26.11.2020,  19:46:52 | 0 comentarii | 1363 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Vulcan / ​​​​​​​Un răspuns neașteptat
de Gheorghe OLTEANU

Sunt persoane –  se poate constata asta din postările lor pe FaceBook – care nu văd cu ochi buni direcționarea de bani publici către cultele religioase. De aici,  și comentariile, unele răutăcioase și mai mult decât atât, atunci când, în ultima sa ședință din mandatul trecut, Consiliul Local al municipiului Vulcan a  alocat sume de bani câtorva biserici din municipiu.

 

Numai că,

în conformitate cu  OUG 82/2001 privind stabilirea unor forme de sprijin financiar pentru unitățile de cult aparținând cultelor religioase recunoscute în România, acest lucru este perfect legal. La art.3, alin (3) al acestui OUG se precizează că „De la bugetele locale se pot aloca fonduri pentru completarea fondurilor proprii necesare pentru întreținerea  și funcționarea unităților de cult fără venituri sau cu venituri reduse,  pentru construirea ori repararea lăcașurilor de cult și pentru conservarea și întreținerea bunurilor aparținând culturilor care fac parte din patrimoniul cultural național mobil, pentru amenajarea și întreținerea muzeelor cultural-religioase, pentru construirea și repararea sediilor administrative ale eparhiilor sau ale centrelor de cult, a sediilor unităților de învățământ teologic proprietate a cultelor recunoscute, pentru construirea, amenajarea și repararea clădirilor având destinația de așezăminte de asistență socială și medicală ale unităților de cult, precum și pentru activități de asistență socială și medicală susținute de acestea”.

 

În ședința de îndată

din 18 noiembrie a legislativului vulcănean a pus în discuție și aprobat un proiect de hotărâre asemănător celui aflat la ordinea de zi din septembrie a consiliului local. Adică înaintea alegerilor locale. Numai că, de data aceasta, sprijin financiar a câte 10.000 de lei a fost acordat doar Parohiei Ortodoxe Române Vulcan I și Bisericii Penticostale „Maranata” Vulcan. Asta, fiindcă, a motivat primarul Cristian Merișanu, „consider că e echitabil și normal, ca să primească toți”. Banii, în sume modice, a considerat tot el, le sunt necesare acestor biserici pentru efectuarea unor lucrări mai mici. Celelalte biserici din Vulcan, a mai făcut cunoscut primarul, au comunicat că, pentru moment, nu au nevoie de susținere financiară.

 

Președintele de ședință

Pompiliu Barbu a făcut o precizare importantă. Trebuie să existe o justificare temeinică a banilor alocați cultelor. Ulterior, preoții parohi ai acestor biserici trebuie să aducă acte prin care să dovedească faptul că sumele au fost utilizate în scopul pentru care le-au solicitat. La discuții, consilierul USR Dan Marinescu s-a arătat îngrijorat de modul destul de greoi în care avansează lucrările bisericii de pe dealul din spatele primăriei. Ca atare, el a propus ca, la anul, celelalte parohii să renunțe la banii care li se cuvin, iar aceștia să fie direcționați pentru ca biserica de pe deal „să poată fi adusă la roșu”. A primit, însă, un răspuns la care nu cred că se aștepta. Cristian Merișanu a făcut cunoscut, ca să audă tot consiliul local, că, mulțumită intervenției făcute la ministerul de resort de către liberalul Dănuț Anghel, Parohia Vulcan Centru Vechi II, în care se află în construcție biserica cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, a primit suma de 200.000 de lei necesară lucrărilor. „Dacă, la anul, trebuie suplimentată această sumă, se va face. Vom ține seama de propunerea dumneavoastră”, a mai adăugat primarul.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter