24.11.2020,  00:01:26 | 0 comentarii | 136 vizualizari GALERIE:     FOTO    
COBOARĂ OILE DE LA MUNTE
de Ziarul Vaii Jiului

Să stai de veghe nopţi la rând într-o cotroană improvizată, cu focuri aprinse în cine mai ştie câte puncte cardinale, cu câini care latră la apropierea oricărei sălbăticiuni, câini care urlă la apropierea fiarelor, lângă o turmă de oi şi-un măgar cu destinaţie expresă, iată o parte a universului centrat pe omul aflat în armonie cu natura, iată o parte a îndeletnicirii momârlanului încă legat de cele aflate, din tradiţie, ca ale sale…

 Să stai cu un ochi la Cel de Sus şi cu al doilea la un dumicat de mâncare pentru tine şi un dumicat de mâncare pentru câine, să te rogi pentru vreme bună, linişte şi pace, să îmbraci haine impermeabile graţie descoperirilor lumii moderne, iar cojocul mare (tohoarca!) să-ţi devină „garsoniera ciobanului”, iată o altă parte a existenţei Omului din Valea Jiului, celui adevărat, celui autentic…

 Să laşi pensia şi „apucăturile” pensionarului în seama urmaşilor, să-ţi refuzi vârsta numită, de regulă, a treia şi să trăieşti cu grijă faţă de cel mai blând animal, iată o formă de hotărâre a Omului adevărat să dăinuiască prin timp, să încerce să prindă (ca piloni pentru vârsta a patra!) sensuri noi, sensuri pe care viaţa asta nouă, numită modernă, câteodată ni le ascunde. Poate de aceea Cerna Nelu (a lui Păvălucă) şi Daj Nicolae (Sîcrin), primul cimpan şi al doilea tăian, au revenit la matca adevărată a momârlanului şi acum, când conform regulilor nescrise, coboară oile de la munte, când zăpada şi gerul ne cam încearcă, să spună cu vorbă aşezată că de la oile lor se pregăteşte cea mai bună brânză şi că nu există carne de noaten mai bună decât la ei în ciopor. Am înţeles, totodată, că lucrează în colaborare de ciobănie cu alţi doi bălcaşi, adică proprietari de oi, cu Ciulea Ion şi Ardelean Daniel… dar noi vom reveni cu anume precizări când ultimii doi vor intra, de rând, la ciobănie). Până atunci, să ne amintim de câteva „minciuni” momârlăneşti de profil : Să credem ciobanului/ tare cruntă-i viaţa lui / tot prin ploi şi prin ninsoare / n-are nici o sărbătoare / tot prin zloată şi prin tină / e mereu fără hodină. / Perina ciobanului / -mâneca cojocului / perina de-i muşuroi / capul e zgâit la oi / cu capul pe-o rădăcină / stă cu ochii tăt la stână!

( Ioan Dan Bălan, text şi poze), 22 noviembrie 2020

 


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter