14.07.2020,  07:04:38 | 0 comentarii | 763 vizualizari
Marian Boboc și Adrian Catană vă prezintă / Valea sub ape, acum 120 de ani (II)
de Marian BOBOC

• Prima relatare a unor inundații în Valea Jiului   

În vara anului 1900, când Valea Jiului încă nici nu a pășit bine în veacul XX, Jiul se umflă și își arată puterea. Reporterii locului sunt la locul sinistrului, iar Marian Boboc și Adrian Cătană sunt pe urmele lor. Cu siguranță, această inundație este prima din istoria meteo a Văii Jiului care „beneficiază” de o descriere așa amănunțită. Putem compara efectele acestei inundații cu cele din urmă cu două săptămâni. Și încă ceva: exagerările presei de atunci cu cele de acum…

Pe Sălătruc și mai jos – carnagiu zootehnic 
„Viitura de pe Sălătruc a distrus complet albia regularizată și îndiguită. De la Bărbătenii de Sus și până la Petroșani au fost complet distruse toate culturile agricole, numeroase gospodării numai există, bieții oameni au rămas doar cu hainele de pe ei. Și-au pierdut absolut toate bunurile. Nenumărate vite, porci și alte animale din gospodăriile oamenilor au murit înecate”. 

Pagube mari în estul Văii
„La Petrila, Lonea, Cimpa, apele au rupt toate podurile și au distrus drumurile. Au fost distruse parțial sau total numeroase case construite din piatră, iar clădirile anexe din lemn au fost luate de ape cu totul. Doar prin depozitul minei se mai poate merge spre Lonea, și de acolo cu multă greutate se poate ajunge la Cimpa.
În Taia, asemenea întregii Văi a Jiului, au fost distruse instalațiile de transport a lemnului de mină și o mare parte din buștenii pregătiți pentru prelucrare au fost luați de ape.
V-am prezentat foarte pe scurt efectele acestui dezastru. O adevărată catastrofă pentru întreaga Vale a Jiului”.

Prefectul la Petroșani. Ajutoare pentru sinistrați
„Prefectul județului, grof Bethlen Miklós, a venit pe data de 15 august în Valea Jiului pentru a evalua dezastrul produs. S-a convins cu ochii săi de gravitatea catastrofei. A luat cunoștință de deznădejdea oamenilor cărora apele le-au luat totul. S-a convins că fără ajutor de stat lucrurile nu pot fi îndreptate și, mai ales, s-a convins de nevoia de a se executa lucrări masive, care, pe viitor, să împiedice repetarea unor astfel de sinistre, sau măcar să le diminueze semnificativ puterea de distrugere. Suntem convinși că Excelența Sa se va implica puternic și își va folosi influența pentru a ne ajuta. Avem cu adevărat nevoie să fim ajutați și încă în regim de urgență.
Prefectul s-a convins cu ochii săi de grozăviile petrecute la Petroșani. Din păcate, nu a putut să ia cunoștință și de dimensiunile catastrofei din restul Văii Jiului”. 

Per pedes Lupeni – Petroșani. Iminența foamei 
„Pe data de 17 august, inginerul Mugurel Kolosz, directorul companiei miniere Uricani – Valea Jiului, a venit pe jos de la Lupeni la Petroșani ca să informeze personal autoritățile despre situația disperată în care se află cele 10.000 de suflete de acolo. Mai au alimente care să le asigure supraviețuirea doar pentru câteva zile.
Stocurile de produse alimentare ale comercianților în mare parte au fost distruse de ape iar puțina marfă care a putu fi salvată s-a epuizat rapid. Mulți oameni deja suferă de foame. Nu există nicio posibilitate de transport, drumurile și toate podurile sunt distruse. Acolo chiar trebuie găsită rapid o soluție de ajutorare a oamenilor. Viața lor este amenințată de un pericol real și iminent: înfometarea”. 

Admirabilul gest al directorului de mină
„Faptul că însuși directorul minei și-a lăsat familia acasă și și-a pus propria viață în pericol ca să vină pe jos până la Petroșani este o dovadă elocventă că acolo chiar există o situație disperată. Acei oameni trebui urgent să primească pâine și ajutor.
Valea Jiului până în prezent niciodată nu a primit și nici nu a solicitat ajutor de stat, dar acum, în disperarea noastră suntem nevoiți să o facem. Cerem ajutor. În numele solidarității umane cerem să fie ajutați de stat și de  întreaga națiune”.

Inundații în Țara Hațegului
„În urma catastrofei din 13 august, linia ferată a rămas singura legătură funcțională dintre Petroșani și Simeria. Azi numai există nici aceasta. Valea Jiului, în acest moment este complet izolată.
Streiul s-a revărsat la Sântămăria Orlea. Toată lunca din localitatea General Berthelot este inundată. Circulația feroviară a fost întreruptă. Până la 17 august se mai ajunge până la Băiești schimbând trenurile, dar acum nici această legătură numai este funcțională”. 

Defileul Surducului: singura cale de aprovizionare
„Necesarul de alimente pentru Valea Jiului în mare parte trebuie importat din România prin Surduc. Cu o investiție de multe milioane și cu un efort deosebit vor fi necesari cel puțin 2, 3 ani pentru a putea repara drumul național prin Surduc, astfel încât să poată fi deschis pentru circulația căruțelor. Deci, până atunci acest drum este impracticabil. Pe calea ferată de la Simeria ajungeau la noi o parte din necesarul de alimente în special dinspre Arad și Caraș-Severin. Dar, din cauza inundațiilor de la Hațeg nici această legătură numai este viabilă”. 

Linia ferată acoperită de ape 
„În apropiere de Hațeg, nivelul apelor depășește cu aproape doi metri podul feroviar și întreaga vale este inundată. După ce apele se vor retrage se va putea relua legătura feroviară pentru persoane cu transbordarea între trenuri. Cum se va putea relua transportul de mărfuri încă nu știm. Știm însă că se depun mari eforturi pentru reluarea circulației feroviare. 
Inundațiile din 16 și 17 august au produs pagube enorme în zona Hațegului. Streiul a avariat serios podul feroviar de la Pui. Din fericire, de acolo nu avem informații să se fi produs și alte pagube”.

Perspective nu prea vesele
„În fața noastră se deschide o perspectivă foarte tristă. Și încă nici nu putem să facem o evaluare completă. Nimeni nu poate face o estimare legată de data când minele de la Vulcan și Lupeni vor putea relua livrarea de cărbuni. Cărbunele nu poate fi transportat și nici depozitat la suprafață în cantități prea mari. Deci, producția trebuie oprită oamenii își pierd locul de muncă și implicit sursele de venit. Cine poate evalua efectele totale?”

Minerul Krusó - prima victimă
„Avem informații despre o primă victimă a inundațiilor. Un miner din Petrila se deplasa spre casă ca de obicei pa malul Jiului în 16 august seara în jurul orei 6. Viitura l-a luat prin surprindere, puhoaiele de apă au rupt malul chiar în zona în care se deplasa nenorocitul. Minerul a căzut în apă și nu a avut nicio șansă să se salveze de la înec. A încercat să ajungă înot la mal, dar apele învolburate l-au rotit și l-au izbit de trunchiurile de copaci. În Petroșani apele i-au aruncat cadavrul la mal de unde a fost transportat la spital. Se numea Krusó Ion”.

Exagerările presei
„Am relatat despre incidentul cu trenul surprins de viitură care a reușit să treacă un pod dintre Vulcan și Lupeni circulând cu viteză redusă dar apoi a deraiat fiindcă apă a spălat terasamentul. A deraiat doar locomotiva și nimeni nu a fost rănit. Știrea a fost preluată de un ziar regional din Arad și ulterior de presa centrală unde incidentul a căpătat valențe mult mai spectaculoase, de parcă realitatea nu ar fi suficient de crudă.
Scrie în presa centrală că trenul de pasageri ar fi circulat cu viteza maximă traversând podul când a fost prins de viitură. Apele ar fi rupt podul și ar fi tras tot trenul în adâncuri și doar mecanicul ar fi reușit să se salveze sărind pe geam în timp util. Oare cât de adânc ar trebui să fie Jiul pentru a se putea întâmpla o astfel de grozăvie?”.
(Fragment din volumul în lucru al lui Marian Boboc și Adrian Catană, dedicat istoriei Văii Jiului)


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter