18.06.2020,  19:33:04 | 1 comentariu | 272 vizualizari
Marian Boboc vă prezintă / Întâmplări din 1945 la Palatul Cultural Minerul 
de Marian BOBOC

Cinema „Teatrul Minier”
Din corespondenţa Comisariatului de Poliţie Lupeni din anul 1945 aflăm că „în comuna Lupeni se află un singur cinematograf, care se află instalat în sala Teatrului Minier din localitate, situat în Str. Regele Ferdinand” şi că numele sălii de cinematograf este Teatrul Minier, capacitatea sălii - 496 locuri, numele „exploatatorului” - Geza Horvat din Petroşani şi proprietarul - Soc. Petroşani. 
Chiar dacă România nu trecea prin momente uşoare, la cinematograful „Teatrul Minier” spectacolele se succedau, fiind anunţate din timp Comisariatului de Poliţie Lupeni. Astfel, putem reconstitui oferta cinematografică a anului 1945. 
La cinematograful „Palatul Cultural” au rulat în luna în luna ianuarie filmele: „Iubirea lor”, „Fiul lui Frankenstein” şi „Triumful tinereţii”.
În mai: „Cântecul durerii”, „Femei”, „Dragoste dincolo de mormânt”, „Omul de pe mare”, „Fecioara de azi”, „Suflete împietrite”, „Insula ocnaşilor”, „Nick Karter”, „În umbra fericirii”.
În iunie: „Elisabeta - Regina Angliei”, „Stafia din castel”, „În vâltoarea vieţii”, „Vreau să fiu mamă”, „Dorul vieţii secret”.
În august: „Asasinul de la nr. 21”, „Iluzii pierdute”, „Visul fericirii”, „Tarzan, stăpânul junglei”, „Documente secrete”. Referitor la ziua de 23 august, Comisariatul de Poliţie Lupeni este atenţionat: „(…) În conformitate cu ordinul Ministerului Educaţiei Naţionale, rugăm puneţi în vedere cinematografelor din sectorul D-voastră, ca în ziua de 23 august a.c. să ruleze filme culturale şi în mod gratuit fără nici o taxă”.
În octombrie: „O inimă nu mai bate”, „Lenin în octombrie”, „Emirul din Buhara”, „Medicul de ţară”, „Furtuna”, „Oraşul patimilor”, „Videk” şi „Nimfa nopţii”.
În decembrie: „Pat şi Patachon”, „Romanul primei iubiri”, „Cuore, inimă de copil”, „O scrisoare către mama” şi „Sclavii vieţii”.

„Prost să fii, noroc să ai”
La Palatul Cultural elevii din cursul secundar pun în scenă, la 5 ianuarie, spectacolul „Prost să fii, noroc să ai”. Acesta este o continuare a revistei „O seară veselă”.
Regimul pieselor care urmau să fie jucate era strict reglementat de Direcţia Serviciului Cenzurii Române: „1. Textele pieselor sau revistelor vor fi trimise Direcţiei Cenzurii Presei în Bucureşti (…) în 3 exemplare, scrise la maşină, astfel ca să fie asigurată primirea lor la Cenzură cu 10 zile înainte de premieră; 2. Piesa de teatru sau revistă nu va fi jucată decât după ce s-a primit înapoi textul cenzurat, care va avea avizul Cenzurii şi viza Comisiunii Aliate de Control, obţinută prin Serviciul Cenzurei Române”.  
 
În amintirea lui Lenin
Comitetul Lupeni al Partidului Comunist Român organizează la 21 ianuarie la Palatul Cultural un festival comemorativ în amintirea lui Lenin. 

Festival A.P.
La 4 februarie, „Apărarea Patriotică” Lupeni obţine aprobarea pentru aranjarea unui festival artistic la Palatul Cultural.

Bal festiv sportiv
Sâmbătă, 17 februarie, Clubul Sportiv al Minelor Soc. Petroşani din Lupeni a organizat de la orele 21 până la 5 un bal festiv. Venitul net al balului a fost destinat măririi fondului clubului. 

Balul P.S.D.  
Nouă ore, de la orele 20 până la orele 5, a ţinut balul organizat la 24 februarie, pe scena palatului, de tineretul social-democrat din Lupeni.

O reprezentaţie mai puţin obişnuită
Gheorghe Lazăr susţine la Palatul Cultural în seara zilei de 27 februarie un show mai puţin obişnuit pentru lupeneni: „o reprezentaţie ştiinţifică sugestii-telepatice”.

Serată dansantă
Elevii Şcolii Tehnice Miniere Gr. I-II a Societăţii „Petroşani” Lupeni au aranjat în seara zilei de 24 martie la Palatul Cultural o serată dansantă, „sub directa supraveghere şi răspundere a Direcţiunii Şcoalei”. 

Conferinţă A.R.L.U.S.
Asociaţia Română pentru Strângerea Legăturilor cu Uniunea Sovietică (A.R.L.U.S.) a fost înfiinţată la Bucureşti la 12 noiembrie 1944, având ca scop promovarea legăturilor de prietenie dintre România şi U.R.S.S. şi cunoaşterea reciprocă între cele două state. A activat până în 1964.
În Valea Jiului, prima filială A.R.L.U.S. se înfiinţează în ianuarie 1945 la Petroşani, după care şi-n celelalte localităţi.  
În dimineaţa zilei de 25 martie la Palatul Cultural, filiala Lupeni A.R.L.U.S. a ţinut conferinţa „Constituţia U.R.S.S.”.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (1 )

#1 Constantin Dobre19.06.2020,  13:56:49
Respect și sincere felicitări adresate domnului Marian Bobor, cel mai autentic și zelos cercetător documentarist al istoriei Văii Jiului și nu numai.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter