03.12.2020,  21:41:21 | 0 comentarii | 482 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Vorba cântecului: ​​​​​​​După ani și ani
de Gheorghe OLTEANU

În fine, după rugăminți peste rugăminți adresate administrației publice locale vulcănene, cererea localnicilor din Paroșeni-Sohodol a fost îndeplinită. Parohiei ortodoxe din cartier i s-a cedat clădirea fostului composesorat la care, acum, se lucrează la amenajarea unei capele funerare.

 

Este meritul

lui Pompiliu Barbu, viceprimar atunci, a ținut neapărat să precizeze un momârlan get-beget. Care, mai apoi - el însuși mi-a făcut precizarea, rugându-mă să nu-i dau numele -, a avut destule „meciuri” pe tema asta cu fostul primar. Și, fiindcă îmi amintesc bine, parc-aș tinde să-i dau dreptate. Asta, pentru că am fost de față când  un grup destul de numeros de cetățeni din Paroșeni se înfățișase la una dintre ședințele consiliului local. Erau localnici și din colonia țărănească, și din aceia de peste baraj, ale căror gospodării se întind din preajma Tăului fără Fund până sus în munte.

 

Printre alte solicitări

– să li se facă drumul de la baraj în sus, să li se „tragă” apă potabilă și gaze – ei ceruseră să li se cedeze clădirea despre care am amintit. Imobil în care, cu ani și ani în urmă, funcționase dispensarul de cartier, iar, mai apoi, o jumătate fusese luată de composesorat, iar în cealaltă a fost amenajată o farmacie. Și, cum ambele uși ale clădirii stăteau ferecate cam de multă vreme - composesoratul s-a mutat un pic mai sus, iar farmacia s-a închis -, localnicii au solicitat ca imobilul să fie lăsat pe mâna lor. Nu ca să facă din el sală de dans sau vreo cârciumă, ci ca să amenajeze în interior un spațiu de priveghere a morților.

 

Solicitarea de atunci

le-a fost ascultată, dar și repede uitată. De abia într-una din lunile de dinaintea alegerilor locale, în consiliu a fost înaintat un proiect de hotărâre care, odată adoptat, i-a făcut pe cei din Sohodol să respire ușurați. Și, cu ochii spre cer, i-au mulțumit Celui de Sus, că viceprimarul Pompiliu Barbu, cel care i-a ajutat și să tragă apa în biserică, le îndeplinise ruga ignorată atâta amar de vreme de către fostul primar. După care, grabnic, oamenii s-au apucat de treabă. Clădirea a fost reparată de sus până jos. Acoperiș nou, exteriorul termoizolat, burlane de scurgere a apei, ferestre și uși termopane.

 

În latura estică

va fi spațiul în care vor fi depuse persoanele decedate, spre a fi privegheate de membrii familiei, neamuri, prieteni și cunoscuți. Cealaltă latură în care fusese farmacia va fi amenajată ca birou parohial în care vor fi rânduite și ținute toate documentele care, acum, se află la biserică. Afară, în fața clădirii, composesoratul va amenaja, pe cheltuiala sa, un pavilion acoperit, pentru adăpostire în caz de vreme urâtă. Banii necesari reparațiilor au fost donați de către locatarii din cartier. Și, mi s-a spus, oricât de săraci ar fi unii, nu s-au dat înapoi să scoată câțiva lei când au auzit despre ce e vorba să se facă.

 

Firește,

odată cu luarea în primire a clădirii, oamenii au fost de acord și cu condițiile impuse de administrația publică locală. Acelea ca, pentru utilizarea locului de priveghere să nu fie luată nicio taxă, iar accesul să le fie permis și celor de o altă credință religioasă, decât ce ortodoxă. Nu știu, acum, dacă și momârlanii din partea nordică, de peste baraj, se vor osteni să-și aducă aici morții, pentru ca lumea să-și ia de la ei un ultim rămas bun. Posibil ca unii s-o facă, alții să nu. În tot cazul, ceea ce-i sigur este că bucuria lor a fost la fel de mare ca și cea a neamurilor din colonia țărănească la auzul veștii că  Paroșeniul are capelă funerară.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter