10.12.2020,  23:35:46 | 0 comentarii | 177 vizualizari
Steaua României pentru Romulus Miocu
de Marian BOBOC

Monitorul Oficial (nr. 32/ 9 februarie 1926) ne dă de ştire că MS Ferdinand a decorat mai multe personalităţi ale vieţii social-cultural-economice din Valea Jiului.

Au avut onoarea de a li se conferi înalta distincţie Steaua României în grad de ofiţer: dr. Romulus Miocu - primarul oraşului Petroşani, Nicolae Zugravu - canonic, protopop greco-catolic Lupeni, Tiberiu Timoc - director principal al minelor Petroşani şi preotul ortodox Ioan Duma.

Cu ordinul Coroana României în grad de Comandor au fost distinşi: I. Iancu - inspector general minier, I. Winklehner - director general tehnic al minelor Petroşani şi I. Bujoiu - director general al minelor Lupeni.

Decoraţia Coroana României în grad de ofiţer le-a fost acordată următorilor domni: dr. N. Olariu - notar public, Petre Pănoiu - şeful Judecătoriei de ocol Petroşani, Alexandru Pap - farmacist vulcănean, dr. Coloman Fülöp - profesor la liceu din Petroşani. Cu aceeaşi decoraţie, dar în grad de cavaler, au mai fost recompensaţi: Petru Iacob - primul primar al Petroşaniului între 1918-1924, dr. I. Moga - viitor primar, Ioan Zepa, Teodor Munteanu şi Emil Pop.

 

Un primar patron de bal mascat

 

În sala de spectacole „Apollo” a primăriei are loc la 14 februarie 1926 unul dintre tradiţionalele şi mult aşteptatele evenimente mondene ale

Petroşaniului: balul mascat al Corporaţiunii meseriaşilor din Petroşani. Conform tradiţiei, cele mai multe dintre baluri se desfăşurau sub patronajul unei persoane importante din comunitate. Balul mascat al meseriaşilor Petroşani nu a avut parte doar de un patron, ci de… 4! Unul mai important decât altul: I. Winklehner - director general tehnic al soc. Petroşani, I. Iancu - inspector general minier,  T. Timoc -  director principal şi Romulus Miocu - primarul Petroşaniului.

Nu ştim care au fost măştile care au colorat balul, însă din lista de suprasolviri am aflat că balul a fost o reuşită. Conform cutumei, la fiecare bal, serată ş.a.m.d., participanţii făceau donaţii în bani, uneori şi în obiecte, pentru diferite scopuri (caritabile, edificarea unor clădiri, dotarea bibliotecilor etc.), care erau publicate cu regularitate în presă. Nu doar din lungimea listei de suprasolviri am concluzionat că balul mascat al meseriaşilor a fost o reuşită, ci şi din suma strânsă: 40.000 de lei. Chiar dacă primar, Romulus Miocu, cu 500 lei donaţi, nu s-a clasat pe primul loc pe lista de suprasolviri, ci pe locul al II-lea. E drept că primul loc era ocupat, cu 1.000 de lei donaţi, de Nicolae Teodorescu, director general al Soc. Petroşani. Mai menţionăm că sumele donate au variat între 1.000 de lei şi… 10 lei. Să reţinem şi numărul donatorilor: 180!


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter