03.11.2011,  12:16:09 | 0 comentarii | 457 vizualizari
Gaşca primarului turnător Resmeriţă, zis “Lupaşcu”, a uitat că trebuie să reprezinte interesele cetăţenilor din Lupeni
de Ziarul Vaii Jiului

Nu este un secret pentru nimeni că, în urma verificărilor întreprinse de către CNSAS, primarul Cornel Resmeriţă a fost declarat, după un lung şir de contestaţii ce i-au fost respinse, colaborator al fostei Securităţi. Adică turnător. Fapt confirmat de cea mai înaltă instanţă din România.

Având în vedere că toate aceste aspecte au fost intens mediatizate, dar şi faptul că în momentul în care a candidat a dat o declaraţie pe propria răspundere cu privire la necolaborarea cu Securitatea, firesc ar fi fost ca Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara să se autosesizeze cu privire la posibila comitere a infracţiunii de fals şi uz de fals. Și prin intermediul cotidianului nostru am cerut, în urmă cu câteva luni, demararea de cercetări în acest caz."Cum nu aţi primit dvs., nici noi nu am primit informaţii că s-ar fi luat vreo atitudine în acest caz.

 

Un municipiu aproape de faliment

Este suficient să comparăm situaţia financiară a administraţiilor locale din Vulcan sau Uricani, învecinate Lupeniului, să înţelegem că situaţia bugetului Lupeniului este dezastruoasă. În timp ce la Uricani şi Vulcan datoriile sunt ţinute în frâu, la nivelul câtorva miliarde de lei, la Lupeni e dezastru. Datoriile, spun sursele noastre, ar fi depăşit 300 de miliarde de lei vechi iar primarul"Resmeriţă a evitat în mod constant să facă declaraţii publice pe această temă. Cotidianul nostru a relatat în numeroase rânduri că, urmare a controalelor efectuate de Camera de Conturi Hunedoara, la Primăria Lupeni s-au găsit de la “banale” cheltuieli nejustificate prin decontarea în plus a peste 1500 de litri de carburant în anul electoral 2008, până la CHELTUIELI"NELEGALE care au prejudiciat bugetul local al municipiului Lupeni cu suma de 179.548 (peste 1,7 miliarde) de lei prin acordarea unor sporuri şi facilităţi băneşti şi acceptarea la plată a unor lucrări NEEXECUTATE ÎN VALOARE DE 2.645.899 LEI (peste 26,4 miliarde pentru iluminatul stradal-pietonal, iluminat ornamental, arhitectural şi festiv şi investiţiile pentru extinderea serviciului de iluminat public). Nu spunem noi, ci"Camera de Conturi Hunedoara. Rapoartele periodice de control ale celor de la Camera de Conturi au menţionat, de asemenea, nereguli cu privire la decontarea sumelor destinate fotbalului. Toate aceste nereguli financiare s-au produs şi, poate, încă se mai produc în vremuri în care, repetăm, investiţiile în localitate sunt aproape inexistente iar datoriile către furnizori au ajuns la un nivel ce prevesteşte falimentul.

 

Fotbalul e mai important decât cultele şi asistenţa socială

Este de-a dreptul revoltătoare atenţia financiară pe care, din banii lupenenilor, primarul Resmeriţă o acordă fotbalului. Sportul trebuie, în mod evident, susţinut. Este sportul rege, mulţi oameni fiind angrenaţi în susţinerea echipei locale, Minerul Lupeni. Trebuie spus  însă că, pentru fotbal, sportul preferat de primarul Resmeriţă, aspecte mult mai importante din viaţa comunităţii au fost date la o parte. Prin Hotărârea nr. 17/2010 s-a decis direcţionarea a 35 de miliarde de lei vechi, la propunerea primarului"Resmeriţă, pentru subvenţionarea cultelor, culturii, asistenţei sociale şi sportului (a se citi “fotbalului”). Cum s-a defalcat această sumă: 6,5 miliarde pentru culte (biserici), 2,5 mi-liarde pentru cultură, 1 miliard pentru asistenţă socială şi, ţineţi-vă bine, 25 de miliarde de lei pentru sport. Nu negăm, aşa cum am spus, importanţa sportului. Să fi devenit însă bisericile, cultura şi asistenţa socială atât de puţin importante încă li s-a alocat o sumă de aproape trei ori mai mică? Se pare că da.

 

Unde-s banii promişi în campanie, domnule deputat Resmeriţă?

Nu sunt departe vremurile în care, aflat în campanie electorală la Vulcan,"Lupeni şi"Uricani, deputatul Cristian Resmeriţă promitea bani şi lobby pentru derularea de investiţii în colegiul pe care a ajuns să îl reprezinte. La Vulcan nu a ajuns, din 2008 încoace, nici măcar un leu ca urmare a intervenţiei deputatului Resmeriţă. În afara bugetului localităţii, singurele fonduri investite în zonă provin din proiecte promovate şi susţinute exclusiv de administraţia publică locală. Mai la Vest, în Uricani, singura sumă obţinută cu greu de primarul Buhăescu ca urmare a susţinerii totale şi necondiţionate acordate în campania electorală lui"Resmeriţă jr. a fost direcţionată pentru lucrări la noua biserică ortodoxă. Asta după negocieri intense între Buhăescu şi Resmeriţă jr., cel din urmă dorind să pună laba pe toţi banii pentru Lupeni (adică pentru a fi “administraţi” direct de primarul"Resmeriţă “cum ştie el mai bine”, pentru decontarea cine ştie căror lucrări de iluminat neexecutate ori pentru noi deconturi nejustificate de combustibil în anul electoral 2009).

 

În loc să rentabilizeze Universal Edil, Resmeriţă preferă artezienele

Să nu cumva să credeţi că Resmeriţă n-a tras nicio învăţătură din desele sale deplasări, pe bani publici, în străinătate. Tare mult trebuie să-i fi plăcut artezienele dacă ţinem cont că, pentru anul acesta, la Lupeni a fost programată, contra a peste 2,6 mili­arde de lei, amenajarea a două fântâni arteziene. Pe criza asta, artezienele-i mai lipseau lupeneanului lihnit? Desigur, nu.

E clar că, prin resursele şi dotarea actuală, Universal Edil nu poate supravieţui rea-lităţilor economice. În loc să determine şi chiar să contribuie la identificarea de noi oportunităţi de dezvoltare a societăţii menţionate, o societate comercială de interes local, ai cărei salariaţi sunt ţinuţi efectiv în foame, Resmeriţă vrea să arunce loveaua pe arteziene. Credeţi că, de exemplu, celor de la Edil le-ar fi stricat ceva dotări pentru o spălătorie auto, un atelier de reparaţii diverse sau pentru un service auto? Cum însă angajaţii de la Edil nu joacă nici fotbal şi, pe deasupra, mai şi ţipă de foame că nici nu mai ştiu de când nu au mai primit salariile întregi, Resmeriţă n-a schiţat vreun gest care să dovedească faptul că, la concret, este preocupat de soarta lor ori a societăţii de interes local. Asta deşi e membru al Partidului Social Democrat.

 

De ce nu produce staţiunea Straja bani pentru municipiul Lupeni?

În repetate rânduri, primarul s-a împăunat cu grija deosebită pe care o are pentru masivul"Straja. A uitat să spună că, în realitate, drumul de acces se datorează în exclusivitate lui Mircea Ioan Moloţ, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara. Și că Straja, staţiunea din care şi familia sa papă bani grei prin sereleul de curte, nu-i chiar vacă de muls pentru bugetul local. Cabana veche a ajuns, în mod uimitor, pe mâna lui Haţegan, investitorul  preferat al familiei"Resmeriţă. A uitat să spună că, prin grija subordonaţilor săi, din Straja nu se încasează fabuloasele redevenţe ce s-ar cuveni bugetului local."Asta pentru că, aşa cum a constatat şi Camera de Conturi, contractele cu privire la concesiunile din Straja sunt vraişte. Ca nu mai spunem că un control serios cu privire la respectarea legalităţii ar putea scoate la iveală nenumărate nereguli, în special cu privire la transferurile ilegale ale unor concesiuni. Haosul legislativ din Straja, o staţiune aflată în aer şi din punct de vedere al sistematizării, se datorează anilor în care administraţia locală nu a ţinut cont de interesul public, ci doar de cel al unor grupuri şi grupuleţe de investitori. Unii chiar investitori, alţii doar aşa-zişi investitori. Tot pentru interese obscure, în utilizarea familiei unui judecător controversat, a ajuns şi un teren aflat în buricul staţiunii. Cum? De ce? Iată o temă care, am aflat, preocupă (poate şi cu viitoare rezultate) ceva organe de cercetare penală.


Să vină liniştea familiei Resmeriţă dinspre PD-L?

În ciuda nenumăratelor demersuri, Resme-riţă n-a reuşit să scape de declarararea sa ca turnător al fostei Securităţi. Pentru asta nu trebuie, desigur, judecat în piaţa publică. Ci doar tras, dacă se va dovedi că a declarat în fals, la răspundere penală. Cert e că, de când cu dosarul de turnător, primarul"Resmeriţă şi deputatul cu acelaşi nume par să fi uitat că sunt în opoziţie, nicidecum la putere. Aşa se face că, la europarlamentare, primarul PSD"Buhăescu s-a simţit lucrat în timp ce, s-a aflat deja, colegii săi de partid din Lupeni au tras mai tare pentru Elena Băsescu decât pentru el şi PSD. De la o vreme, nici pâs dinspre familia Resmeriţă la adresa PD-L. Se vorbeşte chiar de un pact între gruparea din Lupeni şi PD-L. Pact ce pare cât se poate de posibil în condiţiile în care săptămânalul de curte al PSD"Lupeni a încetat atacurile la adresa PD-L, iar cei doi politicieni din familia Resmeriţă au putut fi văzuţi la discuţii joviale televizate alături de primarii PD-L din Petrila şi Vulcan. Vom reveni.

 Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227Publicitate
Newsletter