26.07.2020,  23:12:37 | 0 comentarii | 521 vizualizari
Vulcan / Viceprimarul și consilierii locali au fost pe aceeași lungime de undă
de Gheorghe OLTEANU

Un proiect de hotărâre pus în discuție la ședința de consiliu local vulcănean din luna iunie a generat discuții aprinse atunci când aleșii locali au fost invitați să-și spună părerea. Ocazie cu care s-a aflat că și la celelalte administrații publice locale din Valea Jiului există unele nemulțumiri privind activitatea de salubrizare.

 

Proiectul de hotărâre

care, în mod sigur, a fost sau va fi și pe ordinea de zi a ședinței ordinare lunare a celorlalte consilii locale este cea „privind aprobarea actului adițional nr.2 la Contractul accesoriu nr.38679/HD-24 din 27.12.2018 încheiat între UAT Vulcan prin Consiliul Local al municipiului Vulcan și SC SUPERCOM SA – pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare în zona de colectare 4 Petroșani – Valea Jiului”. Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Sistemul Integrat de gestionare a deșeurilor, județul Hunedoara” justifică modificarea contractului prin „necesitatea includerii contribuției pentru economia circulară în tarifele actuale aplicate de către operatorul serviciului de salubrizare SC SUPERCOM  SA București”. Asta, pentru a se ține seama de „OUG nr.74 din 17 iulie 2018 pentru modificarea și completarea Legii nr.211/2011 privind regimul deșeurilor, a Legii 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și deșeurilor de ambalaje și a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.196/2005 privind Fondul pentru Mediu, conform anexei nr.3, unde este prevăzut faptul că valoarea contribuției pentru economia circulară pentru deșeurile municipale, deșeurile din construcții și desființări, destinate a fi eliminate prin depozitare pentru anul 2020, este de 80 lei/to”. Asta după ce, până-n 2019, contribuția pentru economia circulară a fost de 30 lei/to.

 

A fost cam plicticos

de citit textul de mai sus, dar a meritat, fiindcă, acum, am să lămuresc și ce este economia circulară. Definiția existentă în referatul de aprobare a proiectului de hotărâre spune că ea este „un termen generic folosit pentru o economie industrială care este creată cu scopul de a fi restauratoare și în care ciclul materialelor este de două feluri: ciclul biologic, unde procesele acționează, astfel încât componentele reintră în biosferă fără efecte negative; al doilea ciclu este cel tehnic, unde componentele sunt folosite foarte eficient și nu intră în biosferă”.  Altfel spus, mărindu-se tarifele serviciilor de tratare și depozitare de la CMID Bârcea Mare, începând din acest an administrațiile publice locale trebuie să scoată banii necesari acoperirii majorării valorii contribuției pentru economia circulară. Simplu, nu?

 

La începutul discuțiilor,

viceprimarul Pompiliu Barbu s-a grăbit să precizeze că „majorarea nu o vor suporta cetățenii din Vulcan, ci ea va fi suportată de la bugetul local”. Buget care, într-o anumită măsură, tot din la banii cetățenilor capătă contur, de fapt. Liberalul Dănuț Anghel s-a interesat de soarta agenților economici. Ei vor plăti sau nu mai mult? L-a liniștit tot Puiu Barbu, care l-a asigurat că nu va fi nici vorbă de majorarea taxei de salubrizare plătită de către societățile comerciale. Un punct de vedere interesant l-a emis doamna consilier local Angela Stoica.

 

Ea s-a întrebat

cam cât timp va face față bugetul local acestei majorări, mai ales că, aici dumneaei a lovit în plin, societatea de salubrizare bucureșteană „are prea multe doleanțe”. Pretenții, cum ar veni, care, iată,  cresc de la an la an. Punctul dumneaei de vedere a fost agreat întru totul de către viceprimarul Pompiliu Barbu. El a recunoscut că, în ceea ce privește serviciul de salubrizare, „nemulțumiți au fost toți primarii din Valea Jiului”. După care a adăugat că „s-a pus chiar problema rezilierii contractului”. Apoi vicele a explicat de ce: „Pare-se că lucrurile nu au decurs cum am crezut în prima fază. Rămâne să mai avem o întâlnire cu Supercom!”.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter