05.08.2020,  22:46:06 | 0 comentarii | 256 vizualizari
Ziua Minerului. Ediția 1964
de Marian BOBOC

Ziua Minerului este marcată sâmbătă, 8 august, la Palatul Cultural din Lupeni printr-o adunare festivă. Participă: Bujor Almășan (membru al C.C. al P.M.R., ministrul Minelor și Energiei Electrice), Dumitru Popa (prim-secretar al Comitetului regional de partid Hunedoara), Dumitru Dejeu (membru al Biroului Comitetului regional de partid, președintele Comitetului executiv al Sfatului popular regional Hunedoara), David Lazăr (membru al Biroului Comitetului regional de partid, prim secretar al Comitetului orășenesc de partid Petroșani), Victor Ghioancă (secretar al Comitetului orășenesc de partid), Wiliam Suder (membru al Biroului Comitetului orășenesc de partid, director general al C.C.V.J.), Traian Blaj (membru al Biroului Comitetului orășenesc de partid, președintele Comitetului executiv al Sfatului popular al orașului Petroșani).

Valer Dan (secretarul Comitetului orășenesc de partid Lupeni) deschide adunarea. Dumitru Popa evocă trecutul „glorios de luptă al minerilor pentru libertate și o viață mai bună”, amintind și de realizările minerilor.

După alte discursuri, sunt decorați, în aplauzele sutelor de mineri, cei decorați cu „Ordinul Muncii” și cu „Medalia Muncii”.

După consumarea laturii oficiale, duminică, 9 august, chiar de ziua lor, minerii încep distracția la iarbă verde.

La Lupeni, petrecerea se desfășoară pe stadionul orășenesc: „Așa e obiceiul mineresc: la petrecere, ca și în muncă, ortacii să fie împreună. Minerii între ei se simt bine, și unde se întâlnesc doi-trei, apare și veselia. Duminică după-amiază, pe stadionul din Lupeni și-au dat întâlnire sute de familii de mineri. De astă dată, n-au venit ca suporteri, să-și vadă jucând echipa favorită, ci ca… sărbătoriți, să petreacă de ziua lor. Pe stadion au venit și artiștii amatori ai clubului din localitate: fanfara, orchestra de balalaici, de muzică ușoară, soliști vocali și instrumentiști, taraful de muzică populară și formația de dansuri”. („Steagul Roșu”).

Și minerii de la Petrila ies la iarbă verde: „Duminică după-amiază, grupuri nesfârșite de oameni ai muncii se îndreptau spre pădurea de arini de lângă Sfatul popular din Petrila, spre stadionul din Petrila. Erau mineri de la cele trei guri de mină de la Lonea, mineri și preparatori de la Petrila, forestieri, constructori, lucrători din comerțul socialist, cadre didactice (…). La serbarea câmpenească de lângă sfat au participat mai bine de 2.000 oameni ai muncii”. („Steagul Roșu”) Și pionierii petrileni au sărbătorit Ziua Minerului în jurul focului de tabără aprins în curtea școlii elementare din localitate.

La Uricani „încă de dimineață, grupuri de mineri, îmbrăcați în haine de sărbătoare, au început a se îndrepta spre o pitorească poiană de lângă orașul nou. Dinspre poiană, acordurile cântecelor interpretate de orchestra formată din artiști amatori plutea purtate de briza răcoroasă până departe. Se interpretau melodii de muzică populară și ușoară”.

  

Conform tradiției, fotbaliștii de la Jiul Petrila întâlnesc, de Ziua Minerului, pe iugoslavii de la Sloboda Titova. Meciul se dispută pe stadionul din Petroșani. „Prima repriză a oferit un frumos spectacol fotbalistic. Pase la om, lansări pe extreme, urmate de centrări, care au creat panică în careul advers, au fost aplaudate la scenă deschisă. (…) În a doua parte a întâlnirii, atât jocul, cât și arbitrajul au fost diametral sub nivelul primei părți”, consemnează redactorul „Steagului Roșu”. Meciul se încheie cu victoria echipei gazdă cu 2-0. Golurile sunt înscrise în prima repriza de Casandra (min. 40) și Libardi (min. 42.).Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter