03.11.2011,  08:38:20 | 0 comentarii | 463 vizualizari
După ce gunoierul şef i-a sponsorizat plodul de nota 4 pentru a ajunge deputat, / Turnătorul Resmeriţă îndatorează Lupeniul cu încă 10 MILIARDE pentru a plăti facturile sponsorului personal şi de partid Haţegan
de Ziarul Vaii Jiului

Din dorinţa de a nu pierde puterea, fapt ce i-ar fi expus pe Resmeriţă & gaşca riscului de a răspunde penal şi patrimonial pentru înglodarea în datorii a municipiului Lupeni, turnătorul Lupaşcu a promovat şi determinat o politică insistent populistă la nivelul localităţii. Pentru a câştiga voturi, Resmeriţă a scutit în stânga şi-n dreapta, pe toată lumea, de la plata taxelor şi impozitelor locale, a acordat (numai în precampanie şi campanie, desigur) ajutoare sociale în cuantumuri totale exorbitante. A redus astfel la minim încasările şi disponibilităţile reale ale unui buget local îndatorat deja pentru câteva generaţii.
Este, desigur, lăudabil ca o administraţie locală să fie alături de cetăţeni, să acorde scutiri şi ajutoare celor aflaţi la greu. Însă aceste stimulente financiare acordate cu scop electoral au devenit, de vreo doi ani deja, o povară mult prea mare pentru bugetul municipalităţii. Nu poţi să dai doar ajutoare şi bani pentru fotbal, iar oraşul să rămână pradă şobolanilor, gunoaielor şi degradării (am dat exemplul străzii Tusu mai ieri).
Orice bun creştin îl iubeşte pe Dumnezeu. Dar niciunul nu-şi pune casa gaj la bancă şi nu se împrumută cu 5 miliarde pentru a-i dona bisericii.
În tot acest timp, pentru un moft personal, Resmeriţă a pompat câte 25 de miliarde de lei anual în echipa locală de fotbal, formată din bătrânei cu rezultate modeste şi viitor sportiv inexistent. Într-o activitate la care asistă doar câteva sute de lupeneni în condiţiile accesului gratuit pe stadionul în care, de asemenea, s-au pompat (şi ciordit, desigur) miliarde şi miliarde de lei.

Datorii de peste 9,6 de miliarde de lei către firma sponsorului personal şi de partid Haţegan
Ieri, pe masa consilierilor locali lupeneni a ajuns un proiect de hotărâre iniţiat de primarul Cornel Resmeriţă. Care primar a semnat cu mânuţa lui o turnătorie (pardon, o Notă de fundamentare) în care propunea consilierilor locali adoptarea unei hotărâri în regim de urgenţă pentru angajarea unui împrumut de la Stat prin Ministerul Finanţelor Publice, în valoare de 968.359,25 de lei (a se citi peste 9,6 miliarde de lei vechi) pentru achitarea obligaţiilor de plată către Prestcom Hercules SRL Lupeni.
Primarul îşi fundamentează uluitoarea solicitare pe faptul că, la rândul său, societatea PRIVATÄ‚ care se ocupă de salubrizarea localităţii a acumulat datorii către stat. Nu ştim cât şi în câte stiluri s-a plâns Haţegan, patronul de la Hercules, pe la uşile, porţile, casele, cabanele ori birtul familiei Resmeriţă până când l-a determinat pe baronul roşu să aibă o asemenea iniţiativă. Îi înţelegem disperarea că l-ar putea lăsa falimentul firmei fără palatele ce străjuiesc intrarea în cel mai murdar (la propriu) municipiu din Valea Jiului.
Hotărârea iniţiată de Resmeriţă, şi aprobată doar de maşina sa de vot (a se citi “doar de către consilierii PSD”), este însă de-a dreptul imorală. Din mai multe motive.
Dacă ştia că bugetul e sufocat de plăţile cu caracter social, Resmeriţă n-ar fi trebuit
să-i acorde lui Haţegan acest contract fabulos pentru o salubrizare care, fără supărare, se vede şi nu prea. Mai ales că legea interzice edililor să angajeze cheltuieli în lipsa disponibilităţilor financiare.
Hotărârea este imorală pentru că, se ştie, Primăria a mai contactat în 2007 un împrumut pe 20 de ani de la BCR, de peste 87,7 miliarde de lei, şi datora - la 31 decembrie 2009 - peste 225 de miliarde de lei vechi altor sute de firme din întreaga ţară. Firme care, în mare măsură, au facturi neachitate cu o vechime mult mai mare decât cea a facturilor emise de firma lui Haţegan.
Pentru ele, celelalte sute de firme ţepuite, Resmeriţă nu a făcut împrumuturi în numele administraţiei locale. Pentru Haţegan însă, niciun efort nu pare a fi prea mare. Unde mai pui că, în comparaţie cu alte sute de firme aflate în relaţii comerciale în ultimii ani cu Primăria municipiului Lupeni, societatea lui Haţegan a fost una favorizată.
Curios cum Resmeriţă, ajuns la primărie din mediul privat, nu aplică în administraţie ce află de acasă. Familia sa are mai multe case, sigur două cabane, dar şi spaţii comerciale. Din declaraţiile de avere nu rezultă însă că ar fi angajat credite de valori însemnate. Cu alte cuvinte, în clanul personal, Resmeriţă e bun manager. La primărie, însă, e de maxim nota 4 (patru), cam cât a luat şi profesoraşul Cristian la ti-tularizare. Mai pe şleau, trebuie spus că atunci când angajezi un credit în nume personal te gândeşti de o mie de ori. Când amanetezi bugetul local pentru un sponsor de partid precum Haţegan, aşa cum face Resmeriţă fără să-l tragă nimeni de atenţie, te împrumuţi pentru câteva generaţii de lupeneni.
Opţiune de baron: firma lui Haţegan să trăiască, a lupenenilor să moară!
Firma lui Haţegan (care oricum a avut multiple beneficii din partea lui Resmeriţă - asta dacă ne gândim, de exemplu, la cabana veche, dar mare, din Straja pe care a pus mâna) nu e singura din Lupeni cu probleme financiare. O alta, pentru care pe Resmeriţă ar trebui să îl doară mai tare, este SC Universal Edil SA Lupeni. La Universal, CAS-urile nu sunt plătite de ani de zile, salariile de luni bune, datoriile sunt colosale.Cu toate acestea, deşi firma este una de interes local, a poporului, Resmeriţă nu s-a împrumutat să o salveze. Pentru Haţegan însă, sponsorul personal şi de partid, Resmeriţă dă fuga şi se împrumută în numele lupenenilor de aproape 10 miliarde pe 5 (cinci) ani de zile. Moral, nu-i aşa?

Cu baronul şi gaşca la control
În altă ordine de idei, aflaţi că - având în vedere controlul ordonat de prefect - ieri au dispărut de pe pagina de internet a administraţiei locale toate hotărârile adoptate de legislativul local (controlat de PSD, nu uitaţi!) în anul 2010.
În grabă însă, slugile lui Resmeriţă “au uitat” pe site procesele verbale ale
şedinţelor legislativului local. Controlul va scoate la iveală, dacă această comisie nu va fi îndestulată pe la “Gloria” familiei Resmeriţă, modul în care mii de metri de teren din Straja au fost înstrăinaţi fără acordul legislativului local, după legi şi cutume stabilite de turnătorul Lupaşcu.
E penibil modul în care baronul-turnător îşi închipuie că va putea scăpa la nesfârşit de răspundere. Pentru că, vă spunem noi, nu va scăpa. Chiar dacă, de mai durează mult, Lupeniul va deveni falimentar. Vom reveni.
 

 

 

P.S.: Dacă baronul şi gaşca nu-şi mai amintesc când, cum şi cu cât i-a sponsorizat firma lui Haţegan, le vom reaminti.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter