28.10.2020,  17:07:06 | 0 comentarii | 189 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Apa Serv se pregătește din timp de sosirea iernii, / Lucrări la captările de apă și deznisipatoarele
Articole de acelasi autor
de Corneliu BRAN

An de an, toamna, dar și iarna când e îngheț, sau primăvara când e dezgheț, angajații de la Stația de Tratare a Apei Jieț, din cadrul S.C. Apa Serv Valea Jiului S.A. Petroșani se ocupă de decolmatarea captării de apă din amonte de stație, sau dacă e iarnă și frig, de spargerea gheții ce ar putea cauza captării.

 

Jiețul are apă suficientă

Marți, 27 octombrie, am fost invitați la fața locului de către cei de la Apa Serv să vedem cu ochii noștri cum decurge operațiunea de decolmatare și curățare a captării de la Jieț.

Ghid ne-a fost șeful Departamentului „Exploatare” al „Apa Serv”, energicul inginer Florin Donisă. Care ne-a și făcut în prealabil, pe scurt, o prezentare tehnică a ceea ce înseamnă traseul apei de la captarea de apă din Jieț de pe fascinantele Chei ale Jiețului, până la stația unde ea este tratată, un traseu de câteva sute de metri.

Ce este important de precizat este faptul că în această perioadă, din cauza ploilor de toamnă, Jiețul are „apă destulă”, după cum ne-a spus și inginerul de la ape.

 

Intervenții la captările de apă

Trei popasuri am făcut alături de Florin Donisă. Prima declarație a fost făcută chiar la captarea de care vorbim. Asta nu înainte ca un lucrător de la stație să decolmateze de surplus, preț de câteva minute, Jiețul, în zona pragului și la intrarea în acel canal, pe unde trece în viteză o parte din apa pârâului.

„În fiecare an facem acțiuni de pregătire a infrastructurii de apă și apă uzată, în așa fel încât pe perioada rece care urmează să fie totul corespunzător. Știm foarte bine că alimentarea cu apă în condiții de iarnă se gestionează diferit, în sensul că apa îngheață sau se formează sloiuri de gheață. Acum suntem la captarea de apă de la Jieț de pe Cheile Jiețului, unde am început pregătirile pentru această perioadă rece. Se fac pregătiri specifice de curățire a captării, de decolmatare și odată cu venirea frigului vom schimba procesul tehnologic de tratare în sensul că vom asigura accesul apei, la toate captările noastre, deci nu doar aici, pe priză de iarnă. Tot atunci vom intensifica mai mult intervențiile noastre la captări, pentru că se formează sloiuri de gheață, se reduc debitele și astfel trebuie intervenit. Vedem de ieri până astăzi că o cantitate nouă de frunze s-a adunat în zona captării, ce ne face să curățăm în această perioadă mai mult, adunând toate aceste frunze, pentru că este destul de greu ca acestea să fie eliminate din stația de filtre. Deci, aceste frunze pe care le vedeți, trebuie să le eliminăm de la partea de captare și apoi de la deznisipare. Mai jos, vom merge să vedeți ce înseamnă deznisipatorul…”, a precizat gazda noastră.

 

Curățarea hidraulică a deznisipatorului

Zis și făcut, am plecat apoi pe șosea în jos, nu tocmai departe, spre zona unde se afla instalația de deznisipare de care vorbea Florin Donisă. Acolo, lucrătorul care se ocupa de curățare, ajutat de o colegă de stație, s-a apucat din nou de treabă. În tot acest timp, Florin Donisă ne-a spus:

„Acum suntem în zona de deznisipare, unde se rețin particulele solide și frunzele care sunt în apă. Acum chiar se efectuează, după cum vedeți, operațiunea de curățire hidraulică a acestui deznisipator. Sunt însă situații când nu este suficientă o curățire hidraulică a deznisipatorului și e nevoie de intervenție și în canalul de dezechipare. Acum, din fericire, nu e nevoie de așa ceva, se face doar curățirea hidraulică. În această perioadă, lucrurile acestea trebuie făcute cu o frecvență mai mare, pentru că aceste frunze pot afecta procesul tehnologic de la stația de filtre”.

 

„Magneții” au răpus și capacul din „zona protejată”

Ce ne-a sărit în ochi la plecarea din zonă spre al treilea popas, stația de tratare, a fost un anunț pe care scria „zonă protejată”. Cu toate acestea, și chiar dacă zona e împrejmuită, o gură de canal aflată în dreapta instalației de deznisipare, stătea acoperit cu niște bolovani, fără capac, semn că „magneții” au ajuns și pe Cheile Jiețului cândva. „Zonă protejată, dar v-au lăsat fără capac”, i-am spus inginerului, mai în glumă mai în serios. „Da, sunt unii care le mai împrumută…”, a venit răspunsul hazliu al șefului de departament de la ape. Chiar dacă „fenomenul” cu capacele furate și duse la fier vechi s-a mai diminuat în ultima vreme (asta și pentru că au fost montate de „Apa Serv” capace noi care nu sunt făcute din fier), iată un semn evident că el încă mai există și le mai dă bătaie de cap celor de la ape…

 

Apel către beneficiarii Apa Serv din toată Valea Jiului

Ultima discuție cu inginerul Donisă a avut loc în curtea Stației de Tratare a Apei „Jieț”, pe fondul unui soare strălucitor, ca de o dimineață de vară. Florin Donisă a atras atenția ce trebuie să facă abonații casnici, iarna, pentru a se preveni avariile:

„Eforturile noastre în ceea ce privește asigurarea unei funcționări eficiente a sistemului de alimentare cu apă potabilă trebuie dublate în această perioadă și de cetățeni. Vorbim de utilizatorii de apă potabilă din Valea Jiului. Care, după cum se știe, au obligația de a pune în siguranță punctul de măsură și instalația din interiorul locuinței. Mă refer aici la unele măsuri simple, dar extrem de importante, cum ar fi, de exemplu, închiderea ușilor și ferestrelor de la scara blocului pentru a se evita înghețarea apometrului în nopțile reci și foarte reci de iarnă, sau la verificarea bunei funcționări a instalațiilor interioare de apă. Aceste măsuri simple sunt foarte importante pentru că din experiența anilor anteriori am învățat că, din păcate nu doar o dată, din neglijența unuia dintre locatari s-a ajuns la situații în care o scară de bloc, sau chiar un bloc întreg, a rămas fără apă mai multe zile, pentru că au apărut avarii ca urmare a înghețului coloanei de apă! Dincolo de disconfortul generat de astfel de situații, sigur că nu este nici pentru noi foarte convenabil ca în condiții aspre de iarnă să trebuiască să facem lucrări de reparații și de dezghețare ale instalațiilor de apă. Din acest motiv, invităm beneficiarii noștri să acorde la rândul dumnealor atenția cuvenită verificării și punerii în siguranță a rețelelor interioare, așa cum și noi acționăm pentru punerea în siguranță a rețelelor publice, astfel încât iarna să nu pună probleme în funcționarea la parametri oprimi a întregului sistem de alimentare cu apă din Valea Jiului”.

Credem că tehnicianul de la ape s-a exprimat destul de clar în apelul făcut către cetățeni, astfel că încheiem aici acest material realizat pe Cheile Jiețului într-o zi superbă de toamnă.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter