13.05.2020,  19:57:28 | 0 comentarii | 303 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Apa Serv Valea Jiului își ia noi măsuri pentru asigurarea cu apă potabilă a cetățenilor Văii Jiului și în cazuri de pandemii sau catastrofe: / Containere-garsonieră pentru izolarea lucrătorilor de la stațiile de tratare a apei
de Ziarul Vaii Jiului

În ultima lună, încasările APA SERV au scăzut cu 25% l Producția a scăzut cu 20% l Încasările de la asociațiile de proprietari cu 50% l Și în aceste condiții, Apa Serv a asigurat 100% distribuția de apă”

 

Chiar dacă suntem spre sfârșitul stării de urgență, nu înseamnă că pericolul a trecut. Ca atare, conducerea S.C. Apa Serv Valea Jiului S.A. a găsit de cuviință să achiziționeze câteun container cu rol de izolare a câte patru lucrători la fiecare din cele cinci stații de tratare a apei, în caz de pandemie sau alte catastrofe. Astfel sunt asigurate câte două schimburi a câte 12 ore regim de lucru. Totul e făcut pentru asigurarea cu apă potabilă non-stop a cetățenilor Văii Jiului. Să recunoaștem că este o idee foarte bună pe care o salutăm, în condițiile în care un astfel de container are două camere a câte două paturi fiecare, dulap, parchet pe jos, lenjerie de pat, instalație de căldură. Deci, tot ce are nevoie un om care stă izolat timp de două săptămâni sau mai mult. La nevoie, hrana este asigurată prin servicii de catering.

 

120.000 lei - 5 containere echipate complet și cu transport până în Vale asigurat

În legătură cu aceste achiziții, directorul general Cristian Ionică, aflat împreună cu administratorul public al județului Hunedoara, și energicul și eficientul Costel Avram, la Stația de Tratare a Apei Jieț, una dintre cele mai modernizate stații de tratare din țară în urma amplului proiect de reabilitare pe fonduri europene, a făcut o declarație de presă.

„Suntem la stația Jieț și ce vedem aici vedem la fiecare stație de tratare. Din cauza situației în care suntem, această pandemie care nu ne dă pace și nu știm nici cât va dura, printre alte obligații pe care le avem conform tuturor decretelor situațiilor de urgență sau alte norme, noi trebuie să funcționăm. Asta înseamnă că trebuie să asigurăm alimentarea cu apă a populației. În sensul acesta, încă de la început am făcut trei scenarii în care ar însemna să fim 10% din noi disponibili, 30% și 50%. Noi trebuie să acționăm în așa fel încât să asigurăm apă 100%. Pentru asta, pe lângă măsurile legate de protecția personalului, am ajuns la concluzia că, la un moment dat, pentru a asigura apă pentru populație trebuie să lucrăm în măsuri de izolare. Asta ne-a obligat să luăm fiecare container din cel de față, care este dotat cu două dormitoare pentru două persoane, complet echipate, iar în momentul în care va fi vreodată nevoie, să putem asigura izolarea a câte două schimburi la stații, timp de două săptămâni, adică mai pe înțeles, un schimb de două persoane schimbul întâi, un schimb de două persoane schimbul doi. Asta înseamnă că, la un număr de 15 persoane din cadrul stațiilor de tratare, plus un inginer care coordonează funcționarea stației, putem avea patru echipe. Orice se poate întâmpla, iar dacă ajungem la scenariul să fim 50% indisponibili din cauza virusului, noi și așa am putea asigura alimentarea cu apă a populației și funcționalitatea stațiilor de tratare. Ne-au costat în jur de 120.000 lei. Acestea au venit, după cum se poate vedea, complet echipate, începând de la sistemul de încălzire, până la paturi, dulapuri, lenjerie de pat. În cel mai scurt timp pot fi puse în funcțiune. Totodată, suntem pregătiți ca în momentul în care va fi lucru în regim de izolare, deci două săptămâni personalul să fie izolat aici, să asigurăm printr-o firmă de catering și partea ce ține de hrană zilnică. Nu ne dorim niciodată o astfel de situație, dar pentru îndeplinirea obiectivului, asigurarea cu apă pentru populație, trebuie să ne luăm din timp toate măsurile”, a declarat șeful de la ape.

 

Nici un caz de COVID-19 printre angajații operatorului regional de apă și canalizare

Privind infestarea cu COVID-19 și eventuala stare de carantină a vreunui angajat Apa Serv, directorul de la ape a menționat că la societatea pe care o conduce nu au existat până acum cazuri de lucrători infestați.

„La începutul pandemiei a fost cazul cu asistenta de la Petroșani. Un coleg de-al nostru chiar avea soția care lucra acolo. Normal, până i-a făcut testul, până a ieșit negativ, el a venit două săptămâni la serviciu… Nici nu vreau să mă gândesc ce s-ar fi întâmplat dacă soția lui ieșea pozitivă… El intra în izolare, iar pentru faptul că el intrase în contact până atunci cu două schimburi de angajați, practic stația de la Jieț, vorbesc de personal, intra în izolare! Atunci, în cel mai scurt timp, o dată cu planificările de personal, am demarat în regim de urgență să cumpărăm astfel de containere dotate, practic locuri de veghe, ca să zic așa, în perioada în care omul e la muncă. Dar, în principal, dacă va fi nevoie să le utilizăm, cum spuneam, aici vor fi două formații a câte două persoane, unii acoperind 12 ore ziua, ceilalți doi 12 ore noaptea. În sensul acesta am trimis și adrese la Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara, pentru ca să-i informăm și dumnealor să ne spună ce ar trebui să facem în momentul în care ar fi planul acesta activ”, a menționat directorul general Cristian Ionică.

 

Trist, dar adevărat… 30% din personalul Apa Serv - în șomaj tehnic

Legat de alte măsuri, cum ar fi șomajul tehnic de exemplu, luate la Apa Serv pe acest fond de pandemie, Cristian Ionică a declarat următoarele: „În lunile aprilie-mai, am pornit de la ideea de a asigura tot ce înseamnă funcționarea întregului sistem, și când spun asta mă gândesc la alimentarea cu apă, la canalizare, la serviciile de exploatare. Având în vedere greutățile financiare pe care le-am avut, plus protecția angajaților pe altă parte, am fost nevoiți ca un procent de 30% din personal să intre în șomaj tehnic și alți 10% să intre în concediu - pe baza planificării existente la început de an. După o analiză făcută, după întâlniri cu sindicatul și după întâlniri cu fiecare șef de departament ca să vedem cum funcționăm, am zis că această măsură o păstrăm cumva și în lunile iunie-iulie. Deci, se va face o planificare care i se aduce omului la cunoștință. Pe perioada iunie-iulie nu se impune un număr, un procent anume, dar așa trebuie să fie făcute astfel de planificări cu luarea la cunoștință de către angajat, astfel încât să reușim să funcționăm la limită. Pentru că în perioada asta nu am mai efectuat lucrări programate, ci numai lucrări în regim de avarie, dar și regimul acesta de avarie a însemnat o cheltuială în plus pentru noi - una e să ai o lucrare programată și alta e să ai o lucrare în regim de avarie în momentul în care intervii, în condițiile în care în ultima lună ne-au scăzut încasările cu 25%, ne-a scăzut producția cu aproape 20%, ne-au scăzut încasările de la asociațiile de proprietari cu 50%, timp în care noi a trebuit să asigurăm 100% distribuția de apă”.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter