, vorbim azi, probabil, de cea mai modernă grădiniță din Petroșani și, tot probabil, din Valea Jiului. Spațioasă și cu parter și un etaj, grădinița arată super bine, lucrările fiind de o foarte bună calitate. Dotată cu spații ce pot adăposti chiar și șase săli de clasă la o adică, cu spațiu ce poate fi folosit ca și sală de mese și bucătărie, cu toalete și băi moderne și cu tot ce trebuie, cu culori de bun gust și anexe de tot felul, grădinița arată așa cum trebuie și cum se cere în acest moment.

În ceea ce privește siguranța din punct de vedere al incendiilor, există instalație, hidranți și tot ce trebuie, inclusiv o ieșire de evacuare care dă în curtea grădiniței. Bine că ISU a revenit, înlocuind în legislație anumite chestiuni, unele de-a dreptul exagerate, că altfel primăria se trezea că trebuie să dărâme vreo jumătate din acoperișul gata și din pereți, ca să se respecte legislația, la momentul lucrărilor acele chestiuni impuse temporar de ISU nefiind în legislație. De altfel, de asta s-a și amânat cu un an deschiderea grădiniței (un alt ghinion pe capul administrației legat de această lucrare!). În cele din urmă s-a revenit tot de către ISU. Așa s-a scăpat de alte lucrări ce trebuiau să aibă loc și de alți bani. Firește, totul s-a terminat cu bine în cele din urmă, astfel că din toamnă nimic nu mai poate bloca funcționarea grădiniței. Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter