04.08.2020,  00:30:59 | 0 comentarii | 105 vizualizari
Postul „Adormirii Maicii Domnului”
de Ziarul Vaii Jiului

Este cunoscut şi ca „Postul Sfintei Marii” sau „Sântămăriei”, fiind unul dintre cele mai importante posturi pe care credincioşii trebuie să le ţină de-a lungul anului.

 

De regulă, Postul „Adormirii Maicii Domnului” începe pe 1 august, însă, conform regulilor bisericeşti, dacă data de 31 iulie cade miercurea sau vinerea (cum s-a întâmplat în acest an), postul începe cu o zi mai înainte.

Postul „Adormirii Maicii Domnului” aminteşte de postul pe care Fecioara Maria l-a ţinut înainte de trecerea sa din această lume. Sfântul Simeon al Tesalonicului spune: „Postul din august a fost stabilit în cinstea Maicii lui Dumnezeu Cuvântul, care ştiind mai dinainte momentul plecării ei din această lume, s-a nevoit ascetic şi a postit mai mult pentru noi, pentru că ea era binecuvântată şi sfântă, şi nu avea nevoie de post. Aşadar, ea s-a rugat special pentru noi, înainte să fie mutată din această lume în viaţa veşnică, unde sufletul ei s-a unit prin Duhul Sfânt cu Fiul ei”.

Originea acestui post a fost fixată în secolul al V-lea, când s-a dezvoltat cultul Maicii Domnului. La început, creştinii din Antiohia posteau o zi, pe 6 august, în timp ce la Ierusalim acest post dura opt zile. Existau şi creştini care îşi impuneau restricţii alimentare toată luna august, în vreme ce alţii posteau în luna septembrie. În secolul al XII-lea, la sinodul local din Constantinopol (1166), condus de patriarhul ecumenic Luca Crysoverghis, s-a stabilit ca acest post să fie ţinut de la 1 august până la 15 august, ziua prăznuirii „Adormirii Maicii Domnului”.

Acest post îi pregătește pe creştini pentru cele două mari sărbători din luna august: „Schimbarea la Faţă” (6 august) şi „Adormirea Maicii Domnului” (15 august). Slujitorii Bisericii recomandă ca în această perioadă restricţiile alimentare să fie completate cu multă rugăciune şi multe fapte bune. Astfel, creştinii trebuie să-şi înmulţească rugăciunile către Maica Domnului şi să se împărtăşească cu Trupul şi Sângele Domnului Iisus Hristos.

Postul reprezintă o abținere totală sau parţială de la anumite feluri de mâncare şi băutură şi de la toate cele lumeşti, de toate poftele cele rele, pentru ca să poată creştinul să îşi facă rugăciunea lui mai cu înlesnire şi să-i fie milostiv Dumnezeu. Însă şi pentru a ucide poftele trupului şi a primi harul lui Dumnezeu. Dar este şi în acelaşi timp un act de cult, adică o formă de cinstire a lui Dumnezeu, o jertfă, o renunţare de bună voie la ceva care ne este îngăduit. Această jertfă este izvorâtă din iubirea şi respectul pe care îl avem faţă de Dumnezeu.

Postul este lucrul lui Dumnezeu, căci Lui nu-I trebuie hrană, zice Sfântul Simeon al Tesalonicului. Este viaţă si petrecere îngerească, pentru că îngerii sunt fără hrană.

Postul este o faptă de virtute, un exerciţiu de înfrânare al poftelor trupului şi de întărire a voinţei, o formă de pocăinţă, deci mijloc de mântuire.  

Sfântul Ioan Gură de Aur, într-una din scrierile sale, spunea că atunci când postim nu ajunge să ne abţinem de la diferite mâncăruri, ci trebuie să postim şi sufleteşte:

„Există primejdia ca ţinând posturile rânduite de Biserică, să nu avem nici un folos. Din ce cauză? Pentru că ne ţinem departe de mâncăruri, dar nu ne ţinem departe de păcat; nu mâncăm carne, dar mâncăm sufletele celor săraci. Nu ne îmbătăm cu vin, dar ne îmbătăm cu pofte trupeşti. Petrecem ziua în post, dar ne uităm la lucruri ruşinoase. În felul acesta, pierdem folosul postului”.

Biserica ne învață că hrana și consumul exagerat de alimente și băuturi nu sunt scopul principal al vieții noastre și recomandă ca fiecare creștin să ţină post după sufletul şi rânduiala sa. Din păcate, mulți dintre noi ne rezumăm doar la consumul alimentelor vegetale, deși știm că postul, în profunzimea lui, înseamnă și rugăciune și smerenie, dar și înţelegere și iubire față de aproapele, așa cum citim în cartea prorocului Isaia:

„Nu ştiţi voi postul care Îmi place? - zice Domnul. Rupeţi lanţurile nedreptăţii, dezlegaţi legăturile jugului, daţi drumul celor asupriţi şi sfărâmaţi jugul lor. Împarte pâinea ta cu cel flămând, adăposteşte în casă pe cel sărman, pe cel gol îmbracă-l şi nu te ascunde de cel de un neam cu tine. Atunci lumina ta va răsări ca zorile şi tămăduirea ta se va grăbi. Dreptatea ta va merge înaintea ta, iar în urma ta slava lui Dumnezeu” (Isaia 58, 6-8).

Nu putem nega faptul că există în jurul nostru o categorie de creștini pe care i-am putea numi, cu ghilimelele de rigoare, „urmăritori de sărbători”, care așteaptă astfel de momente, precum lăsatul secului, doar ca să mănânce și să închine câteva pahare în plus – o închinare departe de cea „plăcută, cu evlavie şi cu sfială”, pe care ne-o recomandă Sfântul Apostol Pavel (Evrei 12, 28).

De aceea, afirmând că prin satisfacerea poftelor și a plăcerilor culinare de lăsatul secului ne vom putea abține mai ușor de la acele alimente pe parcursul întregului post, nu facem altceva decât să ne amăgim. În realitate, persoana care nu este cumpătată într-un astfel de moment, nu va reuşi să respecte nici postul în adevărata sa dimensiune, prin înfrânarea gândurilor și a poftelor trupului, prin întărirea voinței și a pocăinței.

Așadar, înainte de Postul „Adormirii Maicii Domnului și la orice lăsat de sec, în general, bine ar fi să mergem pe calea de mijloc, a echilibrului, armoniei şi a discernerii, pregătind-ne într-un mod cât mai firesc pentru perioada binecuvântată care va urma. Să privim, mai degrabă, în această zi, spre cele cereşti, spre ţinta efortului nostru ascetic, spre „răsplata cea înaltă” de la Hristos şi neîntorcându-ne ochii sufletului şi ai trupului spre cele materiale şi trecătoare, după cum subliniază Sfântul Ioan Casian.

În urcuşul duhovnicesc al postului nu suntem singuri, ci avem alături pe sfinţii cuvioşi şi cuvioase, care ne sunt modele de urmat, călăuzitori în dificila luptă cu patimile, având ca scut asceza şi pocăinţa. Călătoria aceasta a postului ne cheamă să ne îndeletnicim cu rugăciunea, într-o lume clocotind de agitaţie, iar răsplata va fi pe măsură!

Domnul care ne-a învrednicit să ajungem în aceste zile, Să ne de-a putere să arătăm în aceste lupte statornicia şi tăria inimii noastre, spre a ajunge la sărbătoarea slăvită a Adormirii Maicii Domnului!

Parohia Ortodoxă Ponor, Cu Hramul „Adormirea Maicii Domnului”, din cadrul Protopopiatului Ortodox Petroșani

Preot Adinel-Cristinel BLENTEAInformatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter