21.10.2020,  19:21:18 | 0 comentarii | 237 vizualizari
Petroșani / A fost votat proiectul burselor școlare din semestrul I
Articole de acelasi autor
de Corneliu BRAN

Într-o ședință extraordinară de consiliu local, desfășurată on-line și probabil ultima a acestui consiliu local până la ședința de constituire a noului consiliu local ales de petroșeneni la alegerile locale, a fost adoptat miercuri, 21 octombrie, un proiect de hotărâre inițiat de primarul Petroșaniului, Tiberiu Iacob-Ridzi, ce viza aprobarea cuantumului și numărul burselor școlare ce se vor acorda în semestrul I al anului școlar în curs în toate unitățile de învățământ din municipiul Petroșani.

 

Lipsesc în acest semestru, motivat, bursele de performanță

Din cauza pandemiei și a lipsei totale ale etapelor naționale ce țin de olimpiadele și de concursurile școlare organizate de Ministerul Educației Naționale, bursele de performanță lipsesc și ele cu desăvârșire. Ceea ce face ca cheltuiala, de 80 lei/bursă, să fie redusă în acest semestru școlar.

 

Burse de merit

În privința burselor de merit, faptul că etape județene de olimpiade și concursuri s-au desfășurat și au fost elevi care au ocupat locuri fruntașe la acestea face ca, în continuare, consiliul local să acorde un total de 84 de astfel de burse de merit pentru acest criteriu, din care, 60 pentru toți atâția elevi de liceu și 24 pentru elevi de gimnazială. Fiind vorba de burse de merit care atestă performanța elevilor la astfel de concursuri și olimpiade, poate fi vorba aici și de o adevărată „oglindă” care reflectă calitatea școlilor și liceelor și a actului de pregătire a elevilor. Într-un clasament, raportat la aceste burse, pe primul loc se situează Colegiul Teoretic „Mihai Eminescu”, cu 33 de burse de merit (din care 27 la liceu și 6 la școala gimnazială aparținătoare), pe locul al doilea - Colegiul Economic „Hermes”, cu 26 de astfel de burse, în timp ce pe locul al treilea se află Colegiul de Informatică „Carmen Sylva” cu 13 burse de merit (7 la liceu și 6 la școala gimnazială aparținătoare). Urmează pe locul al patrulea - Școala Generală „I.G. Duca”, cu 12 burse de merit (care în materie de școli gimnaziale se află clar pe locul întâi din municipiu la acest capitol).

Tot ca o încununare a rezultatelor excelente, primesc, de asemenea, burse de merit la Petroșani, în valoare de 70 lei/ bursă, 54 de elevi, care au medii școlare de 10, din care 43 sunt elevi de gimnaziu, iar 11 sunt elevi de liceu.

Raportat pe școli, un clasament la vârf ar arăta astfel la acest moment: 1.Școala Gimnazială „I.G. Duca” – 29 elevi (de departe, pe primul loc!); 2. Colegiul Teoretic „Mihai Eminescu” - 17 (din care elevi de 10 pe linie - 9 la liceu și 8 la gimnaziu); 3. Colegiul de Informatică „Carmen Sylva” – 5 (din care 3 elevi de zece pe linie la gimnaziu și 2 la liceu); 4. Școala Gimnazială nr. 7 din Aeroport – 3. Celelalte școli și liceele nu au nici un elev în această situație.

 

Bursele de studiu,

în valoare de 60 de lei, sunt acordate cu condiția ca media generală a elevului să fie peste 9,50 și să aibă 10 la purtare, iar venitul lunar mediu brut pe membrul de familie pe ultimele trei luni să nu depășească 1.346/ membru de familie, acestea sunt în număr de 33.

 

Bursele de ajutor social

În fine, pe latura sensibilă a comunității petroșenene există și un număr total de 312 burse de ajutor social (244 la școli gimnaziale și 68 la licee), în valoare de 50 lei/bursă. Condiția aici pentru elevi este fie să fie orfani sau bolnavi, fie ca venitul net mediu lunar, pe ultimele 12 luni, pe membru de familie să fie mai mare de 50% din salariul minim net pe economie, respectiv 673 lei.

 

Ca o concluzie,

numărul total de burse școlare la Petroșani, conform datelor proiectului adoptat ieri este de 483, din care 336 se acordă elevilor de gimnaziu și 147 elevilor de la cele patru colegii din localitate. Suma totală pentru semestrul întâi al acestui an școlar este de 27.240 lei, din care 18.390 lei pentru bursele școlare de la gimnazială și 8.850 lei pentru bursele acordate elevilor din sistemul liceal.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter