17.11.2020,  21:58:53 | 0 comentarii | 275 vizualizari GALERIE:     FOTO    
O hoție seculară la Mina „Deak”
de Marian BOBOC

În timp ce ortacii Văii Jiului participă la greva generală din primăvara anului 1920, unii ortaci petrileni au ocupații se ocupă cu spargerea lăzilor de scule. Acțiunea se petrece în urmă cu o sută de ani la Mina „Deak” din Petrila.

 

Hoțiile, devenite obicei, îi sunt aduse la cunoştinţă chiar Inspectorului general al minelor din Valea Jiului, Iosif Iancu: „La mina noastră Deac din Petrila, spargerile lăzilor de unelte şi furturile de scule şi unelte sunt la ordinea zilei”. Însă, cu toată strădania maeştrilor şi muncitorilor, hoţul nu se lăsa prins. Până în ziua de 29 martie. Când minerul Duma Pask raportează direcţiunii minei Deak că „el, pe perioada grevei, fiind programat la serviciu contra incendiilor, (…), pe 25, luna curentă, seara, după ce a coborât la locul său de muncă, a văzut pe cineva care forţa o ladă de scule cu o rangă de fier”. Cin’ să fie, cin’ să fie?! Minerul Duma Pask se apropie cu multă precauţie şi-l identifică pe hoţ în persoana lui Duma Toma, muncitor necalificat, mai precis om angajat cu ziua la mină. Curajos, minerul Duma Pask îl întreabă pe necalificatul Duma Toma despre scopul şi… durata vizitei. La care Toma răspunde, zâmbind, că „să lase baltă”.

Nu am aflat dacă minerul Duma Pask a lăsat-o, pe moment, baltă, dar ştim că buzunarele lui Duma Toma erau foarte încăpătoare. Din moment ce în ele și-au găsit adăpost două „bucăţi de târnăcop ascuţit, fără coadă, unul luat din lada nr. 12 şi celălalt din lada 45”.

Cazul este adus la cunoştinţa conducerii minei de către brigadierul Feincz. Minerul Duma Pask este anchetat de împrejurările identificării hoţului Duma Toma.

„- Când şi cum a furat sculele Duma Toma?

- Eu, în perioada grevei, 25 martie 1920, am fost programat pentru serviciul de pază contra incendiilor şi, când seara, la ora 10, am coborât în mină să-l schimb pe Duma Toma, l-am văzut pe acesta cum a forţat cu ranga lăzile nr. 12 şi 45. L-am atenţionat că ceea ce face nu-i corect. El mi-a răspuns: Să lăsăm lucrurile baltă, că el vrea să-şi facă din ele un topor şi o sapă. Dacă a luat sau nu cu el ranga cu care a forţat lăzile nu ştiu cu siguranţă. Eu am vrut să anunţ acest furt artificierului Opicz Mihaly, care era de serviciu, dar deoarece el era ocupat cu rapoartele, am făcut anunţul doar pe data de 29 martie 1920, ora 6, brigadierului Feincz”.

După primirea raportului asupra furturilor de scule de la Mina Deac, Inspectoratul general al minelor Valea Jiului înștiințează, la 12 mai, Direcţiunea Minelor de cărbuni: „lucrătorul Duma Toma, pe baza procesului verbal (…) martorilor conform deciziunii Inspectoratului general îl va scoate pentru totdeauna din rândul muncitorilor de pe Valea Jiului.”

Frumoasă expresie („va scoate pentru totdeauna din rândul muncitorilor de pe Valea Jiului”), cumplită pedeapsă…


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter