16.09.2020,  20:15:50 | 0 comentarii | 307 vizualizari
Marian Boboc vă prezintă: File din istoria sindicatului de la Mina Petrila, o mină cândva înfloritoare, azi închisă
de Marian BOBOC

Din păcate, mina Petrila nu mai este. A mai rămas din ea, ca și din alte exploatări ale Văii, aproape toate, doar istoria. Pe care e bine să o readucem la lumină măcar din când în când. Astăzi (poate și mâine), vă prezint câteva file din istoria sindicatului minier de la Mina Petrila. File care vor fi asamblate în montura unei cărți despre sindicalismul Văii Jiului, la care lucrez de ceva vreme.

1919
Muszka Denes –în prezidiul primului Congres extraordinar al minerilor 
La Sibiu are loc în zilele de 7, 8 şi 9 decembrie primul Congres extraordinar al Uniunii Muncitori şi Topitori din Ardeal şi Banat. Participă 74 de delegaţi, reprezentând 24 de organizaţii sindicale, care însumează 23.000 de membri.
În biroul (adică prezidiul) care va conduce lucrările congresului este ales şi Muszka Denes de la Mina Petrila.
Și minerul petrilean Alexandru Ţurcan este ales în Comisiunea de verificare a mandatelor.

Curcan (Curkan) –preşedintele grupei sindicale Petrila
„Grupa Petrila şi-a ţinut darea de seamă anuală la 21 Decembrie în localul grupei. Tov. Curkan Sandor, preşedintele grupei, deschide şedinţa şi predă cuvântul tov. Sârb, secretar pe Valea Jiului, care face o dare de seamă asupra dezbaterilor ongresului şi hotărârilor congresului aduse acolo.
Explică în amănunţime cauzele care au determinat comitetul central ca să concheme (convoace – n.a.) congresul şi cauzele acelea, care au făcut necesare ridicarea cotizaţiunilor şi ajutoarelor.
După aceea, vorbeşte tov. Curcan, care, în limba maghiară, explică acelaşi lucru. Adunarea ia la cunoştinţă cu bucurie activitate centralei şi votează cu o unanimitate ridicarea cotizaţiunilor.
Comitetul grupei Petrila se alege în următorul mod: preşedinte Curkan Sandor; subpreşedinte – Ioan Câmpean; notari – Ioan Vasinga şi Habina Lajos; casieri – Schenk Antal şi Ştefan Augustin; controlori – Oncsa Aron şi Kubec Janos; prim-bărbaţi de încredere – Gheorghe Ignatyuk şi Csiko Bela; bărbaţi de încredere – Holmayer Erno, Bauda Jozsef, Antal Mihaly, Filip Ioun lui Iuon al II-ea, Simon a Petere, Beringya Dumitru II, Urban Janos III, Juan Urs a Salvinei, Lazăr Joan al Jurcanului XV, Capellaro Lajos, Stefanie Peter, Madchalan Joszef.”, consemnează „Minerul”.
Întrucât ne aflăm la un an de la marea unire, unele nume poartă încă amprenta maghiarizării, redactorii publicaţiei fiind oameni cu şcoala făcută în fostul imperiu.
Grupa sindicală Petrila era afiliată la Uniunea Muncitorilor şi Topitorilor din Ardeal şi Banat, organizaţie de sorginte social-democrată. 

1920
Minerii petrileni intră în grevă
Mineri petrileni intră pe 22 martie în grevă. La 25 martie, peste 9.000 de muncitori din Valea Jiului sunt în grevă. După eşecul autorităţilor de a-i convinge pe muncitori să reia lucru, în Valea Jiului se declară stare de asediu.
Sute de mineri grevişti sunt bătuți şi schingiuiți cu bestialitate de forţele represive. Pe străzile Petroşaniului au loc manifestaţii pentru eliberare ortacilor deţinuţi şi pentru încetarea represiunii. Autorităţile militare intervin în forţă, recurgând la armamentul din dotare. Câţiva muncitori sunt împuşcaţi mortal, alţii răniţi şi câteva  sute de protestatari arestate.

Minerii Văii – solidari cu familiile celor 182 de ortaci morţi în catastrofa minieră de la Anina
La Petroşani are loc la 20 iunie 1920 o mare întrunire a muncitorilor şi intelectualilor din Valea Jiului. Participanţii îşi exprimă solidaritatea cu familiile celor 182 de ortaci care au pierit în catastrofa minieră, întâmplată la Mina Anina.

1921
Cheta minerilor petrileni pentru familiile minerilor deţinuţi

Grupa minerilor din Petrila, răspunzând apelului Uniunii minerilor ca fiecare membru să doneze lunar 1 leu pentru într-ajutorarea familiilor deţinuţilor  şi „pentru apărarea, hrana şi îmbrăcămintea celor arestaţi”, strânge în lunile iulie şi august 1.493,50 lei, minerii din toată Valea Jiului contribuind cu 14.114 lei.  Bani care au fost distribuiţi astfel: pentru într-ajutorarea familiilor minerilor deţinuţi - Vasilie Sârbu, Avram Ianc, Szabo Ferenc, Laszlo Imre, Grava Gaspar, Floca Alex., Szocs Ştefan, George Mogoş, Nagy Andraş, Straf Gyula, Horath Bela, Szantal Konrad, Kiraly Zalga, Szentea Ignacz, Makai Janos şi Kernela Ştefan, pentru cheltuieli de călătorie ale lui Molnar – secretarul cercual Valea Jiului şi pentru transportul pachetelor la puşcărie la Ocnele Mari.

August - septembrie 1921
Sindicatul de la Mina Petrila - persoană juridică

Uniunea Muncitorilor din Industria Minieră din România este înscrisă în august la Judecătoria de ocol din Cluj ca „persoană morală şi juridică”. Cu acest prilej dobândeşte personalitate juridică şi filiala ei de la Mina Petrila. Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter