24.05.2020,  21:10:21 | 0 comentarii | 709 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Costel AVRAM: „În următoarea perioadă oamenii au nevoie de certitudini. Iar eu de asta mă voi ocupa!”
de Ziarul Vaii Jiului

PRIMARI GOSPODARI
- Domnule Avram, vă tot auzim în declarațiile publice cu formularea există viață după coronavirus. Așadar, cum vedeți această etapă următoare pentru Hunedoara și, implicit, pentru Valea Jiului?
- Da, știm cu toții că urmează o perioadă complicată, mai ales din punct de vedere economic și social. În lipsa unor măsuri concrete ale guvernului, situația va fi cu atât mai complicată. Pe plan local, și mai ales în Valea Jiului, ce putem face noi este să continuăm investițiile, pentru că sunt cele care oferă locuri de muncă și, implicit, sunt motor de dezvoltare. 
Din fericire (sau din păcate, după caz), aici totul ține și de modul în care fiecare primar a știut să se gospodărească. Nu vreau să pară că politizez subiectul, dar îi felicit pe această cale pe colegii mei, primarii PSD din Valea Jiului, buni și serioși gospodari. 

225 PROIECTE PNDL. 64 LOCALITĂȚI (DIN 69). 650 MILIOANE LEI 
- Are consiliul județean perspectivă în acest sens, în continuarea ideii analizate de către dumneavoastră?
- Desigur, nu va fi o perioadă tocmai ușoară. În acest an avem mai puțini bani, bugetul a fost mult diminuat prin noile alocări guvernamentale: minus 70 de milioane de lei. Dar nu suntem aici să ne plângem, ci să găsim soluții!
Cu toate acestea, în județul Hunedoara avem în derulare, doar prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), 225 de proiecte în valoare totală de aproximativ 650 milioane lei - adică aproape 135 milioane euro. Este vorba despre investiții în modernizare de drumuri județene, comunale, străzi, poduri și podețe, construcții de creșe, reabilitări și dotări de unități de învățământ, dispensare medicale, dotări cu aparatură medicală în spitale, extinderea și reabilitarea sistemelor de distribuție a apei potabile, respectiv a sistemelor de canalizare, extinderea și reabilitarea sistemelor de iluminat public, restaurare monumente istorice, reabilitarea sediilor unor unități administrativ-teritoriale. Proiectele sunt implementate de 64 de localități (din totalul de 69) și de Consiliul Județean Hunedoara.

PROIECTE EUROPENE ÎN IMPLEMENTARE. 800 MILIOANE LEI
Cât privește fondurile europene, dacă ne referim strict la proiectele aflate în diferite stadii de implementare, în județ au ajuns deja peste 800 de milioane de lei. Aproape jumătate dintre aceste fonduri sunt obținute pe diferite axe ale Programului Operațional Regional (POR) 2014 - 2020. Proiectele depuse de Consiliul Județean Hunedoara și de primării, fac din județul Hunedoara campion la atragerea de finanțări din fonduri nerambursabile pe POR 2014 - 2020, fapt certificat de ADR Vest. 

DRUMURILE JUDEȚENE. PESTE 80 MILIOANE LEI
Aș vrea să mai adaug ceva. Județul Hunedoara are cea mai mare rețea de drumuri județene din România. Și o să vă dau o informație în premieră: din 2016 și până în 2019, Consiliul Județean Hunedoara a realizat lucrări de întreținere și reparații pentru drumurile județene în valoare de peste 80 de milioane de lei.  

NOUTĂȚI DESPRE MODERNIZAREA DRUMULUI SPRE PARÂNG
- Așadar, cum vedeți evoluția Văii Jiului în noul context al crizei post pandemie?
- Aici mereu situația a fost mai delicată, nu trebuie să ne ferim să o spunem. Sunt treizeci de ani de guvernare centrală care nu s-a preocupat așa cum ar fi trebuit de această frumoasă zonă, care pentru mine înseamnă ACASĂ.
Turismul este și va fi un și mai important generator al creșterii economice constante în Valea Jiului. Oamenii au nevoie de locuri de muncă bine plătite. Ca să ai locuri de muncă, trebuie să investești, iar înainte de a investi firmele private, peste tot în lume întâi investește statul - în principal în infrastructură și utilități. În acest sens, știm cu toții că vom finaliza în această vară drumul în Parâng, unde a început montarea celui de al doilea tunel pe DJ 709F Cabana Rusu – Masivul Parâng. La acest obiectiv de investiții al Consiliului Județean avem un progres financiar de 52% și un progres fizic de 60%, lucrările fiind în grafic. În vara acestui an vom turna covorul asfaltic și vom circula în condiții civilizate în Parâng. Aici avem în derulare un contract finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Locală Durabilă (PNDL), în valoare de 17 milioane de lei, iar cele două tuneluri care nu au putut fi eligibile în cadrul contractului sunt finanțate de către Consiliul Județean Hunedoara cu suma de 1,3 milioane de lei. Stațiunea Parâng are un potențial uriaș, care, iată, va fi pus în valoare prin această investiție.

LINIA VERDE. 45 MILIOANE LEI
Aș mai aminti linia verde de autobuze electrice între Petrila-Petroșani-Aninoasa-Vulcan-Lupeni-Uricani, „Green Line” Valea Jiului, un proiect pe fonduri europene în valoare de peste 45 de milioane de lei. 
În Valea Jiului, în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM), Apa Serv, care este în subordinea Consiliului Județean Hunedoara, are în derulare una dintre cele mai mari investiții, în valoare de 90 de milioane de euro. În consecință, mă preocupă în mod constant evoluția acestor lucrări aflate în plină desfășurare în Petroșani, Uricani, Vulcan, Lupeni, Petrila. 

STAȚIUNEA STRAJA. ALIMENTAREA CU APĂ PORABILĂ. 5 MILIOANE LEI 
O altă investiție pentru Valea Jiului este alimentarea cu apă potabilă a stațiunii turistice Straja-Lupeni, lucrare finanțată integral de către consiliul județean. Valoarea investiției este de peste 5 milioane de lei, în acest moment ne aflăm în etapa documentației tehnico-economice și a studiului de fezabilitate, ambele aprobate. 

PASUL VULCAN. ALIMENTAREA CU APĂ PORABILĂ. 1,8 MILIOANE LEI
Tot pentru Valea Jiului, avem în stadiul de studiu de fezabilitate și indicatori tehnico-economici aprobați alimentarea cu apă potabilă din zona turistică Pasul Vâlcan. Obiectivul de investiții este cofinanțat din bugetul propriu al județului Hunedoara cu suma de 1,8 milioane lei.

LUCRĂRI IMPORTANTE PENTRU MEDIU
Amintesc și proiectul privind desființarea platformei de stocare temporară a deșeurilor din Municipiul Petroșani, un obiectiv de investiții finanțat din bugetul consiliului județean cu o valoare totală de peste 520 mii lei. Proiectul, a cărui recepție a fost deja realizată, are un număr de peste 137.000 de beneficiari. 
Închiderea depozitului neconform de deșeuri menajere Uricani este o altă investiție cofinanțată de Consiliul Județean Hunedoara alături de administrația Fondului pentru Mediu. Este vorba despre un proiect în valoare de aproape 3,9 milioane lei, care va fi gata la finalul acestui an. Mai departe, la Vulcan avem proiectul de închidere ecologică a depozitului neconform de deșeuri, cu o valoare a investiției de peste 21 milioane lei.

DRUMUL VALEA DE PEȘTI – JUD. GORJ. 41,8 MILIOANE LEI
Un alt proiect finanțat integral de Consiliul Județean Hunedoara este modernizarea DJ 672C: limită județ Gorj - Valea de Pești. Ordinul de începere a proiectării a fost dat în luna martie a acestui an. Valoarea totală a acestei investiții este de 41,8 milioane lei, perioada de execuție a lucrărilor fiind de 24 de luni.

CERTITUDINILE – PREOCUPAREA LUI AVRAM
În concluzie, principiile economice valabile peste tot în lume se aplică și la Valea Jiului: investițiile sunt motorul care generează creștere economică. Ce pot să vă spun este că dacă există dorință, orice se poate face, dacă există determinare, există soluții. În următoarea perioadă oamenii au nevoie de certitudini. Iar eu de asta mă voi ocupa!
Carmen IVANInformatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter