17.09.2020,  16:54:28 | 0 comentarii | 308 vizualizari
Marian Boboc vă prezintă / File din istoria sindicatului de la Mina Petrila, o mină cândva înfloritoare, azi închisă (II)
de Marian BOBOC

Alegeri la bodega lui Costiţan
În lipsa unui local încăpător, adunarea generală a sindicatului minerilor petrileni are loc într-o bodegă. Prin „fumul de țigări ca-n nouri”, nu e greu de imaginat incandescența discuțiilor sindicaliștilor, tonul ridicat al revendicărilor formulat de Alexandru Molnar, apelul la solidaritate muncitorească.
Nota publicată în „Minerul” are farmec lingvistic și informații rare:
„Filiala Uniunii Minerilor din Petrila, la 29 ianuarie a.c., a ţinut adunarea generală a filialei, în localul restaurantului Costiţan.
Adunarea o deschide la orele 10 a.m., preşedintele filialei tov. Câmpian, care face raportul filialei moral şi material de la reactivarea filialei.
Tovarăşul Alexandru Molnar, secretarul cercual din Petroşani, descrie prigoana direcţiilor şi autorităţilor care se îndreaptă fără sfârşit contra muncitorilor şi arată că muncitorii numai uniţi cu toţii împreună, vor putea să se apere faţă de toate loviturile ce vin din afară. Sperează că muncitorii de aci înainte vor fi conştienţi de chemarea lor şi vor sprijini organizaţia din toate puterile.
Propune ca fiecare membru să plătească taxa de un Leu lunar pentru bibliotecă. Propunerea se primeşte cu unanimitate.
Urmează alegerea noului comitet, care e compus din următorii tovarăşi: preşedinte – Ioan Câmpian; sub-preşedinţi – Ingaţ Sterlik şi Petru Groza; casier – Ludovic Wollner; notari – Ioan Fuchs şi Simion Bidiga; controlori – Aron Oancea şi Dionisie Musca; membrii în comitet: Teodor Brătilă, Iosif Bonda şi Ernest Halmaier.”

Congresul al IV-lea al Uniunii minerilor
La Cluj Napoca are loc în zilele de 9, 10 şi 11 iulie 1922 al IV-lea Congres al Uniunii Muncitorilor din Industria Minieră din România. Participă 44 de delegaţi (având 54 de mandate) din 31 de filiale, reprezentând 12.238 de mineri, membri de sindicat.
La acest congres are loc şi un incident sindical. Lui Alexandru Molnar, ex-secretarul cercual Valea Jiului, i se retrage mandatul pe care-l avea din partea filialei Petrila, pentru un motiv simplu şi paradoxal. Deşi coordona activitate sindicală în Valea Jiului, el nu era membrul al Uniunii minerilor. Golgoţ, delegatul minerilor petrileni, îl înlocuieşte, Molnar având la lucrările Congresului doar un vot consultativ. Peste doi ani, Alexandru Molnar va renunța de tot la viața de sindicalist pentru alta, tot cu adâncă penetrare socială, aceea de ziarist. El înființează în 1924 un săptămânal în limba maghiară, care va avea viață lungă în presa Văii Jiului. 
În a doua zi a congresului, Iosif Golgoţ, delegatul petrilean, are o intervenţie la obiect în plenul lucrărilor, spunând că „a trecut o zi şi nu s-a făcut altceva decât discuţii peste discuţii, din care nu se poate alege nimic”. De aceea „propune închiderea discuţiei (o discuţie de interes particular – n.a.) iar congresul să treacă la ordinea zilei, deoarece mai sunt multe lucruri de isprăvit.”

Sindicatul minerilor petrileni, mic-mic, dar cu faţa spre cultură…
Nu cred că relatarea din „Minerul” din luna octombrie 1922 poate fi înțeleasă de liderii minerilor de azi (și de ieri…). De ce? Pentru că face referire la cultură, la efortul sindicatelor de a lumina masele minerești. Adică la ceva ce de câțiva ani buni nu mai există la sindicatele miniere din Valea Jiului: „Sindicatul minerilor din Petrila este cel mai agil dintre toate sindicatele de pe Valea Jiului. Membrii acestui sindicat mic (600 membri) sunt dintre cei mai conştienţi. Acest sindicat a desfăşurat cea mai mare activitate culturală. Acolo aproape în fiecare miercuri se ţine conferinţă. În zilele din urmă, tovarăşul Molnar a ţinut conferinţă despre Cooperative. Tovarăşii şi acum, ca întotdeauna, au luat parte în număr mare la conferinţă”.
Și tot legat de subiect, dacă nu e cu supărare, pun și eu o întrebare: care este ultimul lider al minerilor din Valea Jiului preocupat de cultură și care a avut realizări notabile în domeniu? Dar primul de după 1989? Cel care va scrie răspunsul corect, adică două nume, va primi câte o carte cu autograf de Marian Boboc. Dacă vor fi mai mulți cititori informați, voi trage la sorți numele fericitului câștigător.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter