06.05.2020,  16:31:00 | 0 comentarii | 730 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Cu vorbe grele și calomnii nefondate / ​​​​​​​Ile s-a dezlănțuit din nou pe căbănuțarii din Pasul Vâlcan
de Gheorghe OLTEANU

Nu pot să-mi dau seama cine și cum îl sfătuiește pe Gheorghe Ile, încât el a ajuns să fie cel mai feisbucit personaj din Vulcan, dar ar trebui ca, uneori, omul să-și mai pună lacăt la gură și să fie mai atent la sfaturile cui își apleacă urechea.

 

Ultima năzbâtie

verbală a primarului a fost înregistrată, la propriu, încât a ajuns și la știrile unei televiziuni naționale, la ultima ședință a consiliului local vulcănean. Cea din 30 aprilie. Este de neînțeles ce scurt-circuit i s-a produs în cap, încât a ajuns să arunce potop de calomnii și cuvinte urâte la adresa căbănuțarilor din Pasul Vâlcan. Și totul a pornit de la o amărâtă de linie electrică aeriană de 110 KV, dezafectată acum, care pleca de la stația de pe marginea DN 66 A (peste drum de strada Căprioarei) și trecea muntele. Parte din linie, aceea dinspre Oltenia, s-a desființat, în timp ce pe aceea de pe versantul nordic al muntelui, care putea să fie pusă oricând în funcțiune de la 20 la 0,4 KV, Translectrica ar fi intenționat s-o cedeze primăriei vulcănene, în fruntea căreia, la vremea aceea, se afla profesorul Petru Hodor.

 

Numai că nici

porțiunea aceasta de linie nu a avut viață lungă. A fost oprită din cauza unor vârfuri de brazi care creau deranjamente, iar de treaba asta, prin 2014, au profitat hoții care i-au mărunțit sistematic conductorii electrici și i-au tăiat stâlpii metalici. Au fost atât de harnici, încât, în două săptămâni, au terminat-o. De aici a pornit furia lui Ile. Membrii Asociației „Pasul Vâlcan” au refuzat să preia linia asta de la care – susține el – ar fi urmat să fie alimentat întregul sistem electric al telegondolei.

 

Din 1984 încoace,

cabana mare din Pasul Vâlcan a beneficiat de curentul electric adus, pe o porțiune de patru kilometri, pe un cablu subteran de 0,4 KV cuplat la separatorul de pe un stâlp aflat peste drum de fosta crescătorie de porci a UACCVJ. Fermă ajunsă acum în proprietatea primarului Ile. Cu timpul, o dată, de trei sau de mai multe ori pe an, cablul „pușca” te miri pe unde. Era cârpit cât de cât, după care intervenea o altă întrerupere, astfel că întreținerea lui devenea tot mai costisitoare. Ca atare, în 2016 proprietarii de cabane de vacanță din Pasul Vâlcan au solicitat, l-au înduioșat pe Ile și au obținut aprobarea ca stațiunea să fie alimentată cu curent electric provenit de la transformatorul stației de întoarcere a telegondolei.

     

Afirmația primarului

cum că asociația din Pasul Vâlcan este de vină pentru distrugerea liniei electrice aeriene de la Căprișoara de la care, conform spuselor sale, ar fi urmat să fie alimentată telegondola nu stă deloc în picioare. O investiție de o asemenea anvergură este prevăzută din start cu un sistem propriu de alimentare cu energie electrică. Cunosc asta ca unul care, periodic, am fost de față, am scris și am fotografiat tot ce s-a făcut de-a lungul derulării acestei investiții. Linia electrică proprie a telegondolei pleacă de jos, de la șosea, de lângă târgul săptămânal, trece pe la stația de pornire, după care  merge până sus în munte, la stația de întoarcere. O săptămână au tras moroșenii care au săpat manual, la târnăcop și lopată, șanțul de câțiva kilometri în care a fost pozat cablul. Au lucrat ca furnicile, dar și au fost răsplătiți pe măsură.

 

Așadar,

nu cred în tabloul acela idilic descris de Gheorghe Ile, cu el în genunchi în fața Elenei Udrea, implorând-o să aprobe și o stație de alimentare electrică pentru telegondolă. Mai repede înclin să cred c-ar fi putut fi taman invers, pentru că, așa cum se zvonea pe vremea aceea, nici el nu pleca la București fără zeciuiala care i s-ar fi cuvenit blondei de la Turism. Ca atare, membrii asociației „Pasul Vâlcan” sunt pe deplin îndreptățiți să primească, prin viu grai și în scris, scuzele de rigoare de la cel care  i-a făcut cum i-a venit la gură. Altfel, nu ar fi de mirare dacă cei care ar intenționa să cumpere teren sau să-și deschidă afaceri în Pasul Vâlcan și-ar lua catrafusele și s-ar duce în altă parte.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter