23.11.2011,  21:28:42 | 2 comentarii | 1208 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Să fie, oare, vorba de / Opacitate din rea-voinţă?
de Gheorghe OLTEANU

Când aveţi timp şi nu ştiţi încotro s-o luaţi pe net, încercaţi pe e-vulcan.ro (vezi poza). Este site-ul Primăriei municipiului Vulcan, bine gândit şi frumos alcătuit, cu referiri la localitate, la împrejurimi, cu fotografii de peste tot. Ce mai, cuprinde cam tot ce l-ar interesa pe cel care ar dori să vină să ne viziteze.

Pe chiţibuşari
i-aş sfătui să nu se împiedice de virgula dintre subiect şi predicat ("Municipiul Vulcan, este una dintre cele mai importante...") peste care vor da la începutul textului urării de bun venit semnat de primarul Gheorghe Ile. Fiindcă nici eu nu am făcut-o şi am continuat să umblu după ceea ce îmi propusesem să găsesc. În eventualitatea că informaţia respectivă a fost postată pe site, desigur.
 
În şedinţa ordinară 
din 26 mai, Consiliului Local al municipiului Vulcan (instituţie despre care vom începe, curând, să vorbit la timpul trecut) s-a aprobat ca Primăria Vulcan să ia un credit în valoare de 20 de milioane de lei noi. 200 de miliarde, cum ar veni dacă o spunem pe înţelesul celor mulţi. Bani necesari urgent, urgent de tot, s-a zis atunci, fiindcă, dacă nu se face împrumutul până-n august, există riscul ca, deşi ne aflam în plină vară, lucrările de modernizare a bulevardului să îngheţe brusc. De atunci a trecut ceva vreme, suntem deja în noiembrie, bulevardul a fost terminat şi dat în folosinţă, dar despre împrumut, nu s-a mai auzit nimic. Nu s-a spus dacă acesta a fost sau nu luat, în ce condiţii, de la ce bănci şi alte amănunte de acest fel care ţin de indicatorii datoriei publice locale pe care este obligată să le posteze pe site orice administraţie publică locală din ţara aceasta.
 
La inaugurare,
în faţa mulţimii, primarul Gheorghe Ile s-a dat transparent de tot în privinţa modului de cheltuire a banului public. A spus, au auzit toţi de acolo, că îi prezintă oricui pe ce s-a dat şi ultimul leuţ. Foarte bine, dar atunci de ce ascunde în continuare raportul controlului făcut de Curtea de Conturi la începutul acestui an? În ceea ce priveşte împrumutul despre care am început discuţia, în momentul de faţă nimeni nu ştie absolut nimic ce mai e cu el. Nu mă refer doar la contribuabilii vulcăneni, care ar fi trebuit să fie puşi în temă cu această proble­mă, fiindcă, în definitiv, ei sunt aceia care dau înapoi banii împrumutaţi de la bănci. Dar şi consilierii locali sunt în ceaţă dacă le ceri amănunte privitoare la această proble­mă. Asta, pentru că, de la votul acela de la şedinţa de consiliu local din luna mai, în ciuda încercărilor câtorva, cei în drept să-i informeze - iar primul ar fi trebuit să fie... primarul - nu s-au sinchisit s-o facă.
 
S-au împrumutat sau nu
cele două sute de miliarde? Este o întrebare pe care administraţia publică din Vulcan ar trebui s-o ia în serios şi să-i dea un răspuns urgent. Şi, dacă acesta este afirmativ, trebuie să-i urmeze aducerea la cunoştinţa publică a tuturor amănuntelor care ţin de luarea acestui credit. Uitaţi-vă, bunăoară, pe site-ul Primăriei municipiului Arad sau pe cel al municipiului Deva, că-i mai aproape (vezi poza). Glumesc, desigur, fiindcă vorbesc de accesarea lor pe net. Edilii acestor localităţi au afişat pe ele tot ce-i interesează pe cetăţeni: hotărârea comisiei de autorizare a împrumuturilor locale, date trimestriale privind serviciul datoriei publice locale, numărul de contract, durata serviciului public al datoriei, plăţile, gradul de îndatorare, dobânzi, comisioane etc. Într-un cuvânt, contribuabilului arădean sau celui devean îi sunt puse la dispoziţie toate elementele referitoare la contractul de împrumut. 
 
Procedând astfel, 
cele două administraţii publice locale menţionate nu fac nicidecum o favoare. Procedează astfel din obligaţie. Din obliga­ţia care decurge din faptul că ele sunt în serviciul cetăţenilor. Or, la Vulcan, nici măcar nu se ştie de soarta acelui împrumut. Au intrat sau nu acei bani în primărie? Dacă da, să se facă, pe site, menţiunile necesare, iar dacă nu, să se comunice şi asta. Atunci măcar populaţia ar răsufla uşurată...


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (2 )

#1 Dromihete24.11.2011,  14:52:34
Asta-i mult trambitata transparenta a primarului ... Culmea e ca acei ce sunt pusi sa verifice finantele publice nu zic/fac nimic.Guvernantii au treaba doar cu privatii; sa-i capaceasca de tot:(
#2 Johann24.11.2011,  15:26:41
Pentru prima data ii iau partea (aparent,si stim ca aparentele insala) la Gheorghe.Nu-i adevarat ce zici !"acei ce sint pusi..." zic si chiar si fac.Ce? Ii consiliaza pe "hotii nostri cum" sa fure legal.Ce fac ? Isi iau si ei partea prin mijlocirea "passe-partout"-ului Angela Stoica,zisa Orca Dacica.Daca nu sti ce e acela paspartu,iata definitia:PASPARTÚ, paspartuuri, s.n. 1. Cheie cu care se poate deschide orice broască obișnuită; șperaclu. 2. Fig. Mijloc de pătrundere într-un anumit cerc, într-o anumită problemă etc. [Scris și: passe-partout] - Din fr. passe-partout.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter