19.08.2020,  23:17:56 | 0 comentarii | 194 vizualizari
Distribuirea alimentelor de la UE
de Corneliu BRAN

Guvernul României continuă prin instituțiile subordonate din teritoriu să distribuie pachetele cu ajutoare alimentare neperisabile și de bază de la Uniunea Europeană pentru persoanele vulnerabile.

 

Acest gen de ajutorare este prevăzut prin Programul Operațional pentru Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate (POAD), iar de această chestiune se ocupă Ministerul Fondurilor Europene, cu sprijinul prefecturilor din toate județele.

Vestea bună pentru toate persoanele vulnerabile din județul Hunedoara este faptul că și în județul nostru a început distribuirea primei tranșe ale acestor pachete alimentare. În prima fază de acest lucru se ocupă prefectul Vasilică Potecă, care deja a și desemnat o echipă din cadrul Prefecturii Hunedoara care să asigure sprijin primăriilor, prin direcțiile sau birourile de asistență socială de pe raza fiecărei localități, pentru distribuirea pachetelor trimise de europeni prin acest POAD, via Guvernul României – Ministerul Fondurilor Europene.

Aflăm de la prefectul Vasilică Potecă că în 8 localități hunedorene, respectiv Băcia, Băița, Bănița, Burjuc, Gurasada, Ribița, Simeria și Zam, au fost deja distribuite aceste pachete autorităților locale. Primii beneficiari au primit pachetele care conțin 25 kg de alimente de bază, cum spuneam neperisabile: făină albă și făină de mălai, ulei, zahăr, orez, paste făinoase, conservă de carne de vită și conservă de carne de porc, pateu de porc, gem de fructe dietetic, compot și gem de fructe.

„Acțiunea aceasta de distribuire ale acestor ajutoare alimentare continuă în aceste zile în toate localitățile județului, avem o echipă din cadrul Instituției Prefectului stabilită de mine care se ocupă de acest aspect, iar beneficiarii, sunt, după cum se știe, persoanele dezavantajate social, oameni cu nevoi și probleme sociale aflați în evidența primăriilor prin serviciul de asistență socială. Legat de ce m-ați întrebat, când vor ajunge aceste ajutoare și la primăriile din Valea Jiului, vă pot spune că foarte curând, probabil undeva la începutul săptămânii viitoare”, ne-a declarat prefectul Vasilică Potecă.

Pentru ca să se înțeleagă mai bine de toată lumea și mai cu seamă de cetățenii din Valea Jiului care ne citesc – unii dintre ei chiar beneficiari ai acestor ajutoare alimentare, beneficiarii acestui Program Operațional pentru Ajutoarea Persoanelor Dezavantajate sunt: persoanele singure și familiile cărora le-a fost stabilit, prin dispoziția scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat acordat în baza Legii 416 din 2001 privind venitul minim garantat 9cu toate modificările și completările ulterioare; familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei ce se încadrează în prevederile Legii 277 din 2010; persoanele sau familiile aflate temporar în situații critice de viață, respectiv: victimele calamităților, persoane dependente sau aflate în alte situații asemănătoare stabilite prin anchetele sociale și care se află în situații deosebite de vulnerabilitate, precum și persoanele care locuiesc în așezările informale.

Produsele vor putea fi ridicate doar personal de beneficiari de la centrele amenajate de către serviciile de asistență socială de pe raza fiecărei localități, care trebuie să se prezinte cu actul de identitate în original și să depună totodată o copie după acel act de identitate și dacă este cazul o copie a certificatului de încadrare grad de handicap.

De la Instituția Prefecturii am mai aflat două aspecte care trebuie precizate pentru că e important de știut: O.U.G. nr. 84 din 2020 prevede la articolul 3, aliniatul 4, faptul că „persoanele care se încadrează în mai multe categorii beneficiază de produse alimentare aferente unei singure categorii din care fac parte la data acordării”. Pe de altă parte, ținându-se cont că țara noastră se află sub incidența stării de alertă și a măsurilor speciale instituite pentru stoparea răspândirii COVID-19, în momentul în care beneficiarii acestor ajutoare se vor prezenta să-și ridice pachetul, vor trebui să poarte obligatoriu mască de protecție și să respecte măsurile de distanțare fizică. Cei care se ocupă de această distribuire a pachetelor vor trebui la rândul lor să asigure un triaj epidemiologic la intrarea în spațiul de distribuire a produselor și să vegheze dacă toate măsurile prevăzute de H.G. 476/2020 sunt respectate de beneficiari.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter