16.11.2020, 17:37:21 | 0 comentarii | 270 vizualizari
GALERIE:
![]()
Sindicatul social-democrat al minerilor petroșeneni
![]() Articole de acelasi autor
de Marian BOBOC
Uniunea Muncitorilor din Industria Minieră din România, organizație sindicală social-democrată, are în perioada interbelică în Valea Jiului filiale la Lonea, Petrila, Petroșani, Aninoasa, Vulcan și Lupeni.
Filiala Petroșani este condusă de George Pleșa. Care prezintă, la 14 ianuarie, raportul moral și material pe anul 1922. Iau cuvântul Răceanu (în limba română) și Molnar (în limba maghiară). Impresionează transparența financiară a sindicaliștilor interbelici. Tabelele cu cheltuielile tuturor filialelor sunt publicate în ziarele lor de breaslă („Minerul”, „Metalurgistul”, „Lemnarul”), sub titlul „Intratele Uniunii muncitorilor minieri de la filiale și cheltuielile făcute de filiale în contul Centralei”. Există trei clase de cotizații și mai multe categorii de ajutorare (de boală, de înmormântare, de călătorie, extraordinar, de lehuzie, în lipsă de lucru). În anul 1922 filiala Petroșani a strâns 76.030 lei – cotizații cl. I; 4.096 lei – cotizații cl. II. A întors către membrii ei de sindicat: 650 lei - ajutoare de boală; 790 lei - ajutor de înmormântare; 540 lei - ajutor de călătorie; 50 lei - ajutor extraordinar; 575 lei – ajutor de lehuzie; 140 lei – ajutor în lipsă de lucru. Cea mai mulți bani, 62.382 lei, sunt trimiși Centralei Uniunii. Conform statului, la adunările de bilanț de la începutul anului au loc și alegerile noului comitet sindical. George Pleșa este reales președinte, Iosif Aradi și George Fărău – vicepreședinți, Pamfil Luca și Roman Vârtop – notari, Ioan Gagyi – casier, Mihail Koloman, Roman Mariș și Dani Herzberger – controlori, George Stan, Székely Balász, George Popovici, Ioan Ungar, Avram Hiriza - membri în comitet și Petru Vârtop – membru supleant. Întrucât alegerile sindicale au loc abia în septembrie 1924, Pleșa și comitetul sindical ales la 31 ianuarie 1923 vor avea un mandat lung, de aproape 2 ani. Pleșa va fi înlocuit de Petru Biro. În comitet mai sunt aleși: Ioan Schneider și Mihail Poll – controlori, Ioan Kalaib – al doilea casier și Luca Pamfil – secretar. Din darea de seamă despre activitatea materială pe anul 1923, consemnăm o scădere a cotizațiilor încasate de filiala Petroșani la 71.061 lei, astfel: 57.225 lei – clasa I, 3.316 – clasa II, 80 lei – clasa III. Membrii săi sunt ajutați cu: 1.1017,50 lei – ajutoare de boală; 1.390 lei – ajutoare de înmormântare, 470 lei – ajutoare de călătorie, 775 lei – ajutoare de lehuzie, 100 lei – ajutoare la lipsă de lucru. Ca de obicei, cei mai mulți bani merg la centru, la organizația mamă – 44.246 lei. Orice comparație a lumii sindicale minerești de ieri cu aceea ce azi se poate include în lirica poetului: „Orice ironie vă rămâne vouă”… Comentarii articol (0 )Nu exista niciun comentariu.
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul |