27.10.2020,  22:45:10 | 0 comentarii | 486 vizualizari
ZVJ vă prezintă: Primul interviu din noul mandat al primarului Lucian Resmeriță
Articole de acelasi autor
de Corneliu BRAN

La așa încredere, mare responsabilitate

 • Domnule primar, suntem la câteva zile după ce ați depus jurământul de credință alături de consilierii locali. Cum vă doriți să aveți acest nou mandat de primar?
 • Într-adevăr, vinerea trecută am depus jurământul și îmi doresc să avem, împreună cu domnul viceprimar Mesaroș și cu consilierii locali, un mandat foarte bun, în care realizările noastre să se vadă în teren. Oamenii doresc să simtă acest lucru, vor să vadă rezultate practice. Faptul că pe 27 septembrie cetățenii municipiului nostru mi-au dat o încredere deosebit de mare, undeva la 80% din voturi fiind obținute din partea dumnealor - și le mulțumesc pe această cale încă o dată ,– înseamnă o mare responsabilitate, un lucru foarte important pentru mine și pentru Partidul Social Democrat.

 

Realizări edilitare. 40 euro din fonduri europene

 • Cum ați simțit vechiul mandat, de doar trei ani e drept, dar un mandat apreciat la superlativ de lupeneni, din moment ce ați primit atâtea voturi? Ce credeți că ați reușit mai puțin și veți încerca să faceți în actualul mandat?
 • Din punct de vedere al realizărilor, pot spune că practic am reușit să redăm viața acestui oraș, am reușit să schimbăm într-o mare parte imaginea Lupeniului. Oamenii, să știți, dar și eu, sunt mulțumiți din ce îmi spun de cum s-a lucrat. Cu toții, dumnealor și noi, cei din primărie, suntem mândri că locuim în acest frumos oraș. În general, cetățenii spun că le place cum este organizat orașul, cum se desfășoară procesul de curățenie și întreținere din cartiere, cum s-au făcut și se fac investițiile privind confortul locuitorilor și infrastructura orașului, sau cum decurg activitățile organizate de administrația locală. În cei trei ani de mandat am reușit să asfaltăm aproximativ 40 de km de drumuri, iar undeva la 35 de km de trotuare au fost reabilitate. Am reușit, zicem noi, lucruri destul de importante, cum ar fi de exemplu să atragem aproximativ 40 de milioane de euro din fondurile europene sau din fonduri guvernamentale pentru implementarea de proiecte de care era foarte mare nevoie, care se văd și care se vor vedea și de-acum încolo. Fiindcă am reușit pe moment să facem lucrurile care erau deranjante pentru comunitate, mă refer aici la gunoi, care din punct de vedere al colectării nu era ok și ca atare am făcut foarte multe platforme de gunoi, mă refer la gropile din asfalt de pe străzile importante, mă refer la starea unor parcuri și zone verzi, dar și la faptul că în Lupeni existau puține parcări amenajate. Toate acestea și multe altele s-au schimbat în bine și pentru asta avem aprecierea oamenilor, care, s-a văzut, ne-au dat acest vot deosebit de mare de la alegerile locale. Pentru că să știți, aici ne dăm seama cu toții dacă în cei trei ani scurși de la preluarea primului mandat am reușit să facem bine s-au nu lucrurile.

 

Barometrul alegerilor

 • Alegerile locale au fost ca un barometru. Au arătat că oamenilor din Lupeni le-a plăcut cum a fost administrat orașul, că altfel, cu siguranță, nu ne-a fi votat într-un număr așa de mare. Noi trebuie să facem în așa fel încât să continuăm toată această muncă, toată aceste lucruri bune pentru cetățeni și Lupeni. E datoria noastră! În ceea ce privește ce lucruri au mai rămas deoarece nu am putut să le facem sau să le definitivăm, cu siguranță au mai rămas multe de făcut. Ce veți vedea că vom face de-aici înainte, sunt tocmai chestiunile de care nu ne-am ocupat și cărora le va veni, pe rând, rândul. Lucruri de făcut în oraș există în continuare, dar, pe rând, cu inteligență și chibzuință, le vom repara pe toate. Că mai există și un alt aspect: se face ceva bun, iar peste 4,5,6, 7 ani trebuie refăcut din nou… Vorbesc de asfaltul de pe o stradă, de mobilierul dintr-un parc, de cine știe ce altceva. De aceea, mereu este ceva de făcut când administrezi o localitate. Trebuie numai să vezi ce e de făcut, apoi să-ți faci un plan bun, alături de echipă, și, la final, să iei măsuri, să implementezi proiectul. Eu oricum în cei trei ani de mandat am reușit să fac mult mai mult decât îmi propusesem și decât am promis că voi face.

 

18 milioane euro pentru școli

 • Ce veți face de-acum, încolo, în materie de proiecte, firește?
 • Ei, sunt multe. Dar am să încep cu școlile. Avem undeva la peste 18 milioane de euro preconizați a se investi în unitățile de învățământ locale. Este vorba de nici mai mult, nici mai puțin de 7 proiecte ce au primit finanțare. Deja am început să scoatem la licitație anumite părți din amplul proiect pe care-l avem pentru acest segment. Lucrurile merg pe un făgaș destul de alert. Anul viitor, începând din martie, cel târziu aprilie, vor începe lucrările la toate aceste obiective, pentru care avem astăzi semnat contracte, respectiv 11 contracte. Ele sunt toate contracte noi-nouțe, semnate, aranjate, pregătite pentru anul viitor pentru începerea lucrărilor. Deci, o chestiune concretă, nu o poveste, să fim clar înțeleși! În circa doi-trei ani toate școlile lupenene vor fi puse la punct, ceva ce n-a mai fost niciodată în Lupeni! Iar aici vorbim inclusiv de baze sportive, de săli de sport, plus o grădiniță nouă ce va fi în Cartierul Viitorului. Iar, legat de școli, dacă-mi permiteți, vom avea cam tot în același interval de timp, și un bazin de înot didactic. Revenind la grădiniță, chiar acum, în aceste zile, se toarnă placa de beton de deasupra, astfel încât urmează apoi punerea acoperișului. După aceea, va urma tencuirea și toate celelalte operațiuni ce se fac la o clădire nouă, iar anul viitor în toamnă sperăm să-i dăm drumul. Ca să fac o paranteză, această grădiniță de pe Viitorului era foarte importantă din punctul meu de vedere, fiindcă în acel cartier sunt foarte mulți copii care, din păcate, nu frecventează grădinița, școlile, din diferite motive, probleme sociale și nu numai. De asta m-am gândit să fac în așa fel, încât să duc grădinița la ei în cartier. Așa va fi foarte simplu pentru cei de-acolo să-și trimită copiii la grădiniță, unde copiii vor putea ajunge în câteva minute. Dacă sunt probleme din punct de vedere financiar pentru unii din acei copii de-acolo, părinții vor primi și niște fonduri de la stat, astfel că va fi mai ușor pentru ei. Pe de altă parte, ar fi păcat să nu ia acei bănuți, dacă așa s-a votat în parlament este bine să-și ia acest drept bănesc. Dar nu neapărat la bani m-am gândit, ci, mai ales, la educația acestor copii, este bine să fie trimiși la grădiniță, ca prim pas în educația unui copil, urmând apoi școala și așa mai departe. Cum ne creștem copiii, așa îi avem și vrem ca la Lupeni să avem copii educați, iar noi, primăria, sprijinim cum vom putea acest fapt. Sperăm să fim ajutați și de părinți, numai așa vom reuși.

 

6,8 milioane de lei pentru dotarea ATI

 • Faptul că sunteți la bază, profesor, se vede și din discuție, ați început cu școlile, iar acum nu vă puteți desprinde de subiect. Să trecem mai departe…
 • Da. Pentru Spitalul Municipal Lupeni avem, de asemenea, niște proiecte foarte mari. Ca și învățământul, sănătatea este primordială pentru noi. Reușim săptămâna aceasta să scoatem la licitație ce ne-a mai rămas din partea spitalului. Adică, să se înțeleagă, noi acolo am semnat un contract de aproximativ 6,8 milioane lei și nu am reușit să achiziționăm până acum decât niște paturi cu aparatura lor de ATI, pentru că noi am făcut o licitație anterioară (am pus niște bani în buget și am putut să facem acea licitație). Ce a rămas din acea sumă, va fi scoasă la licitație în săptămâna aceasta. Avem deja verificatori, avem tot ce trebuie, proiectantul ne-a predat tot proiectul…
 • Ca să înțeleagă și mai exact cei ce citesc acest interviu, ce înseamnă acest proiect pentru spital?
 • Proiectul acesta înseamnă că putem să luăm aparatură pentru spitalul nostru, pentru ceea ce înseamnă COVID-19 și ceea ce înseamnă ATI. Deci, aici noi avem aprobat, de la minister, zece paturi, care vor fi dotate foarte bine din toate punctele de vedere, astfel încât să fim pregătiți pentru orice va urma de-acum încolo legat de această pandemie. Deci, să se înțeleagă, Secția ATI nu se va mări, ci doar se va dota cu absolut tot ce trebuie. Noi aveam aparatură, dar nu aveam aparatură de top la acest ATI al spitalului, de-acum vom avea. Încercăm să mărim cumva și numărul de paturi, cu două măcar, dar nu e ușor, mărirea numărului de paturi se face pe baza unor criterii riguroase, criterii impuse de situația din spital și de diverse caracteristici. Sunt niște reguli pe care cei de la Sănătate le au foarte bine delimitate, reglate și argumentate. Dar noi am făcut solicitare, ne dorim mărirea numărului de paturi, vom vedea ce se va întâmpla, iar în prima etapă noi trebuie să dotăm foarte bine ce avem pe ATI.

 

Alt proiect de milioane la spital – în stand-by

 • Tot legat de Sănătate și spital, mai există parcă un proiect?
 • Da, mai există un proiect foarte important, dar deocamdată fără sursă de finanțare. E un proiect de vreo 20 de milioane lei, deci 200 de miliarde lei vechi. Odată implementat va însemna extinderea ATI-ului, aici însemnând nu mărirea numărului de paturi, ci mărirea spațiului existent, extinderea Secției Chirurgie – fiindcă noi, acum, avem la spital trei săli de operație și ne dorim modernizarea lor, astfel încât ele să îndeplinească niște criterii standard (vestiare, pregătirea de dinaintea operației și multe altele din domeniul chirurgical ce se cer într-un spital modern). Tot în cadrul acestui proiect se vizează anveloparea și dotarea saloanelor. Noi avem undeva la 147-150 de paturi de spital. Toate aceste paturi trebuie să fie noi și comode pentru pacienți, plus mobilierul. În proiect se  prevede izolarea clădirii vechi a spitalului. La corpul vechi va exista de asemenea acoperiș nou, panouri solare pentru încălzire și apă caldă și tot ceea ce trebuie pentru funcționarea fără reproș a unui spital european. Totul trebuie finalizat în maxim doi ani. Deocamdată la acest proiect nu avem sursa de finanțare. Avem proiectul, avem tot ce trebuie, am avut promisiuni a vechiului guvern că va finanța acest proiect, dar nu s-a mai apucat. Am făcut solicitarea către noul guvern. Deocamdată nu am fost băgați în seamă, nu ne-au dat nici un răspuns. Vom încerca cu acest proiect și pe fonduri europene în momentul în care se vor lansa ghidurile de finanțare. Cu siguranță, acest proiect va fi implementat!

 

Până la ultima străduță de pământ, de acum încolo rulează „Asfalt Lupeni”

 • Ce alte proiecte, legate de infrastructura orașului, mai aveți în plan în acest mandat?
 • Ei, aici vor fi foarte multe, nici nu îmi vin în cap acum toate, unele vor urma pe „Just Transition”, dar încă nu știm exact ce și cum va fi până nu apar ghidurile de finanțare. Dar concret, vă dau acum un exemplu, unde lucrăm în acest moment. În partea de sus a zonei unde se află magazinul „Lidl” din „Braia”, avem o colonie de case cu șase străduțe. Acum se lucrează la asfaltarea primei străduțe, iar săptămâna viitoare vom începe să asfaltăm a doua străduță, urmând ca anul viitor să punem bani la buget, să montăm asfalt și pe celelalte patru străduțe de-acolo. Sunt străduțe de pământ ce n-au fost niciodată asfaltate, iar ca acestea mai avem zeci în tot orașul și vreau ca în acest mandat să le asfaltez pe toate! O stradă foarte lungă, ce duce de la mină până la Puțul Victoria, și care are o lungime de 4-5 km, îmi vine acum în minte, și ea va fi asfaltată. Mai sunt străzi micuțe în Cartierul Ștefan, și acolo vom intra cu asfalt așa cum le-am și promis de altfel oamenilor de-acolo. Apoi pe strada Roșia, în Bărbăteni câteva… sunt încă, dar, încet, dar sigur, le asfaltăm pe toate. Toate trebuie făcute, trebuie să ajungem la etapa când să nu mai discutăm de străzi neasfaltate, nemodernizate.

 

Proiecte serioase în turism. Un mega-proiect de 35 milioane euro

 • Vreun alt proiect major?
 • Oho, avem destule! De exemplu, proiecte legate de turism avem depuse încă de acum doi-trei ani de zile. Unele dintre ele au fost și licitate, dar din păcate nu am găsit la Ministerul Turismului, de la vremea respectivă, resursele financiare. Am avut pe acestea în vedere, de exemplu, pe aceste proiecte, achiziționarea a zece tunuri de zăpadă (am avut, de altfel, și un proces în acest sens), am avut achiziționarea unui ratrack, construirea unei pasarele care să treacă de pe pârtia 3 pe pârtia 4, care să întregească practic ce e acolo, erau chestiuni ample legate de Salvamont, de Jandarmeria Montană… Apoi, există un proiect legat de cabana veche din Straja, de unde să pornească un telescaun nou, până sus, în Vârful Straja, apoi un alt proiect ce viza construirea unei săli mari de sport în stațiune. Proiecte finalizate, ce așteaptă finanțarea… bine, vorbim de bani mulți, există un proiect de 35 de milioane euro, care ar face din Straja un vis de stațiune, proiect scos la licitație! Dar fiind așa de mare, n-a venit nimeni… Dar, deocamdată așteptăm. Așteptăm găsirea de finanțare, și cu siguranță ea se va găsi și tot ce v-am spus va fi implementat. Acum, tot concret, ducem apa potabilă în Straja, aici fiind ajutați de cei din consiliul județean. Proiect foarte important pentru stațiune!

 

5 milioane euro pentru gaz metan la tot lupeneanul

 • Aș dori să trecem la o altă chestiune, dar tot legată de proiecte pentru Lupeni până la urmă…
 • Da, dar înainte nu pot să trec și peste proiectul cu gazul metan, foarte important pentru Lupeni, dacă tot m-ați întrebat de proiecte din acest nou mandat! Gazul metan va fi introdus în aproximativ 1900-2000 de case. Proiectul se află deja în faza de depunere la proiecte europene și sper că săptămâna aceasta voi aduce consiliului local proiectul, pentru a fi aprobat și în acest for legislativ local, așa cum prevede legea. Va fi un proiect de peste 5 milioane de euro. La finalizarea lui, aproape toate locuințele și casele din Lupeni vom putea spune că au gaz metan, din nou o premieră pentru această frumoasă localitate! În acest proiect este inclusă inclusiv stațiunea Straja și toate cartierele care nu beneficiau de gaz, acestea fiind personal incluse de mine în acest proiect.

 

Realizări. TOP 5

 • Pentru că suntem chiar pe finalul-finalului, vă rugăm, foarte sintetizat, să ne spuneți un top 5 proiecte implementate la Lupeni ce v-au fost cele mai dragi în mandatul trecut.
 • E greu ce îmi cereți, că nu e ca la școală să dai note, fiecare proiect e important pentru oraș. Dar, încerc…

1. Proiectul cultural. Argumentez și de ce… Am reușit să dăm prin acest proiect viață superbului nostru Palat Cultural. Prin acest palat au trecut în trei ani, rețineți: sute de mii de oameni! Asta la peste 300 de spectacole! Doar într-o lună, îmi aduc aminte, în noiembrie, anul trecut, am avut undeva la peste 20 de spectacole, cu sala arhiplină, mereu! 2. Cinematograful „Cultural”, unde mi-am petrecut, ca și dumneavoastră, domnule Corneliu Bran, copilăria, noi fiind niște cinefili convinși. Aici a lucrat și mama mea și cu atât mai mult este un capitol drag al vieții mele. Mă bucur că se lucrează, că s-a primit finanțare la acest proiect și sper ca lupenenii să revină cu drag la film, așa cum era odată la Lupeni! 3. Reabilitarea școlilor, proces ce continuă și în actualul mandat abia început. Nu pot ca dascăl să nu mă gândesc cu drag la școlile noastre, la copiii noștri, la viitorul acestui oraș. Vrem condiții bune pentru elevi și profesori, vrem copii și tineri educați, vrem școli la nivelul anilor în care trăim și cu condiții egale ca peste tot în UE, avem statut european, trebuie să ținem pasul cu învățământul modern european. Pe locul 4, dacă îmi îngăduiți la acest „top”, ar fi spitalul, cu toate proiectele legate de el, vechi și… viitoare. Iar pe locul 5, ar fi proiectul de vreo 2 milioane de euro, prin care am reabilitat și modernizat artera principală a Lupeniului, plus acel giratoriu important din zona spitalului. Cum să ai pretenții la ceva, dacă nu ai drumul principal în regulă? Ori noi tocmai asta am făcut…

 

Topul priorităților

 • În încheiere, v-am întreba și care ar fi opțiunile dumneavoastră legate de proiectele viitoare, într-un tot așa-zis „top 3”?
 • 1. Gazul metan – proiectul de care am discutat. 2. Asfaltarea tuturor drumurilor din localitate. 3. Din nou proiectele legate de școli. 4. Proiectele legate de zona de jos a orașului. Vreau să începem să dăm viață din nou și acestei zone! Aici nu avem semnate încă contracte, dar avem pe „regenerare urbană” aprobat de la ADR Vest, un proiect cam de 5 milioane de euro. Noi o să încercăm ca împreună cu cei de la ADR să lucrăm la proiect. Deocamdată ei doar ne-au aprobat o sumă, iar acum noi trebuie să lucrăm și să venim cu un proiect. Eu această zonă de jos am introdus-o în proiectul acesta de regenerare urbană și zona „Agrement”, inclusiv zona de lângă Pârâul Brăița – unde vrem să facem un loc de plimbare și agrement splendid, ce se va întinde  pe firul pârâului de sus de la Agrement și până la CAP. Încă nu vă pot spune ce și cum exact cu acest proiect, dar v-am spus zonele. De undeva trebuie început, mai ales că avem suma aprobată.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter