28.07.2020,  00:55:20 | 0 comentarii | 732 vizualizari
Lupeniul cultural. Anii 1940
de Marian BOBOC

Distincţii pentru preoţii greco-catolici

Pentru munca „rodnică depusă pe teren biserices, cultural şi naţional”, I.P.S.S. Dr. Ioan Bălan, episcopul Lugojului, i-a investit pe preoţii Ioniţă Pop (parohul bisericii din Paroşeni) şi pe Petre P. Berinde (parohul bisericii din Lupeni) cu titlul de protopopi onorari, cu dreptul de a purta brâu roşu

În prezenţa unui număr mare de credincioşi şi ai asociaţiilor culturale greco-catolice, la 13 martie are loc în bisericile respective ceremonia de înmânarea a decretelor de învestire şi înmânarea brâurilor roşii. Nicolae Zugravu „prin cuvinte foarte simţite a scos în evidenţă munca şi dragostea cu care au activat în ogorul bisericii”.

 

Ziua Naţională a României

După cum rezultă din relatarea din presă, de 10 mai, de Ziua Naţională a Regatului României şi Ziua Regalităţii, la Lupeni, ca şi în celelalte localităţi din Valea Jiului, are loc o mare desfăşurare de forţe: „La ora 10 dimineaţa s-a oficiat câte un Te-Deum la toate bisericile din localitate, la care au luat parte autorităţile, elevii străjeri, în frunte cu întregul corp didactic, ucenicii mineri, extraşcolarii, centrele de pregătire premilitară şi un numeros public şi credincioşi. La ora 11 dimineaţa, întreaga asistenţă s-a încolonat în piaţa din faţa primăriei, unde s-a desfăşurat ceremonialul ridicării pavilionului naţional în sunetele Imnului Regal, cântat de elevii străjeri. Asemenea, străjerii au mai cântat Tatăl nostru şi Tricolor. A urmat defilarea, în următoarea ordine: copiii de la grădiniţele locale, străjerii tuturor şcoalelor primare, ucenicii mineri, extraşcolarii, foştii voluntari, membrii gărzilor F.R.N. (Frontul Renaşterii Naţionale, partidul unic înfiinţat de Carol II - n.r.) din comuna Lupeni şi Paroşeni. Ultimii cu fanfară proprie şi drapel, tinerii de la centrele premilitare, precum şi premilitarii de la soc. Vâscoza Românească. După masă, la orele 3, a fost o serbare artistică, executată de elevii şcoalelor primare de stat, cu un bogat şi variat program. Despre însemnătatea zilei a vorbit d. avocat Aurel Silaghi, primarul comunei Lupeni, iar la încheiere d. înv. J. Cicu, delegat comandant al cohortei de străjeri din Lupeni. La această înălţătoare serbare a luat parte un foarte numeros public. Seara, la orele 9, s-a făcut retragerea cu torţe”.

 

Conferinţa catehetică anuală

Sub preşedinţia protopopului I. Duma, preoţii ortodocşi din Valea Jiului se întâlnesc la Lupeni pentru conferinţa catehetică anuală.

După oficierea unui scurt serviciu divin la Biserica Ortodoxă din Lupeni, preoţii ajung la Şcoala Primară No. 1, unde susţin programul catehetic: „Au predat lecţii: preoţii: I. Popiţa (Aninoasa) - pentru clasa cl. II - şi P. Fanu (Petrila), pentru cl. IV. Critica asupra lecţiilor au făcut-o: pentru cl. II - păr. Gh. Zamora, şi pentru cl. IV – păr. C. Zoican. Ambele lecţii au fost declarate ca foarte reuşite.

Apoi, preoţii iau masa, alături de „fruntaşii vieţii publice din Lupeni”, în localul Cazinoului funcţionarilor superiori. După care, preoţii se retrag în locuinţa părintelui Şandru (care a rezistat până în zilele noastre), unde discută chestiuni pastorale şi administrative.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter