30.07.2020,  01:00:39 | 0 comentarii | 162 vizualizari
O veste bună: Apa Serv Valea Jiului a trecut cu bine de șocul inundațiilor
de Corneliu BRAN

în ediția de miercuri a ZVJ vă prezentam aspecte din prima parte a conferinței de presă desfășurată marți la sediul operatorului regional de apă și canalizare S.C. Apa Serv Valea Jiului S.A. din Petroșani și răspunsurile directorului general Cristian Ionică la întrebările noastre, astăzi continuăm cu partea a doua a acestei conferințe de presă.

 

Lacul Valea de Pești - turbiditate foarte mare. Se folosesc sursele de apă Lazăru și Buta

Legat de problemele survenite în urma inundațiilor, când cantitatea de precipitații căzute a avut un nivel istoric, de peste 250 l/ mp în doar vreo 12-14 ore, directorul general Apa Serv a explicat ce s-a mai rezolvat între timp la magistrala care aduce apa noastră cea de toate zilele în casele oamenilor din Valea Jiului: „Pe partea de Vest a Văii Jiului, în continuare situația este cumva la limită, în sensul că în continuare partea de Vest a zonei noastre este alimentată doar pe firul doi. Dar, față de întâlnirea cu presa locală de data trecută, putem informa cetățenii că pe perioada ce a trecut de-atunci nu au fost necesare lucrări pe magistrală, astfel încât să oprim apa pe toată Valea Jiului. Lucrări au fost efectuate acolo, în vest, doar punctual, pe unele cartiere. Totodată, suntem la faza de proiectare, atât pentru aducțiunea de 400 de metri, care este lucrul cel mai important pe partea de vest, precum și la pilonul de susținere a magistralei vechi, care, de asemenea, a fost și el deteriorat fin cauza intemperiilor ce au provocat inundații. Vorbesc de un pilon de susținere care stă și el de 50 de ani în apă, în albia Jiului de Vest, și care, după ultima inundație, reprezintă un adevărat risc pentru tot ceea ce înseamnă utilitatea lui.

Sursele de alimentare pentru partea de Vest a Văii Jiului rămân în continuare aceleași. Vorbim de sursa Lazăru și de sursa Buta. Sursa Lazăru este actualmente decolmatată. Mai sunt niște lucrări de mentenanță pe care le facem acolo noi în mod curent și pe care le-am amânat tocmai ca să nu fie probleme cu apa, că orice intervenție la captările de la Lazăru sau Buta duce implicit la oprirea apei pe toată Valea Jiului, în condițiile în care sursa Valea de Pești nu poate fi încă utilizată.

În continuare, Lacul Valea de Pești are o turbiditate de aproximativ 200 grade NTU. Natura suspensiilor din toate testele pe care le-am făcut în laborator nu ne permite să asigurăm apa potabilă la parametri. Barajul este tulbure încă, chiar dacă noi îl vedem poate la suprafață altcumva, deși chiar și la suprafață încă se poate vedea apa tulbure. Știm că în amonte de baraj au fost și niște surpări, e o argilă foarte fină adusă de apă, care nu ne poate permite încă punerea stației în funcțiune în regim de siguranță.  De aceea, în continuare mergem pe sursa Lazăru și pe sursa Buta, chiar dacă și aceste surse sunt influențate în continuare de ploile care parcă nu se mai opresc.

Ne-am asigurat stocul de reactivi pentru buna funcționare a întregului flux, atât pe partea de vest cât și pe partea de est a zonei noastre (…). Noi spunem că până la sfârșitul anului - și sperăm ca lucrul acesta să se întâmple – să se facă acea construcție de 400 de metri de aducțiune, care e o construcție ușoară, mai ales că e pe proprietăți și implică niște operațiuni pe care nu le poate face Apa Serv ci doar un constructor specializat”.

 

Poziția managerului de proiect

La una dintre întrebările puse din sală, directorul Monica Tarcea, care este și șeful acestui proiect integrat european, a intervenit, încercând să facă unele lămuriri legate de restricția de apă de la Petroșani: „Fără aceste întreruperi – bine, a punctat și domnul director general – nu avea sens contractul respectiv, sau, până la urmă, acest proiect. Noi am reabilitat niște rețele. Ce să facem cu ele acum, că trebuie cuplate la cele existente?! Iar aceste lucruri nu se pot face decât cu întreruperi. Și întreruperi foarte bine gândite, făcute cu o săptămână înainte, când ne spunem ce facem săptămâna viitoare? Gândite împreună cu constructorul. Cum putem oare să cuplăm și să facem cât mai multe dacă nu întrerupem? Câte echipe ai tu, constructorule, ce pot eu să îți ofer? Astea sunt întrebări, ne gândim, analizăm cu mult înainte totul. Deci, braț la braț, am mers cu constructorul, ca să oprim cât mai puțin, ca întreruperea în sine să dureze cât mai puțin și să meargă totul cât mai repede. La noi nu este ca la curentul electric, că pun firul și îmi vine curentul… La noi e mai complicat, trebuie ca acest constructor să poată lucra, iar noi să mărim rețelele. Ori asta durează, iar omul rămâne deja fără apă. Apoi le cuplăm… dar omul nu are imediat apă, că trebuie umplută coloana, dar înainte trebuie spălată rețeaua. Și apoi, până dai drumul definitiv la apă și până apa ajunge în casa omului iar durează. Deci, întreruperea este majorată ca timp cu aceste operațiuni obligatorii. Noi întrebăm constructorul după toată analiza: cât îți ia ție lucrarea asta? Atâta vreme îmi ia, ne răspunde el. No, bun, atunci trebuie să ne mobilizăm de la o anumită oră. Dimineața nu poți să lași omul fără apă la prima oră, că noi puteam face asta la 4,00 dimineața, aduceam oamenii și ne apucam de treabă, fără nicio problemă, ca să-i creăm condiții constructorului să se apuce de lucru la 7,30. Dar împreună cu domnul director, cu anumiți factori de decizie, am hotărât să nu se oprească dimineața apa chiar la prima oră, ca să aibă omul apă să se spele și să bea când pleacă la serviciu. Și atunci am decalat și firește că toate se simt pe parcursul zilei, că sunt lucrări care durează multe ore și noi încercăm atunci să facem cât mai mult ca să terminăm, tocmai ca să nu mai luăm și altădată apa, pe cât posibil, că la lucrări intervin multe probleme, vorbim de conducte, de rețele subterane, se poate întâmpla oricând, orice și trebuie să revii, n-ai ce face”.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter