24.06.2020,  19:45:18 | 2 comentarii | 391 vizualizari
Tiberiu Iacob-Ridzi, / Demersuri pentru noi investiţii
de Corneliu BRAN

Câteva vești bune pentru petroșeneni au fost transmise miercuri, chiar în ziua Sfântă de Sânziene de către primarul Petroșaniului, Tiberiu Iacob-Ridzi, în cadrul unei conferințe de presă.

Cerere la CNI pentru reabilitarea drumurilor Maleia, Constantin Mille și Sălătruc
Prima veste bună este legată de trei drumuri din Petroșani, despre care, rând pe rând, ZVJ a tot scris și care într-adevăr necesită intervenții radicale.
„Vreau să vă aduc la cunoștință faptul că ieri am trimis la Compania Națională de Investiții două cereri pentru a introduce în Subprogramul Drumuri de Interes Local și Drumuri de Interes Județean străzile Maleia și Constantin Mille și strada Slătinioara. Am trimis toată documentația DALI, documentație de avizare a lucrărilor de intervenție, am trimis toate documentele cadastrale pentru a intra în acest program. Strada Maleia are o valoare de 67 de miliarde lei vechi, este o lucrare de investiție de reabilitare totală a acestei străzi, iar strada Slătinioara are o valoare de 40 miliarde lei vechi. De la aceste sume pot pleca licitațiile pentru lucrările efective din teren”, a menționat primarul Tiberiu Iacob-Ridzi.
Cum de curând ZVJ a scris de Sălătruc, iată că răspunsul primarului a venit cu promptitudine, să vedem de-acum dacă această soluție va fi și acceptată de cei de la CNI și apoi când vor începe efectiv lucrările. 

Vine în sfârșit rezolvarea cu clădirea neterminată de lângă magazinul „Jiul”?
A doua veste bună, chiar și măcar ca idee, a fost legată de clădirea ce aparține de Casa de Cultură a Studenților Petroșani, via Ministerului Tineretului și Sportului, ce trebuia să adăpostească un centru cultural studențesc, lucru ce nu s-a mai întâmplat, după zeci și zeci de miliarde lei vechi investite nu s-a mai finalizat nimic. Despre această clădire părăsită efectiv, s-a scris în ZVJ an de an de cel puțin de două ori. Ei bine, se pare că în acest moment, dacă înțelegerea între primărie și minister se va parafa - și de la primar am înțeles că actualul ministru are deschidere și agreează ideea - ar exista pe viitor un plan coerent, deja creionat de cele două părți, prin care clădirea ar trece la primărie, iar apoi, aceasta va termina lucrarea cu sprijin și finanțare din partea Companiei Naționale de Investiții, clădirea putând fi redată la finalul lucrărilor serviciilor sociale din cadrul administrației publice locale petroșenene. Ceea ce ar însemna un sprijin real și pentru cetățeni, ei având posibilitatea să găsească într-o singură clădire toate aceste servicii sociale și administrative de la nivel de Petroșani.
„Tot ieri am trimis o adresă la Ministerul Tineretului și Sportului pentru a prelua la primărie clădirea de la Casa de Cultură a Studenților Petroșani. O clădire care este în construcție din 1992 și la care de 15 ani încoace nu s-a mai făcut nicio intervenție majoră pentru finalizarea lucrărilor. Noi solicităm această clădire pentru primărie. Avem în intenție să facem acolo un mol de servicii sociale. Ce înseamnă aceasta? Să grupăm la un loc toate serviciile sociale către populație, fie că vorbim de Evidența Populației, fie că vorbim de Taxe și Impozite, fie că vorbim de instituții descentralizate precum Serviciul de Pașapoarte, Serviciul de Înmatriculări și Eliberare de Permise Auto, fie că vorbim de Biroul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate care acum este în clădirea Policlinicii Petroșani, fie că vorbim de Poliția Locală Petroșani și așa mai departe, toate acestea vrem să le concentrăm în această clădire, care este foarte generoasă, are peste 2.000 mp, spațiu care poate fi la modul practic pus în valoare. Și prin poziția pe care o are această clădire, dar și prin serviciile pe care le putem oferi către populație, credem că acest lucru se poate realiza. Am făcut această solicitare în urma unor discuții pe care le-am avut cu domnul ministru și sper ca într-o perioadă cât mai scurtă de timp această clădire să fie transferată în administrarea Primăriei Petroșani, cu mențiunea că terenul pe care este construită această clădire este pe domeniul privat al municipiului nostru”. 

Finanțarea pentru continuarea de lucrări ar putea fi făcută ulterior prin CNI
Răspunzând la două întrebări legate de acest subiect, primarul Tiberiu Iacob-Ridzi a completat: „Am discutat cu doamna director Hulea de la Casa de Cultură a Studenților Petroșani. Situația este următoarea: este o investiție în curs, repet din 1992, ministerul nu mai are fonduri pentru a aloca sau nu este o prioritate pentru minister finalizarea acestei investiții, având în vedere și scăderea numărului de studenți, restrângerea activității și așa mai departe. Dumnealor, cei de la casa de cultură a studenților, sunt și ei de acord cu preluarea de către primărie a acestui imobil, o preluare cu titlu gratuit. E adevărat, primăria nu are în acest moment acele fonduri ca să se continue lucrările, dar putem să trecem cu finanțarea pe Compania Națională de Investiții, așa cum am făcut și cu alte obiective (…). 
În decursul timpului am mai făcut solicitări pentru această clădire. Eu sper ca de data aceasta să primim această clădire, repet, având în vedere mai multe motive: lipsa finanțării sau a priorității continuării investiției din partea ministerului, ar fi unul din motive, al doilea motiv ar fi faptul că adresabilitatea către studenți a casei de cultură studențești este asigurată acum de vechea clădire, deci nu le trebuie o clădire mult mai mare pentru că nu e necesar la ce există în momentul de față și un al treilea motiv ar fi faptul că această clădire se află în centrul orașului și se degradează pe zi ce trece (iar cei de la casa de cultură studențească nu au bani să asigure paza acestei clădiri), fiind astfel păcat de banii care s-au investit acolo, riscându-se ca această clădire să se degradeze de tot și să ajungă, Doamne ferește, ca și căminul de vizavi de Clubul Elevilor Petroșani”.
Totul pare acum un mecanism destul de greoi, vizavi de acest proiect, dar dacă părțile se înțeleg rapid și se termină partea cu transferul, salvarea ar veni din nou de la aceiași Companie Națională de Investiții. Care ar putea rezolva treaba cu finanțarea și lucrările în câțiva ani. Dar cum la Lupeni s-a putut cu Palatul Cultural – mai credea cineva că așa de repede va fi terminat acel sediu cultural și istoric minunat (?) – de ce nu s-ar putea și cu această clădire imensă din buricul Petroșaniului?Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (2 )

#1 MIRON HORGA24.06.2020,  20:36:49
IN ACELAS CONTEXT AR FI BINE SA SE REABILITEZE SI BRETEAUA DE DRUM DINTRE CUZA VODA SI GARA ,INCLUSIV PARCAREA DIN SPATELE GARII!!!
#2 asew25.06.2020,  09:21:56
Dar străzile,Aurel Vlaicu ,Circa Pompieri ,Jiului când ajung și ele pe lista primarului pentru o lopată de asfalt ?


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter