15.11.2020,  17:19:55 | 3 comentarii | 550 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Biserica cu Hramul „Sfântul Andrei Șaguna” din Colonia de Jos a Petroșaniului
de Corneliu BRAN

Venind în solicitarea sutelor de suflete care au cerut construirea unui locaș de cult și în cartierul lor, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Gurie, cu sprijinul unor oameni de bine din Petroșani, precum neobositul creștin Gheorghe Toma, unul dintre ctitori, și ai autorităților locale care au eliberat de sarcini terenul și l-au pus la dispoziția Bisericii, a dispus construirea unei Sfinte Biserici în Colonia de Jos a Petroșaniului. Dirigintele de șantier ne-a oferit toate informațiile despre stadiul lucrării. La final am cerut lămuriri și Protopopului de Petroșani, cel care urmărește ca această lucrare să fie rânduită așa cum trebuie.

 

Demisolul – aproape gata

Odată ajunși la locul fostei băi comunale din Colonia de Jos a Petroșaniului, din apropiere de „Belle Epoque”, am dat cu privirea de partea de jos a viitoarei biserici, ce va fi păstorită de către preotul Adrian Pascal, un tânăr preot care slujește împreună cu preotul Pavel Simulescu la Biserica „Sfântul Nicolae”, cea mai veche biserică de piatră ortodoxă de piată din Valea Jiului, sfințită în vara anului 1900.

Acest lucru a fost stabilit tot de către Episcopul Devei și Hunedoarei, parohul Adrian Pascal urmând a fi implicat în toate activitățile de viitor ale acestui locaș de cult ce acum se construiește, ce vor conține, printre multe altele, și numeroase activități sociale (cantină socială, activități școlare cu elevii proveniți din familiile cu probleme sociale etc.). Am constatat cu bucurie că de la finele lui august, de când s-a început lucrarea, până la mijloc de noiembrie s-a trecut deja de fundație, ridicându-se toată partea viitorului demisol a Bisericii, practic locul unde se vor desfășura activitățile sociale și nu numai.

 

Biserică „soră” cu Mănăstirea Cașin

Pe dirigintele de șantier, Ilie Gaja, l-am găsit printre cei opt oameni care roboteau de la firma petrileană „Dan Construct AMD”, prins într-o discuție telefonică chiar cu ctitorul Gheorghe Toma despre cantitatea de beton ce ar mai fi necesară pentru închiderea plafonului demisolului până la venirea primei zăpezi. Aceasta ar însemna un pas uriaș făcut de constructor anul acesta și o chestie foarte bună de protecție a viitoarei clădiri.

„După cum se poate vedea, până acum, de la finele lunii august, încoace, am făcut fundația clădirii, unde am băgat aproape 200 mc de beton, vorbim aici de o fundație masivă de 1,40 m înălțime sub toată suprafața clădirii, această fiind de 12 metri lățime pe 24 metri lungime. Aproape 8% din viitoarea acestei biserici este numai fundație! Alți 50 mc de beton au fost băgați în pardoseala demisolului, iar alți 58 mc de beton au fost băgați în zidurile acestui demisol, pereții fiind deja ridicate după cum puteți constata. Eu zic că ne-am mișcat foarte bine în cele două luni și jumătate, asta și cu sprijinul necontenit a domnului  director Toma de la REALCOM Petroșani, trebuie să recunosc, care ne-a adus materialele de care aveam nevoie: beton, fier armat, cărămidă, scânduri și blănuri de lemn, nisip, piatră și așa mai departe. Anul acesta, până vine zăpada, vrem să punem placa de deasupra demisolului, urmând ca să mai lucrăm și pe exterior, la nivelul drumului, unde să facem izolația și protecția cu cărămidă pe locul ce ulterior va fi cantina socială. Aici, unde vorbim, va fi această cantină socială de care vorbim, acolo va fi o ușă și niște scări, unde se va intra aici”, ne-a spus dirigintele Ilie, care ne-a purtat apoi prin toate încăperile viitorului demisol al bisericii.

Ceea ce este și mai minunat la acest proiect al Episcopiei Devei și Hunedoarei este faptul că din punct de vedere al construcției această biserică va avea un format arhitectural unic în Valea Jiului, în țară mai existând la fel doar o mănăstire și o biserică, una la București, celebră în lumea ortodoxiei și o alta la Deva ce se construiește tot acum.

„Biserica va avea 26 de metri înălțime la turnul din mijloc, care va fi și cel mai înalt, iar caracteristica principală a acestui Sfânt locaș va fi că va avea cinci turnuri, patru mai mici și cel de-al cincilea, cel mai înalt, în mijloc! Va fi ceva unic pentru Valea Jiului. Înălțimea bisericii, fără turn, va fi de 17 metri. Va fi o biserică foarte frumoasă! Va fi copia Mănăstirii Cașin de la București din apropiere de Arcul de Triumf și a bisericii care se construiește acum la Deva, undeva pe centura Devei. Biserici surori cum ar veni…”, ne-a informat dirigintele de șantier.

 

Părintele Protopop Petrache Crețu

Părintele Protopop Petrache Crețu ne-a declarat despre această lucrare creștinească din Colonia de Jos a Petroșaniului, următoarele: „A rânduit bunul Dumnezeu, după mulți ani, cred că din 2012 s-a făcut un comodat pentru terenul unde a fost cândva baia muncitorească și care a trebuit scoasă din patrimoniu deoarece figura la monumente istorice, să se construiască pe acel fundament o Sfântă Biserică închinată Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolit al Transilvaniei, un Sfânt care a adus demnitate Românilor, un Sfânt care a adus libertate și care legat de credința creștină milenară, adusă acestui popor de către Sfântul Apostol Andrei, după Bucur, la 1698 și după atâtea încercări prin care au trecut bisericile noastre și atâția martiri, a făcut atâtea pentru ortodoxie  în Transilvania și zona Brașovului păstrând viu izvorul viu al creștinătății. Da, Andrei Șaguna este ocrotitorul acestui Sfânt locaș și m-aș bucura din toată inima să ne rugăm pentru cei care s-au ostenit și s-au nevoit pentru aceasta! În Colonia de Jos a Petroșaniului era nevoie de o Sfântă Biserică, lumea a tot cerut, ținând cont că cei din acel cartier, unul dintre cele mai vechi din Petroșani și din Vale, câteva mii de oameni, trebuiau să meargă destul de mult până în oraș pentru a putea fi prezenți la Sfintele Liturghii de duminica și din sărbători ori la alte acțiuni bisericești rânduite peste an. Mulți dintre acești petroșeneni vor avea ocazia ca peste aproximativ 30 de luni să se regăsească în Sfânta Biserică din cartierul lor. Părintele Adrian Pascal este cel care va fi parohul acestei biserici, un preot tânăr dedicat Bisericii noastre și care slujește deocamdată la Biserica Sfântul Nicolae. Părintele a venit de la parohia din Țaga, din Protopopiatul Hațeg, și este titular pe catedra de Religie și cu sufletul pus în palmă pentru a iniția acest proiect, deloc ușor în vremurile pe care le trăim. Îi mulțumim din toată inima domnului Toma, cel care cu foarte multă generozitate, cu foarte multă jertfelnicie face tot ceea ce îi stă în putință să ridice această Biserică, dincolo de faptul că la piață are și o asociație, Asociația Ecaterina, cu acel centru social și cantină socială, închinată Sfinților Apostoli Petru și Pavel, unde zeci de persoane din grupele de risc maxim beneficiază zilnic de o masă, ceea ce nu-i deloc puțin lucru și foarte ușor de făcut.

În final, aș spune să nu uităm niciodată cuvintele Mântuitorului: Flămând am fost și mi-ați dat să mănânc, însetat am fost și mi-ați dat să beau, gol și m-ați îmbrăcat, bolnav și m-ați cercetat, străin și m-ați primit, în temniță și ați venit la Mine. Și când vor spune drepții: Doamne, dar când te-am văzut pe Tine flămând, însetat și așa mai departe…? El va răspunde: întrucât ați dăruit unora dintre aceștia mai mici ai Mei, Mie mi-ați făcut! Deci, în toate ipostazele când facem bine, pentru alții, îl regăsim pe Hristos! Când facem o Biserică, o Casă a Domnului, facem nu doar pentru sufletele noastre, facem pentru Dumnezeu și Împărăția Sa, facem pentru Fiul Său, Hristos cel ce a venit pentru Mântuirea noastră și iertarea noastră de păcate. Dumnezeu să ne ajute pe noi toți și să ajute totodată la definitivarea acestui proiect de suflet creștinesc!”.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (3 )

#1 Cristina18.11.2020,  11:30:03
Hramul noii biserici s-a schimbat oficial, numai este,, Sf Andrei Saguna ", ci este,,Sf. Efrem cel Nou "și,, Sf Ioan Rusu". Iar preotul tânăr nu vine de la Țaga (nici nu exista o localitate cu acest nume în Protopopiatul Hațeg, unde se afla acea parohie). .
#2 Corneliu Bran20.11.2020,  21:11:57
Și două hramuri strică, stimată doamnă? Sunt destule biserici care au două, chiar mai multe hramuri... Pe de altă parte nici n-ar fi normal să retragi numele hramului, odată ce ai stabilit sfântul. Mai pui un hram, nicio problemă. Andrei Șaguna chiar nu ar merita asta. Probabil că s-ar supăra și sfântul dacă s-ar face asta... Ce ziceți? Referitor la Țaga, e o localitate din județul Cluj. Am greșit, că numai cine nu muncește, nu greșește. Dau un miel de Paști dacă trebuie. Dar poate ne spuneți dumneavoastră localitatea, dacă tot ne mustrați pe aici așa finuț... Cu respect, poate că n-ar trebui să dați cu tunul în cei care au respect față de Biserică și mai scriu câte ceva. Nu credeți? Sau, am înțeles, ăsta e mulțamul... ok.
#3 cristi21.11.2020,  20:36:55
Avem sute de asa-zis sfinti,care de fapt nu au fost altceva decat oameni sa si noi.Dar daca au facut ,,minuni,, in alte vremuri,acum de ce nu mai face niciunul nicio minune,sa mai vindece de covid,ca sa se mai elibereze locurile prin spitale?Mai mult,toti preotii,calugarii infectati cer ajutorul spitalelor,nu sfintilor!OARE DE CE?


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter