23.06.2020,  18:09:18 | 0 comentarii | 323 vizualizari
Primăria Lupeni anunță: „Nedeia de Sânziene” din Straja a fost anulată
de Corneliu BRAN

„Nedeia de Sânziene” se organizează în Straja de mult, începuturile acestei nedei de vară pierzându-se în negura timpului. Localnicii păstrează cu sfințenie tradițiile locale și sărbătorile de peste an de sute de ani, poate și mai bine. În vremuri de restriște, când sărbătorile religioase și tradițiile n-aveau loc în capul unora cu carnete roșii de pe la partid, momârlanii comunității din Lupeni sărbătoreau sânzienele și organizau mici petreceri sau adunări câmpenești în propriile grădini, două-trei familii adunate la un loc, de obicei persoane din familie și vecini de gospodării, sărbătoreau după slujba de la biserică cum puteau, îmbrăcați în straiele tradiționale, punctând astfel ziua de 24 iunie, ce figurează în calendarul creștin-ortodox ca fiind Nașterea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, iar popular ca „Sânziene” sau „Drăgaica”, denumirea fiind folosită în funcție de regiunea țării. 

Anul 2019 a adus poate cea mai frumoasă Nedeie de Sânziene
După 1990, prin implicarea ortodoxului Emil Părău și a familiei sale, în Straja „Nedeia de Sînziene” a căpătat tot mai multă forță. An de an, e reluat șirul evenimentelor legate de această mare sărbătoare de început de vară. Din anul 1999, profitându-se și de faptul că omul de afaceri lupenean a ctitorit sus în stațiune acel minunat Schit ortodox și tot ce s-a construit ulterior în jurul lui, momârlanii, dar și lupenenii în general, inclusiv cei din administrația publică locală s-au strâns și mai mult în jurul acestuia, astfel că „Nedeia de Sânziene” a început în timp să aibă de toate: concursuri de cai, spectacole, premieri, dansuri populare și muzică populară cu artiști consacrați sau tinere speranțe locale, diverse concursuri, mâncare tradițională și, peste toate, multă voie bună.
În ultimii ani, Primăria municipiului Lupeni și actualul primar Lucian Resmeriță, alături de consiliul local, au întărit ideea de a sprijini această Nedeie de Sânziene, preluând ștafeta organizării acestei sărbători în „Orașul de Sus”, Stațiunea Straja, alături de același Emil Părău dar și de momârlanii din zonă. Turiștii veniți de peste tot din țară sunt impresionați că în Straja pot găsi și vara o atmosferă de petrecere și de voie bună, nu doar iarna, când se știe, Straja devine, fără doar și poate, „regina” stațiunilor de munte hunedorene și chiar regionale.
Anul trecut, de exemplu, sus în Straja, de Sânziene, au fost prezenți între 2.000-2.500 de oameni, jumătate dintre aceștia fiind turiști, iar cei mai mulți dintre aceștia nefiind turiști de o zi. Odată cu taberele de copii de vară, cu cele câteva concursuri sportive atractive și inedite, dar și cu alte acțiuni organizate în cele trei luni de vară în stațiune de către primărie și consiliul local, alături și de investitori din mediul privat, Straja a devenit încet dar sigur și o stațiune atractivă de vară. Vă prezentăm câteva poze relevante cu cele întâmplate de Sânziene în 2019 în Straja, pentru a ne reaminti cu toții.

COVID-19  a reușit să strice anul acesta nu doar turismul de vară, ci și „Nedeia de Sânziene”
Din păcate, ce s-a trudit în cele trei decenii de libertate în Straja de către administrația publică locală și de cei din mediul privat, de comunitatea locală în general, a fost stricat în doar câteva luni ale acestui an de „banditul” de COVID-19, viruselul bleg, dar iute („bleg” deoarece e mai slab cu mult decât „verișorii lui” din familia coronavirușilor, dar „iute” deoarece viteza de contaminare e mult mai rapidă decât la toți virușii cunoscuți) care a oprit aproape orice activitate în stațiunea lupeneană și care va întrerupe în acest an șirul organizărilor de „Nedei de Sânziene”, de azi, 24 iunie 2020, și care probabil, dacă lucrurile continuă așa, va opri toate acțiunile de vară! Trist, foarte trist…
„Noi ne-am dorit întotdeauna să păstrăm și să ducem mai departe tradițiile, obiceiurile locale, dar și sărbătorile creștine românești. Nedeia de Sânziene organizată an de an după 1990, de către domnul Emil Părău și în ultimii ani de către primărie și consiliul local, cu sprijinul dumnealui și a celor din Straja, a fost și este una dintre acestea. Din păcate, în acest an nu vom putea organiza această nedeie, iar acest lucru nu ține de noi, de mine personal, de primărie, sau de consiliul local, ori de cei care ne sprijină în organizarea ei. Ține de această pandemie și de măsurile impuse de guvern, în principal de faptul că nu ne putem aduna mai mult de 50 de persoane. Cum e vorba de o sărbătoare iubită, firește că la ea ar dori să participe sute, poate mii de oameni, ceea ce n-ar fi legal și ne-ar crea probleme. Deși de multe ori primăriile, noi, primarii, nu suntem de acord cu unele măsuri luate de cei din guvern, fiind vorba de o lege impusă și de o stare de alertă încă existentă, ne vedem nevoiți să respectăm decizia, că, nu-i așa, unde-i lege nu-i tocmeală. Ca atare doresc să transmit acest lucru și prin dumneavoastră, presa locală, Ziarul Văii Jiului, că miercuri, 24 iunie, Nedeia de Sânziene din Straja nu va avea loc. Să sperăm cu toți că vin vremuri mai bune, iar tradiția se va reînnoda de la anul. Vorba românului din popor: vom fi mai puternici decât până acum și va fi mai frumos de cum a fost!”, a declarat ziarului nostru primarul Lucian Resmeriță.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter