02.07.2020,  20:51:24 | 0 comentarii | 543 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Uricani / Zile contracronometru pentru Dănuţ Buhăescu în așteptarea ajutorului guvernamental
de Gheorghe OLTEANU

Săptămâna trecută, de la ora trei și un sfert în dimineața zilei de vineri, primarul Dănuț Buhăescu a fost mai mult oaspete în propria-i locuință. În ziua aceea a ajuns acasă pe la unsprezece seara și a zăbovit cât să îmbuce ceva în fugă, să bea o cafea și cât să se schimbe de haine și de încălțăminte.

Nu a stat o clipă
la sfârșitul săptămânii trecute. A fost prezent în toate locurile inundate de apele Jiului de Vest în care începuseră acțiunile de intervenție cu oameni și utilaje și unde se trecuse deja la evaluarea pagubelor preliminarii produse de revărsări. Nu-i stradă în localitățile componente ale orașului Uricani care să nu suferit, mai mult sau mai puțin. Pe toate le-a străbătut Dănuț Buhăescu, ca să vadă cu ochii lui cum se prezintă situația. A luat la pas Lazărul, Retezat, Dacilor, Strugurelului, Valea Paroșenilor Manolești, Păroasa, Jandarmeriei, Fețele Topliței, Dosu Pribeagului, Platoul Soarelui, Haiducilor, Bilugu, Mârșăvoni, Dinoni și Pietroasa. Alături de pompieri, a avut grijă ca oamenii să fie evacuați de urgență din locuințele afectate.

A luat legătura cu
cei de la Drumurile Naționale, de la Apele Române, Enel, Apaserv, Distribuție Gaz și cu alte instituții care au intervenit prompt în teren. La o primă evaluare, mai bine de douăzeci de drumuri locale, multe poduri, podețe și ziduri de sprijin au fost distruse de apele revărsate. Ca să nu mai amintesc de rețeaua de apă potabilă și de cea de gaz sau de cea de electricitate. În Valea de Brazi și Câmpu lui Neag nu mai funcționa nicio rețea de telefonie mobilă. 148 de gospodării, case, anexe, și terenuri agricole, au fost distruse de ape. 51 ha de teren arabil și 98 ha de pășuni și fânețe din intravilan au devenit de neutilizat. Pagubele de la cele extravilane nu au fost încă evaluate.

Luni și marți au 
mers pe teren specialiștii experți de la Prefectura Hunedoara, de la Consiliul Județean Hunedoara, de la Inspectoratul Teritorial de Stat  în Construcții, de la Drumurile Naționale,  de la drumurile județene și locale ale consiliului județean, de la Direcția Agricolă, Romsilva și, firește, funcționari ai Primăriei Uricani. Miercuri, la ora 13.00, au fost terminate rapoartele care conțin constatările membrilor acestor comisii. Acestea vor sta la baza inițierii de către prefectură și consiliul județean a unui proiect de hotărâre de guvern, pe baza căruia Guvernul României va aloca sumele de bani necesare despăgubirii cetățenilor și refacerii parțiale a infrastructurii afectate.

De fapt, chiar
miercuri dimineața, primarul Dănuț Buhăescu a fost prezent în zonele în care se continua dirijarea cursurilor de apă în vechea lor matcă și se acționa pentru asigurarea provizorie a căilor de acces spre gospodăriile țărănești.
„Până la sfârșitul acestei luni avem în vedere să fie refăcute în întregime rețelele de apă potabilă  și de gaz, mi-a zis Dănuț Buhăescu, urmând ca, mai apoi, în funcție de cât de repede se mișcă guvernul, să fie alocate sumele necesare refacerii structurilor afectate și înlăturării stricăciunilor”.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal


* * *
* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter