12.05.2020,  14:23:04 | 0 comentarii | 151 vizualizari
Încă se caută societatea potrivită pentru realizarea lucrărilor de închidere ale depozitului de deșeuri menajere Uricani
de Ziarul Vaii Jiului

UAT Județul Hunedoara a scos din nou la licitație proiectarea și execuția pentru obiectivul ”Închiderea Depozitului neconform de deșeuri menajere Uricani din judeţul Hunedoara”, lucrări evaluate la prețul de 3.143.771 lei.

Depozitul de deșeuri este amplasat în fosta micro- carieră Valomir/ Balomir din care a fost la un moment dat extras cărbune. Pe acest teren a fost amplasat inițial un puț de exploatare a cărbunelui aparțănând Companiei Națională  Huilei, iar după dezafectarea puțului și rembleierea acestuia, pentru exploatarea cărbunelui existent în pilierul puțului a fost deschisă microcariera Valomir.

În 1976 acest puț a trecut din administrarea CNH în administrarea Consiliului Local Uricani.

Depozitul de deșeuri menajere este parțial mascat prin amplasarea acestuia în excavația microcarierei, deșeurile depozitate până în 2009, când a fost sistată activitatea, și aveau caracter eterogen. Acestea erau depozitate în straturi, apoi acoperite cu zgură și moloz. Suprafața depozitului era acoperită cu zgură și steril.

 Procedeul de evacuare deșeuri și închidere

După ce va fi curățat perimetrul deponeului, va începe evacuarea deșeurilor. Se va construi un dig de delimitare la marginea superioară a pantei pentru a se preveni eroziunea grămezii de deșeuri și pentru a preveni pătrunderea apei contaminate în șanțurile de suprafață.

Deșeurile mutate trebuie descărcate la o distanță de circa 5 m de la locul unde vor fi plasate. Așezarea, profilarea și compactarea trebuie făcute imediat, cu compactoare sau cu transportoarele cu role, fiind interzisă producerea golurilor.

După încheierea lucrărilor de conturare pentru rellizarea conturului depozitului, materialul eliminat din zonele exterioare ale depozitului va fi examinat împreună cu inginerul. Dacă terenul de la baza pantei depozitului este umed, deci instabil, trebuie schimbat cu alt material. Pentru aceasta trebuie îndepărtat pământul până la o adâncime de 1 metru și evacuat conform cerințelor inginerului.

Colectarea levigatului se va face printr-o conductă de 185 m. Gazul de depozit degajat se degajă pe o perioadă de câțiva ani, de aceea se impune evacuarea sa. Se va face o estimare a cantității de gaz de depozit colectat. Cantitatea de gaz de depozit generată și colectată se poate determina în funcție de deșeul depozitat. Instalația este formată din puțuri pentru gaz, degazarea făcându-se pasiv. Realizarea acesteia va demara în acord cu acoperirea finală a corpului vechiului depozit. Se vor fora 4 puțuri de gaz. 

De asemenea, se va instala o stație de monitorizare a apei freatice în apropierea zonei depozitului în partea de sud  în avalul cursului apelor și alte două stații în partea de nord, în zona scurgerilor.

Întregul amplasament al depozitului Valomir trebuie împrejmuit cu gard din grilaj de oțel, cu înălțime minimă de 1,80 m, cu protecție la cățărare.  Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter