02.07.2020,  02:01:05 | 1 comentariu | 344 vizualizari
Deși a rămas cu destule „răni”, / Apa Serv Valea Jiului a trecut cu bine examenul „potopului” de săptămâna trecută
de Corneliu BRAN

Situația operatorului regional de apă și canalizare S.C. Apa Serv Valea Jiului S.A., după dezastrul lăsat de ape săptămâna trecută, și bilanțul pagubelor și costurilor suplimentare ale acestei societăți ne-au fost prezentate miercuri, 1 iulie, de către directorul general Cristian Ionică în cadrul unei conferințe de presă desfășurate la sediul din Petroșani.

Starea stațiilor de tratare și a captărilor din vestul Văii Jiului de după potop
Începutul conferinței de presă a fost o informare pe care Cristian Ionică a ținut să o prezinte, legată de starea stațiilor de tratare și captare a apei după momentul vineri, 26 iunie, când în vestul Văii Jiului a fost un adevărat dezastru.
„Vreau azi să vă prezint cât a fost de gravă situația și prin ce momente dificile am trecut noi săptămâna trecută la inundațiile de-atunci. Din punctul de vedere al Apa Serv a fost afectat tot vestul Văii Jiului, a fost afectată Stația de Tratare Zănoaga. Motivul principal a fost neputința de a transporta apă înspre vest, datorită faptului că s-a rupt o aducțiune pe un aliniament de peste 100 de metri. Mai mult decât atât, n-am avut sursa de apă viabilă – sursa de apă Valea de Pești avea o turbiditate de peste 4.000, și care trebuia hidratată, sursa Lazăr la fel și ea, era compromisă, n-aveam cale de acces, lucru care ulterior s-a rezolvat în mai puțin de 24 de ore.
După ce a trecut viitura a rămas în urmă dezastru. Efectele acestui dezastru am început să încercăm să le înlăturăm și voi sublinia treptat mai departe.
E vorba de Stația Valea de Pești, care acum funcționează, este în parametri, nu mai sunt nici un fel de probleme în ceea ce privește funcționarea ei. Ca sursă de alimentare a Stației Valea de Pești, știam că este lacul de acumulare Valea de Pești, Captarea Buta și Captarea Lazăru. Acum situația stă așa: de la lacul de acumulare nu este posibil să băgăm apă în stație, pentru că în continuare turbiditatea este foarte ridicată – peste capacitatea de tratare a stației; au rămas cele două surse, Buta și Lazăru. Datorită ajutorului dat de cei de la Apele Române în regim de urgență, chiar luni dimineața, s-a decolmatat integral captarea Lazăru. Deci, am putut pune sursa de alimentare cu apă în siguranță – să știm practic că avem apă brută și să știm că avem apă pentru tratat pe care să o putem da apoi populației. Sursa Bura e în proces de decolmatare, va fi sursa de rezervă pentru captări, pentru Stația de Tratare Valea de Pești.
Mergând în aval, datorită acelei rupturi și dispariții a acelui tronson de conductă, a trebuit să mergem pe firul 2 al magistralei. Firul 2 a intrat în regimul normal de funcționare după trei zile, asta însemnând că de duminică, începând, n-a mai fost nevoie de restricții nici pe partea de vest a Văii Jiului, la Uricani, Lupeni, Vulcan și Aninoasa, nici pe partea de est, la Petroșani Sud - Stația Zănoaga. 
Dar rămâne în continuare o mare problemă deoarece capacitatea de transport a acestei conducte este limitată! Mai mult decât atât, orice avarie care apare pe conducta de aducțiune, noi neavând alternativă trebuie să intervenim pe ea, lucru care ne va duce la un program de restricții. Program de restricții, pe care nu îl putem stabili acum, deoarece intervențiile pe singura conductă care alimentează în acest moment vestul Văii Jiului este cea care e în funcțiune. Absolut normal, nu facem în această perioadă nicio lucrare de mentenanță, dar pot apărea avarii! În momentul de față, deja de ieri, 30 iunie, avem o avarie, la care lucrăm și azi, e vorba de o avarie în zona Aninoasa. Fiind chiar capătul conductei, deci de-acolo ea ar urma să alimenteze doar stația de la Zănoaga, n-a fost pus în pericol funcționalitatea Stației Zănoaga, deoarece am avut acumulare de apă suficientă la acea stație. Mai mult de cât atât, am reușit să avem un aport de apă dinspre centru și am avut noroc că n-au mai fost ploi abundente ca să ne facă să oprim și Stația Zănoaga.
Cam asta ar fi pe partea de tratare”, a declarat directorul general al „Apa Serv”.

Probleme și la Dănuțoni, rezolvate între timp…
După ce a vorbit de stațiile de tratare, șeful de la ape a prezentat situația și pe partea de epurare, unde Apa Serv are după cum se știe una dintre cele mai moderne stații de gen din țară la Dănuțoni-Iscroni.
„Pe partea de epurare a fost afectată de inundații și Stația de Epurare a Apei Menajere de la Dănuțoni-Livezeni, în momentul de față aceasta funcționează cu treapta mecanică și cu treapta biologică. Deci, suntem în parametrii și cu partea de epurare. În rest, nu mai spun decât că avem 12 puncte care au fost afectate în 12 locații, care au dus la disfuncționalitatea întregului sistem”, a punctat Cristian Ionică. 

Conducta de pe magistrala principală smulsă de apă – prioritatea nr. 1!
Fiind vorba de o situație destul de gravă, ne referim la lipsa conductei de 100 de metri de pe magistrala principală de la Firizoni-Uricani, smulși efectiv de forța Jiului de Vest și luată de apă ca un pai, Cristian Ionică a revenit, deoarece subiectul e important și directorul a ținut de cuviință să explice cetățenilor acest lucru. Pe de altă parte, reprezentantul din conducerea „Apa Serv” a ținut să liniștească populația, să explice faptul că oamenii nu vor rămâne fără apă la robinete, oricum nu mai mult de 24 de ore, dacă vreo defecțiune apărută din senin ar apărea la firul 1, principal, cel care funcționează în acest moment și unde toată lumea speră să nu fie probleme până firul 2, principal, va fi reparat.
„Ca informare, deși nu pot să dau un termen exact, mai trebuie să vă spun că timpul în care noi vom monta conducta care a fost smulsă, îl estimăm noi a fi de peste o lună de zile. De ce zic peste o lună de zile? Pentru că sunt niște componente speciale pentru cuplarea conductei vechi la conducta pe care o s-o montăm noi în locul celei dispărute. Aceste componente de care spun se fac la comandă, sunt făcute toate demersurile de către Apa Serv, dar nu sunt piese uzuale ca producătorii să le aibă pe stoc! Ele se fac la comandă și durează ceva, iar până atunci noi vom face lucrările pregătitoare: identificarea punctelor de legătură, curățirea conductei – nu știm cum arată conducta în interior, dar vă imaginați că tot Jiul acela murdar, mâlos, a intrat în conducta noastră de aducțiune! Curățăm conducta de aducțiune, care are un diametru de 600 mm, e o provocare și asta pentru noi, iar treaba asta o vom face până în momentul în care vom începe efectiv lucrările acolo.
Acum, nu trebuie să fie o sperietură că uite ce se întâmplă și lumea n-o să aibă apă! Dacă se rupe și a doua conductă atunci nu știu ce va fi… La ora asta dacă ar fi fost așa, vorbeam că nu e apă în Valea Jiului. Dar nu este. Orice intervenție la aducțiune, din experiența noastră știm că n-a durat mai mult de 24 de ore, orice defecțiune a fost. Nu s-a întâmplat să nu rezolvăm avaria în mai mult de 24 de ore! Am constatat că stația nefuncționând 24 de ore, plus aducțiunea fiind goală, programul de restricție a fost nu mai mult de 12 ore într-o zi, dacă vorbim de ce s-a întâmplat săptămâna trecută și dacă vorbim de primele două zile de după inundații, deci sâmbăta și duminica ce au urmat. De duminică toată lumea pe vestul Văii Jiului avea apă, într-adevăr în zonele mai înalte nu era apă la parametrii normali, vorbesc de presiune a apei scăzută și nu din punct de vedere a calității apei. Că și legat de calitatea apei am avut o problemă după inundații, a trebuit să curățăm conducta cât am putut, a fost o conductă de rezervă pusă în funcțiune atunci, multe operațiuni, nu intru în detalii.
Toate ce le-am spus, cumva trebuie să ne pună pe gânduri, dar să nu fie cumva o mare sperietură pentru populație că n-o să mai aibă apă! Nu, dacă va fi, va fi restricție, și cu siguranță o vom face noaptea, astfel încât noaptea să facem acumulare de apă. În continuare, o să cer ajutorul vostru, al presei, ca să comunicăm oamenilor treburile astea. Dacă sunt lucruri neînțelese în comunicatele noastre, vă rog să veniți cu întrebări suplimentare, ca să lămurim toate situațiile și populația să fie informată corect și cât mai repede”, a declarat directorul Ionică.

Stația de Pompare de la Valea de Pești nu mai există. A fost luată de Jiul de Vest!
Legat de cele trei pompe luate de Jiul de Vest în năvala lui în aval din ziua de vineri, 26 iunie, din dreptul Stației Valea de Pești, relatat și de ZVJ atunci, directorul Cristian Ionică a menționat:
„A fost luată de ape Stația de Pompare de la Jiul de Vest, pe care am pus-o în funcțiune acum doi ani, care asigura suplimentarea apei în momentul în care barajul a fost golit și știm că a fost golit aproape două luni de zile atunci. Această stație nu mai există, dar urmează să o refacem în totalitate, momentan având două surse: Lazăru, unde, cum am mai spus, ne-au ajutat cei de la Apele Române și au curățat și sursa Buta, care în cel mai scurt timp va fi funcțională. Acea stație luată de ape era folosită doar suplimentar, deci când nu aveam apă la bataj și aveam probleme cu Buta-Lazăru. În momentul de față, nu sunt probleme că ne-a dispărut acea stație de pompare din Jiu, nicici n-am putea pompa apă din Jiu acum deoarece Jiul are și acum turbiditate peste 2000, apă care nu poate fi băgată în stație.

O comisie stabilește în aceste zile pagubele create de viituri
Există o comisie la nivel de Apa Serv, care se ocupă de pagubele create de inundațiile de săptămâna trecută. Acest lucru ne-a fost comunicat de Cristian Ionică după ce a fost întrebat care ar fi valoarea totală a pagubelor societății după ceea ce s-a întâmplat vinerea trecută?
„Legat de pagubele create, în momentul de față e o comisie la nivel de Apa Serv care se ocupă să facă această estimare a pagubelor, avem 12 puncte care au fost afectate grav. Ce știm și unde sunt toate forțele îndreptate sunt pe partea de conductă, unde o estimare inițială ne arată că peste 30.000 euro ne costă numai conducta, fără piesele de cuplare, fără masivitatea de ancoraj, fără săpătură, fără munca fizică efectiv. Dar după ce avem toată analiza asta, economic vom face o rectificare de buget, vedem de unde găsim acești bani, pentru că asta este primordial. Restul mai pot să aștepte, dar, primordial, asta este, că nu avem rezervă pentru alimentarea cu apă din Stația Valea de Pești”, a venit răspunsul directorului Apa Serv.

Vor cere bani de la guvern pentru pagube, dar nu știu dacă și primesc…
Întrebat dacă Apa Serv va beneficia și ea de banii promiși de ministrul de Interne, Marcel Vela, ca sprijin pentru daunele suferite, cum cei de la CEH au anunțat că vor face o cerere în acest sens, deoarece inundarea Minei Lupeni de ape a dus la oprirea temporară a producției de cărbune, Cristian Ionică a răspuns:
„În momentul în care noi avem estimările pagubelor făcute, le transmitem mai departe. Din experiența avută de noi, niciodată noi n-am primit bani! Acum, într-adevăr, este o situație deosebită, dar știu că suntem priviți ca o societate comercială… Și noi o să solicităm sprijin guvernamental, firește, dar până solicităm noi trebuie să dăm apă, asta e pentru noi cel mai important. Dacă vom găsi o sursă de finanțare, de exemplu să nu facem alte lucrări care erau programate, după ce avem o sumă cât de cât corectă estimată, începem demersurile economice, vedem ce bani alocăm exact și ce facem. Indiferent ce e, noi trebuie să facem această lucrare. Că poate să vină o viitură, se întâmplă ceva și cu firul 2, atunci ce facem? Deci, asta trebuie făcut prima dată acum”, a venit răspunsul directorului de la ape.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (1 )

#1 RADU GHEORGHE02.07.2020,  07:15:38
Felicitari pentru articol. Multa lume nu stie de captarile de la Buta si Lazaru. Sper ca drumurile de acces spre aceste captari sa fie refacute si intretinute cum trebuie. Un sfat pentru conducerea Apa SErv, sa cereti bani nu pentru pagube ci pentru un STOC DE SIGURANTA. Nu se poate sa nu aveti in stoc conducta pentru magistralele de aductiune si piese de cuplare.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter