03.11.2020,  19:07:50 | 0 comentarii | 203 vizualizari
S-a întâmplat în Petroșani în 1922
de Marian BOBOC

Joaca de-a iluminatul

În perioada interbelică, iluminatul Petroșaniului este realizat de Uzina Electrică. Care, uneori, mai dă rateuri. Așa se întâmplă în prima săptămâna a anului 1922: „În vreo câteva seri, nu știm, cine anume s-a amuzat ceasuri întregi cu stingerea și aprinderea becurilor electrice din casele noastre. Lăsând la o parte faptul că în multe locuri a fost stânjenită munca de atelier, credem că iluminatul unei comune nu poate fi jucărie în mâna copiilor, în mâna oamenilor mari și mai puțin”, scrie gazeta locală.

Atunci, iluminatul era o jucărie. În zilele noastre producătorul de energie, Complexul Energetic Hunedoara, e o jucărie stricată ce e drept în mâna unor băieți cam… hrăpăreți…      

 

De poveste… - numirea unui notar nou

Presa anunță că din 16 ianuarie 1922 Dr. Gheorghe Dănilă, fost prim-pretor la Hunedoara, își începe într-un birou din localul judecătoriei activitatea de notar public. Gazeta Jiului, cea care a dat știrea, arată că numirea unui notar public a ajuns o chestiune de toată pomina, ironizând indecizia autorităților care ar trebui să facă numirea: „Chestia cu notarul public al Petroșanilor a ajuns de poveste. Am avut până acum numirea d-lor Dr. Vasinac, Dr. Hărănguș, Dr. Tirea și Dr. Dănilă, de câți ne aducem aminte în fugă. Iar acum citim în Voința că s-ar fi numit dl. Victor Chiriță. Oricum, interesele populației noastre cer ca această chestie să-și găsească dezlegarea definitivă și grabnică, chiar și pentru ca să nu se facă de râs aceia care ne fericesc în fiecare lună cu altă persoană”.

În fine, se pare că Voința are surse mai veridice de informare că de la începutul lunii martie, Dr. V. Chiriță este numit notar public al Petroșaniului. Nici acesta nu are o viață prea lungă la Petroșani. La 15 martie 1923 Chiriță este înlocuit de Dr. Nicolae Olariu, care se instalează la biroul notarial din Judecătoria de Ocol Petroșani. Clădire cu care este familiarizat, întrucât Olariu a fost șeful judecătoriei. Practic, a făcut o rocadă de birouri. În locul a fost numit, cu delegație, șef de judecătorie V. Zaharescu-Ploiești. Tot acum a mai fost repartizat la Petroșani de la Tg. Jiu, judecătorul Pănoiu.

 

Înființarea Reuniunii de cântări și muzică

La 23 ianuarie, Inspectorul general minier Iosif Iancu îl însărcinează pe profesorul Ubald Boga să conducă corul intelectualilor. Tot acum se lansează ideea transformării corului în reuniune de cântări, cu statute cunoscute.

Peste trei zile, la 26 ianuarie, inginerul Iosif Iancu, inspector general minier, anunță intenția organizării corului într-o reuniune de cântări: „Corul intelectualilor români din localitate de la înființarea lui din vara anului 1920 până în prezent de repetate ori ne-a dat dovadă de destoinicie și de un deosebit simț muzical.  Adeseori am avut ocaziunea a ne delecta cu piesele de cântări executate de acest cor, de atâtea ori convingându-ne cu tot prilejul de necesitatea lui în viața noastră socială. Convinși de această necesitate, este datoria publicului românesc a-i asigura existența și a pune tot ce este posibil în mișcare pentru dezvoltarea lui. Toate acestea se pot ajunge prin înființarea unei Reuniuni de cântări și muzică. În scopul înființării Reuniunii este rugat publicul iubitor de muzică, să binevoiască a lua parte la adunarea de constituire, ce se va ține în 8 Februarie la orele 6 p.m. în sala de desemn a liceului din localitate”. În ziua, la ora și locul anunțate are loc ședința de constituire, la care participă membrii corului și un public numeros iubitor de muzică. 

Pentru istoria culturală a Petroșaniului, 8 februarie 1922 va rămâne o zi istorică, întrucât se înființează Reuniunea de cântări și muzică din Petroșani.

Este ales un comitet de conducere format din: Tiberiu Timoc (președinte), Petru Iacob (vicepreședinte), N. Șinca (secretar), Gheorghe Drăgănescu (casier), doamnele Dr. N. Olariu, Dr. R. Miocu, I. Duma și Brăiloiu și domnii Dr. C. Fülöp, Dr. Enea Giurchescu și G. Trifu (membri). 

Profesorul de muzică P. Domanayancz este ales dirigintele corului, iar substitut - profesorul U. Boga. P. Domanayancz cere „punctuozitate” membrilor corului. Sunt fixate zilele de probă: luni, miercuri și vineri, între orele 6 ½ - 7 ½.

La 27 martie, membrii comitetului hotărăsc organizarea unei petreceri de Rusalii pentru strângerea de fonduri pentru reuniune. Se alege și „o comisie de propagandă pentru a deștepta interesul publicului nostru față de această instituție culturală, câștigând cât mai mulți membri”. 


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter