07.05.2020,  16:53:18 | 0 comentarii | 626 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Vulcan / Gheorghe Ile a fost de acord cu „Amendamentul Lung” de care trebuie să țină seama pădurarii
de Gheorghe OLTEANU

Acum cinci ani, când a fost luat în discuția consilierilor locali vulcăneni, proiectul de hotărâre „privind aprobarea încheierii unui Contract de prestări servicii silvice pentru fondul forestier proprietate publică și privată a UAT Vulcan” a trecut fluierând. Surprinzător, în ședința ordinară din aprilie lucrurile au stat cu totul altfel.

 

Cele 325,3 ha

fond forestier, proprietate publică și privată a Unității Administrative Vulcan, sunt în grija SC Ocolul Silvic Carpatina srl. Pentru serviciile prestate, primăria plătește 60 lei/ an/ ha fără TVA. Contractul de prestări servicii se încheie pe o perioadă de cinci ani de la data semnării lui de către părți. Ultima dată când s-a aprobat încheierea unui asemenea contract eram în sala de ședințe a consiliului local. La cel aprobat în 30 martie eram on line. Asta, fiindcă Gheorghe Ile nu mi-a permis să intru, deși consilierii locali au stat așezați în sală așa cum o făceau și înainte de pandemie. Dar acest aspect îl voi discuta cu o altă ocazie.

 

Proiectul de

hotărâre nu a fost aprobat pe repede înainte, așa cum s-a petrecut ultima dată. Asta, deși Ile a încercat, ca de obicei, să minimalizeze subiectul amintind că „a expirat contractul, (ocolul - n.a.) și-a rezolvat toate problemele față de primărie și el trebuie reînnoit”. Consilierul Plus Florin Govor s-a mirat că, deși a expirat în decembrie 2019, contractul nu a fost readus în discuție până acum. Și a mai avut o întrebare Plus-ul: de ce plata se face la hectar?  Primarul nu i-a dat un răspuns lămuritor, ci doar l-a liniștit spunându-i că, din decembrie încoace, tot ocolul acesta a avut grijă de pădure. Iar în privința plății așa se procedează peste tot. Se dau banii la hectar, iar nu pe întreaga suprafață.

 

Mult mai atent

la clauzele contractului s-a dovedit a fi consilierul local Nelucu Lung. El s-a arătat nedumerit  de prevederile art.35 care spune că „În situația în care proprietarul nu solicită prelungirea contractului la sfârșitul perioadei contractuale, se va efectua controlul de fond, iar pădurarul va fi descărcat de gestiune fără a mai fi necesară predarea-primirea. De la acea dată proprietarul este direct răspunzător de paza și asigurarea serviciilor silvice”. El a propus ca, și la încetarea contractului, prestatorul să predea suprafața forestieră în urma unui control de fond, urmat de încheierea unui proces verbal de predare-primire. Exact cum s-a procedat la semnarea contractului și cum este stipulat în articolele 3 și 4 din contract.

 

„Riscăm ca,

nefiind făcută o prevedere ca să privească acest aspect, amplasamentul să ne fie lăsat plin de cioate, cu totul altfel decât i-a fost încredințat prestatorului”, a avertizat Nelucu Lung. Predarea și primirea să se facă în orice situație!”. Primarul Gheorghe Ile a fost de acord cu amendamentul propus de Nelucu Lung și a promis că „se va organiza controlul de fond, iar pădurarul va fi ridicat de gestiune după întocmirea procesului verbal de predare-primire”. Cu cele propus de colegul lor au fost de acord, mai apoi, și consilierii Ioan Dorel Șchiopu și Angela Stoica. 

 

După aprobarea

amendamentului, Nelucu Lung a mai venit cu o propunere. Una de bun simț. El i-a sugerat secretarului Gabriel Velea să le amintească juriștilor UAT Vulcan că ei sunt în slujba primăriei, a cetățenilor și că trebuie fie mai atenți atunci când încheie contracte care privesc municipalitatea. „Un contract trebuie să fie benefic pentru ambele părți”, a recomandat el, cu referire la cel încheiat cu ocolul silvic în care obligațiile primăriei, ale beneficiarului, așadar, sunt mai mari decât cele pe care și le asumă prestatorul.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter