14.09.2020,  19:33:26 | 0 comentarii | 160 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Cum se ţinea în 1936 legătura dintre „conduși și conducători” la Școala Primară de Stat din Dâlja Mare
de Marian BOBOC

Nu știu cum era în perioada interbelică drumul care trece prin Dâlja Mică și ajunge în Dâlja Mare, dar amicul meu Aron Dumitrescu, destoinicul inginer al DADPP, pur și simplu a zburat lin (și regulamentar), ca un fluture, în după amiaza zilei de duminică, cu mașina sa. Nici nu am simțit vreo zdruncinătură… Asta arată nu doar calitățile șoferului, mașinii, ci și a drumului. Dar nu despre drum e povestea, despre ele s-a mai scris în ZVJ, ci despre școala din Dâlja Mare în anul școlar 1936-1937.

DRUMUL 
Nici nu treci bine calea ferată din Aeroport, că dai de o stâncă pe care scrie „Dâlja”, deasupra căreia tronează o cruce. Un citat, plasat cu dexteritate pe stâncă, în 2019, te atenționează să ai mare atenție la cele sfinte odată intrat în Dâlja. Adică, să fii „drept și credincios în tot ce faci”. Eu nu am încălcat acest îndemn atâta timp cât m-am aflat pe raza Dâljei. E drept că nici nu am avut când, întrucât am făcut doar câteva fotografii pe frumosul traseu și la școala din Dâlja Mare. Mă rog, fosta școală….
După această stânca inscripționată, sufletul ni s-a bucurat la vederea unei troițe, construite și ridicate anul acesta de un bun creștin, Traian Negoiu. Cu atâtea semne ale creștinătății de-a lungul drumului, am străbătut mai aproape de divinitate drumul șerpuind printre frumusețile patriei. Cu două dintre acestea (pe două picioare, blonde, frumoase, sănătoase – parcă făcute în ciuda… COVIDULUI) aveam să ne întâlnim chiar în fața școlii. Dar din motive de distanțare… socială (bate-o vina!), noi ne-am văzut de pozele noastre, iar blondele de… distanțarea lor… 
Nu voi descrie fosta școală, care ar merita un istoric separat, ci o voi folosi ca ilustrație la un document care datează din 1936. Acum clădirea școlii are numărul 56, în 1936 școala se afla la nr. 93. Mai notez că din fosta școală a mai rămas firma: „ȘCOALA GEN CLS I-IV DALJA MARE”.

DASCĂLUL ȘI PRIMARUL
Suntem în 1936, Petroșaniul este condus de primarul liberal Ionel Moga, medic de profesie. Un om deschis la minte, de care se leagă multe dintre realizările edilitare ale Petroșaniului. Pe copiii Școlii Primare de Stat Petroșani Dâlja Mare îi învață carte învățătorul Al. Fărcășescu. Un dascăl preocupat nu doar să-i învețe carte pe elevi, ci și de situația lor materială. Care nu era una de invidiat, ba chiar „într-o stare de plâns”. De aceea, dascălul încearcă să rezolve cât de cât. Cum? Printr-o cerere la primărie, în care arată dificultățile de ordin vestimentar cu care se confruntă familiile din zonă. Dascălul îl roagă pe primar să contribuie cu o sumă pentru îndreptarea situației vestimentare a copiilor, cu ocazia Crăciunului. Fărcășescu se dovedește a fi nu doar un dascăl cu inimă mare, ci și un bun cunoscător al moravurilor vremii. De ce? Pentru că încearcă să-i capteze bunăvoința primarului Moga foarte diplomat (poate chiar șiret…): „Prin acestea vom face o mai strânsă legătură între conduși și conducători”. Aviz, contemporanilor!

CEREREA
„Domnule Primar,
Am onoarea a Vă aduce la cunoștință următoarele:
„Întrucât la această școală majoritatea copiilor sunt fii minerilor sau țăranilor și cum așezarea geografică a acestui cătun este vitregă de a le da posibilitatea ca pe lângă micul salariu ce-l capătă de la societate, să se mai poată îndeletnici și cu altceva spre a-și câștiga strictul necesar familiei, copiii lor sunt într-o stare de plâns, în ceea ce privește îmbrăcămintea. Cei ai țăranilor la fel, căci pe lângă altele au o casă de copii, la care nu le pot da cele necesare.
Vă asigur prin cuvântul meu, domnule Primar, că sunt elevi care de la începutul școlii poartă aceiași cămașă și întrebându-i cum o spală, mi-au răspuns că o spală seara și până dimineața se usucă.
Nu mai vorbesc de cei care vin cu picioarele goale până deasupra de genunchi.
Bazat pe aceste triste constatări, respectuos Vă rog dacă binevoiți a ne distribui o sumă menită a salva, pe cât va fi posibil, situația materială a lor prin cumpărări de obiecte de Sfintele Sărbători ale Crăciunului. 
Prin acestea vom face o mai strânsă legătură între conduși și conducători.
Cu credința că cererea mea va fi ascultată și satisfăcută, primiți Domnule Primar, respectuoase mulțumiri. 
Cu deosebit respect,
Înv. Al. Fărcășescu
Domniei Sale Domnului Primar al orașului Petroșani” Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter