18.05.2020,  20:29:56 | 0 comentarii | 334 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Prin milostenia Preasfințitului Episcop Gurie și a Episcopiei Devei și Hunedoarei, / Au fost înmânate tinerilor din Valea Jiului tablete pentru elevi din clasele terminale de gimnaziu și de liceu
de Ziarul Vaii Jiului

Preasfințitul Episcop Gurie continuă seria donațiilor și faptelor bune și milostive, conform menirii sale aflate în slujba lui Dumnezeu. Împreună cu Episcopia Devei și Hunedoarei, pe care o păstorește, luni, 18 mai 2020, cele peste 90 de tablete, achiziționate și donate de Preasfințitul Părinte Gurie și Episcopia Devei și Hunedoarei au intrat în posesia tuturor elevilor de gimnaziu sau de liceu din clasele terminale din Valea Jiului, ce fac parte din familii defavorizate, cu foarte multe probleme sociale și de tot felul. Alte tablete, până la 250, au fost distribuite sau se vor distribui în toate localitățile județului Hunedoara, firește unde se întâlnesc elevi aflați în aceiași situație, conform tabelului obținut de la Inspectoratul Școlar Județean, la solicitarea Episcopiei Devei și Hunedoarei.

 

De la Uricani la Baru

În prima zi a acestei săptămâni ZVJ a fost de față la Biserica „Sfânta Treime” din centrul Petroșaniului, asistând la momentul în care aceste tablete, necesare  procesului de învățământ de la distanță, online, datorat acestei crize mondiale prin care trece și sistemul de învățământ românesc. Zeci de tineri, unii alături de părinți, i-au așteptat, începând cu orele prânzului, pe cei trei preoți care s-au ocupat în Valea Jiului de această acțiune. Este vorba în primul rând de cele două fețe bisericești din cadrul Episcopiei, preotul Radu Trifon, consilier educațional la Episcopia Devei și Hunedoarei, și preotul Dumitru Diniș, consilier pe probleme sociale din cadrul aceleiași Episcopii, alături de părintele Protopop de Petroșani, Petrache Crețu. Toți trei au ajuns la Petroșani după periplul început dis-de-dimineață la Uricani, Lupeni, Vulcan, Aninoasa și Petroșani, continuând apoi cu cel mai estic oraș al Văii Jiului, Petrila și terminând cu localitățile ce ies din sfera Văii Jiului, dar din cadrul Protopopiatului Ortodox Petroșani, Bănița, Baru și Pui, unde au înmânat aceste cadouri tinerilor.

 

Doi preoți implicați total

Înainte de acțiune și după aceea am stat de vorbă cu doi dintre preoții implicați în acțiune:  preotul Radu Tripon și părintele Protopop Petrache Crețu.

„În urma solicitării pe care doamna ministru a făcut-o către Patriarhie, de a ajuta pe cât se poate copiii cu probleme care nu-și pot procura un dispozitiv electronic pentru cursurile online, Episcopia Devei și Hunedoarei a luat decizia ca toți copiii de clasa a VIII-a și a XII-a care se găsesc în familii cu condiții materiale precare să primească în mod gratuit o tabletă din partea Episcopiei noastre. În acest sens am solicitat o listă cu elevi din clasele a VIII-a și a XII-a la Inspectoratul Școlar Județean, prin directorii de școli ni s-au pus la dispoziție tabele cu elevi aflați în această situație, a rezultat un număr de aproape 250 de tablete, pe care le-am cumpărat și cu ajutorul lui Dumnezeu le vom distribui în tot județul. Astăzi am început în Valea Jiului din zona de vest, de la Uricani, unde am distribuit și vom distribui în total aproape 100 de tablete. Acum suntem la Petroșani, dar mergem și la Petrila și apoi până la Baru, că sunt localități care țin tot de Valea Jiului, sau, mai corect spus, de Protopopiatul Ortodox Petroșani. Este, după părerea noastră, un ajutor foarte binevenit, am văzut asta din atitudinea tinerilor elevi care s-au bucurat și ne-au și spus treaba asta. Majoritatea ne-au întrebat când trebuie să returneze aceste tablete? Le-am spus că nu trebuie returnate, că sunt cadouri, că sunt ale lor… Erau fericiți, de parcă le-ai fi dat luna de pe cer. Este o emoție de nedescris când vezi atâta bucurie în ochii lor și ne bucurăm că putem face acest gest! Este o datorie creștinească. Eu ca preot susțin cu tărie astfel de acțiuni. După părerea mea foarte mulți, dar și administrații locale pot ajuta pe cei de lângă noi. Există administrații locale care se mobilizează să ajute, și nu doar acum, în această criză provocată de pandemie, ci mereu, dar există, din păcate, și administrații locale care nu se mobilizează, sau o fac mai puțin. Acestea din urmă ar trebui cumva să se intereseze mai mult de cei care au atâta nevoie. Eventual ar trebui întrebat preotul paroh de ce ar fi nevoie, cu ce s-ar putea ajuta unele familii, unde sunt ele și așa mai departe. Spun asta pentru că un preot are o altă capacitate de mobilizare și fiind paroh cam știe pe toată lumea în arealul de care aparține biserica. Trebuie ținută legătura, părerea mea, și cu acești preoți, care e posibil să dețină mult mai multe informații despre familiile și persoanele cu probleme decât cine știe ce alte informații așa-zis oficiale. Haideți, cu toții, să-i ajutăm pe toți cei ce au nevoie de noi toți!”, a menționat cu vie emoție în glas părintele Radu Tripon.

„Este un gest de dragoste și de dăruire în aceste vremuri grele prin care trecem, cu pandemie și cu atâtea și atâtea lipsuri, neajunsuri și incertitudini. Avem menirea să fim aproape de tinerii cu greutăți. Prin aceste gesturi nu facem decât să-i stimulăm și să-i ajutăm să treacă cu bine, în procesul lor de creștere și de acumulare a cunoștințelor, astfel încât viitorul lor să fie unul mai plin de certitudine. Un popor are nevoie de tineri pregătiți, instruiți de către dascăli pentru a putea face nevoilor vieții și de asta trebuie să ne îngrijim cu toții. Iar pe cei cu greutăți acasă să-i ajutăm cum putem, cu vorba bună, cu sfaturi de viață, cu foloase materiale sau ajutoare financiare, firește, cu cât putem fiecare. Și vreau să mai spun cu această ocazie încă ceva. Să știți că, raportat la tot județul, zona noastră nu este o zonă defavorizată, cum ne-a rămas numele din anii 90. Avem cazuri sociale, familii defavorizate cum se spune, dar nu mai multe decât alte zone din țară sau din județ. Ca atare, se vede că din cele aproape 250 de tablete, doar cu ceva peste 90 sunt transmise în localitățile din Vale. Așa e și în viața cea de toate zilele. Degeaba se spune așa, că situația reală e cu totul alta, s-a schimbat foarte mult față de ce era acum 20-30 de ani. Aș vrea ca toți să înțeleagă acest lucru, pentru că mă doare când aud că Valea Jiului este o zonă defavorizată. Nu, e o zonă cu cazuri sociale ca peste tot în țară, dar și o zonă cu gospodari și oameni minunați, care trăiesc din munca lor, cu trudă, oameni din toate categoriile sociale, începând de la țărani, cu gospodării, care-și muncesc pământul și cresc animale, până la mineri, ce scot aurul negru din adâncuri, muncitori la diferite firme private sau de stat, comercianți, profesori, medici și asistente medicale, ingineri, avocați, polițiști, funcționari publici și așa mai departe… Asta e Valea Jiului, cu oameni minunați, cu zone naturale de nedescris în cuvinte, înălțătoare și fascinante, și nu cea prezentată uneori, adică numai cu probleme, șomeri sau asistați sociali”, a transmis părintele Protopop Petrache Crețu.

 

Să-i sprijinim cu toții, cum putem, pe acești tineri

Am stat de vorbă și cu câțiva tineri la final. Băieții și fetele ne-au mărturisit că sunt foarte bucuroși de cadoul primit. Unii chiar aveau lacrimi de fericire în ochi, fiind se pare la primul dispozitiv de acest gen! Da. Iar alții dintre ei au avut chiar curajul să ne spună că și-ar dori ca guvernanții, administrațiile locale să fie mai aproape de ei, gândindu-se la sumele alocate alocațiilor de stat sau burselor școlare. „Eu, unul, aș vrea să învăț, să ies om mare, dar de multe ori problemele de-acasă mă întristează și îmi piere cheful de orice”, ne-a spus „Dani din a XII-A”. Asemenea lui, mai sunt și alți copiii pe care instituțiile statului și chiar partidele politice care mulg bugetele locale și centrale trebuie să-i ajute, nu prin vorbe, ci prin fapte. Politicieni, consilieri locali și primari, nu vă rușinați, băgați mâna în buzunar și ajutații pe tineri!Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter