10.12.2020,  23:51:31 | 0 comentarii | 293 vizualizari
Marian Boboc vă prezintă: S-a întâmplat chiar în luna catastrofei miniere din 1980 de la Mina Livezeni
de Marian BOBOC

Despre cum n-a apărut, la comemorarea de 40 ani, cartea dedicată exploziei de la Mina Livezeni din 1980 am scris într-o ediție precedentă. Desigur, voi mai scrie și după ce vor fi schimbați saxofonistul, galbenul-roșu și chelnerul din fruntea CEH. Acum, îi las pe ghiolbani deoparte, să-și numere camerele la vile și banii din pontaje fictive și vă propun un fragment din carte, din capitolul „Informații din noiembrie 1980”. Că vor sau nu vor ghiolbanii din fruntea huilei, cartea va apărea. Probabil, după ce vor fi schimbați, nu mai e mult până atunci.

 

Cotidianul „Steagul Roșu”,

organ al Comitetului Municipal Petroșani al PCR și al Consiliului Popular Municipal, apărea în toate zilele săptămânii, cu excepția celei de luni, avea 4 pagini și costa 30 de bani. Prima ediție a „Steagului Roșu” a apărut în 6 august 1949 (continua, de fapt, ziarul comunist „Zori Noi”, apărut pe piață la 3 decembrie 1944), iar ultima în 22 decembrie 1980 (când „Steagul Roșu” s-a rebotezat… „Zori Noi”)

Chiar dacă, ca toată presa comunistă, „Steagul Roșu” era subjugat partidului unic, am ales câteva informații, necontaminate (prea mult) ideologic, care conturează realitatea lunii noiembrie din Petroșani.

 

CU „STRADIVARIUSUL” DE LA NEW YORK ÎN SALA DE APEL

În penultima zi a lunii octombrie, în sala de apel a minei Lupeni răsună „Balada” lui Ciprian Porumbescu. La cele mai înalte cote, și interpretarea artistului poporului Ion Voicu, și instrumentul: o vioară marca „Stradivarius” (de care Voicu e nedespărțit din 1956). Alături de Ion Voicu, recent întors dintr-un concert în SUA, s-au aflat dirijorul Iosif Conta, artist emerit, și un alt artist al poporului, baritonul Nicolae Herlea.

Ion Voicu este directorul Filarmonicii „George Enescu”, fondator al orchestrei de cameră „București”.

Nicolae Herlea, prim solist al Teatrului de Operă din București, a mai concertat în Valea Jiului în urmă cu 30 de ani, ca solist al ansamblului Casei Centrale a Armatei, împreună cu Traian Uilecan.

Iosif Conta este directorul artistic al formațiilor muzicale ale Radioteleviziunii Române și dascăl la Conservatorul „Ciprian Porumbescu”.

Seara, artiștii evoluează într-un cadru mai adecvat, pe scena Casei de Cultură din Petroșani. Concertul extraordinar al Orchestrei Radioteleviziunii în Petroșani, culminând cu „Balada” lui Ciprian Porumbescu și „Simfonia spaniolă” de Edouard Lalo interpretate de Ion Voicu.

 

PROBLEME LA MINA LIVEZENI

Mina Livezeni se confruntă cu probleme, oglindite în producția care în luna octombrie a fost realizată doar 77,6%. Și aceasta cu toate că în ultimii ani, s-au investit bani serioși, peste 100 milioane de lei, în utilaje și echipamente miniere.

Starea de fapt din abatajul din stratul 13, blocul VI, este recunoscută și de Vasile Nica, șef de schimb în brigada lui Adam Ciornei: „Stăm prost. Avem o avansare de vreo 10 metri de la începutul lunii (octombrie - n.a.), cu un front de 110 metri, am pierdut 4 schimburi, pentru că s-a rupt un papuc la combină. Acum (31 octombrie – n.a.) am pornit, dar s-a prelungit remedierea din lipsa pieselor de schimb. Stagnăm frecvent din cauza transportoarelor din flux. Avem transportoare și două benzi până la siloz; or, sunt rare zilele când merg toate crațerele. (…) e greu din cauza pieselor de schimb. Bunăoară, avem pinioane de la Unio, iar planetarele de la I.U.M.P. (Intreprinderea de Utilaje Miniere Petroșani - azi rasă din peisajul industrial al Văii Jiului - n.a.), sau invers. Deci, nu se potrivesc și sunt de slabă calitate. Pentru a remedia operativ defecțiunile, ar trebui să dispunem de piese suficiente, mai precis să avem în subteran și o magazie cu aceste piese”.

Abatajul are o avansare zilnică între 0,3 - 0,6 m, ceea ce conduce la o productivitate care oscilează între 2,5 - 5,8 tone/ post. Media pe ultimele 10 zile ale lunii octombrie a fost de 2,7 t/ post. Din planul de 3.726 tone de cărbune, pe care trebuia să-l îndeplinească în luna octombrie, în 20 de zile s-a realizat doar 1.563 tone.

Celălalt abataj din blocul VI, deschis pe stratul 5, dotat cu SMA-2, este pus în funcțiune la 20 octombrie de brigada lui Petru Scrădeanu. Mihai Șușu, unul dintre șefii de schimb, arată problemele cu care se confruntă noua capacitate productivă: „Abatajul a pornit în 20 octombrie, iar avansarea în primele zile a fost a fost de câte 60 cm. Ne-am ocupat mai mult de transportoarele TR 6, care se defectează des, din cauza calității slabe a utilajului. Combina merge bine, dar stagnăm din cauza transportorului, atât în abataj, cât și pe flux până la siloz”.

Nu toate abatajele de la Livezeni merg rău în luna octombrie. Sectorul 1, cu Virgil Lupulescu șef de sector, dă țării, pe 30 octombrie, cu 172 t mai mult cărbune peste plan. Nici brigada condusă de Pamfil Vlaicu nu-și dezminte blazonul de fruntașă realizând în octombrie o producție de două mai mare decât în septembrie.

 

CINEMA… „SALA DE APEL”

În sala de apel a minei Livezeni Întreprinderea Cinematografică Județeană proiectează câteva filme de scurt metraj documentare și de protecția muncii: „Minerii”, „Țara Lăpușului”, „Stai, tinerețe, pe loc”, „Circulația și transportul în subteran”, „Controlul utilajelor în subteran”.

 

UN CORESPONDENT, PREȘEDINTE DE SINDICAT

În 1980 Ilie Păducel, fostul primar post-decembrist al Petrilei, este președintele Comitetului Sindical pe Mina Lonea. Calitate în care furnizează informații la… presa locală: „În sala de apel a I.M. Lonea a fost organizată acțiunea de lansare a volumului de versuri Alfabetul straniu în care vă vorbesc de Valeriu Bârgău”.

 

SCOR DE FORFAIT. OASPEȚI NĂBĂDĂIOȘI

Sâmbătă, 1 noiembrie, alb-negrii primesc vizita alb-violeților pe stadionul unde azi se află  parcul mare al Petroșaniului. După o repriză albă, minerii se trezesc și perforează de 3 ori plasa studenților timișoreni, prin Bedö, Șumulanschi și Varga (din penalti).

Antrenorul Petre Libardi a trimis pe teren următoarea echipă: Cavai - P. Grigore, (Bedö), Neagu, Miculescu, Vasiliu, Șumulanschi, Sălăgean, Varga, Stoica (Sebesteyen), Stoichiță, Mușat.

Un meci nu lipsit de incidente. Temperamentul antrenor Jackie Ionescu n-a avut astâmpăr: a șutat mingi de rezervă în teren, a cârtit la deciziile arbitrului și, bineînțeles, a și înjurat. Toate astea până în min. 70, când a fost eliminat. Cum antrenorul reprezintă un exemplu pentru jucător, Moise și-a urmat îndeaproape antrenorul. Uitând că a jucat sub colorile Jiului, Moise degajează ostentativ în tribună. După care, certat chiar de coechipieri, părăsește terenul.

Dacă ar fi fost să se respecte ce scria în programul meciului, Jiul ar fi trebuit să joace în 10, căci doar atâția jucători au prins „lotul” în program.

Organizatorii nu au excelat la capitolul „copii de mingi”, ei îmbrăcând la repezeală vreo 3-4 copii, față de alte stadioane, unde atâția copii aleargă după o minge în spatele porții, nu pe tot terenul.

 

MUNCA PATRIOTICĂ

Angajați ai Întreprinderii de Reparații și Întreținere a Utilajelor Miniere Petroșani  (I.R.I.U.M.P.), înființată la 1 ianuarie 1978, sub supravegherea activiștilor de partid, descind în halele pieței și participă la celebrele în epocă acțiuni de sortare și depozitare a cartofilor.

Deși duminică, 2 noiembrie, viitorii locatari ai apartamentelor din blocul 1 de pe str. Horea, majoritatea angajați ai Combinatului Minier Valea Jiului, nu au stare (vorba vine). Patriotismul lor e dovedit de ajutorul pe care-l oferă constructorilor, săpând canalul pentru rețeaua termică de încălzire centrală și la unele finisaje interioare.

Și unii dintre angajații TESA ai minei Livezeni sunt cooptați în 5 echipe, câte una pentru fiecare zi lucrătoare a săptămânii. Ei își dovedesc patriotismul, prin muncă, pe șantierele de construcții din Petroșani și în depozitele Întreprinderii de Legume și Fructe, la sortarea cartofilor. Munca lor se vede, din moment ce în prima săptămână a lunii noiembrie au fost însilozați, doar în depozitele C.P.V.I.L.F. Petroșani, 1.500 de tone din cele 2.000 planificate pentru aprovizionarea pieței.

 

SHOW DE SHOW ÎN AULĂ

La mijlocul primei săptămânii a lunii noiembrie în aula Institutului de Mine Petroșani, peste 600 de studenți aplaudă nume de primă mână a operei și operetei naționale: Elvira Cârje, Vali Voinescu. Momentele vesele au fost susținute de un maestru în domeniu: Nicu Constantin.

Printre spectatori s-au aflat și studenții-artiști, care, peste câteva zile, au participat la Craiova la Festivalul culturii studențești. Ionel Pușcaș (student în anul 5 la Facultatea de Mașini și Instalații Miniere) a obținut premiul special al juriului pentru creație lirică. Și studentul Petre Oprean a fost premiat de gazeta „Flașneta” pentru cea mai bună creație de muzică folk.

 

„MOȘ POVESTE”

Cine mai știe astăzi că în 1980 exista la Casa de Cultură din Petroșani o trupă de teatru pentru copiii, inspirat numită „Moș Poveste”?! Începutul „stagiunii” autumnale 1980 este cu o comedie muzicală de Gheorghe Negraru, „Concertul din pădure”. Piesă cu care actorii petroșeneni pleacă și în turneu la Craiova și împrejurimi.  

 

„VIVA LA MUSICA”

Pe 8 noiembrie are loc la Casa de Cultură din Petroșani concertul corului de cameră „Viva la musica” al Casei de cultură din Cluj-Napoca, înființat în 1970 și dirijat de Gabriela Crețu. A doua zi, coriștii clujeni, care au în repertoriu peste 100 de lucrări din literatura muzicală, s-au întâlnit cu studenții petroșeneni în aula Institutului de mine Petroșani.

 

CONCURS DE CULTURĂ LA… DISCOTECĂ

Probabil, amatorii de cluburi de fițe (sau mai normale…) din zilele noastre nu înțeleg rostul evenimentului petrecut în discoteca Casei de cultură Petroșani. În noiembrie 1980 se sărbătoresc 100 de ani de la nașterea lui Mihail Sadoveanu. Cu acest prilej, discoteca a organizat un concurs „Cine știe câștigă” cu întrebări din viața și opera marelui scriitor român. De altfel, centenarul lui Mihail Sadoveanu va fi celebrat și la Muzeul „Mineritului” printr-o expoziție de cărți organizată de Biblioteca orășenească Petroșani.

 

SUB LUPĂ…

Filateliștii din Cercul „Minerul” și cei din județele Gorj și Dolj au vernisat duminică, 8 noiembrie, la Casa de cultură din Petroșani, expoziția de timbre „Filateliștii mineri de pe Jiu”.

 

„OLIMPIADA MELODIILOR”

Chiar dacă lunea e considerată zi de relaș pentru teatre, Teatrul de Estradă Deva n-a avut parte de odihnă. Chiar la începutul săptămânii, pe 9 noiembrie, actorii deveni, pentru că au fost silitori, au prezentat la Casa de cultură un spectacol deosebit, bine prizat de petroșeneni, „Olimpiada melodiilor”.

 

ÎNREGISTRĂRI BENZI

Cooperativa „Unirea” se deschide în Petroșani un centru de înregistrat benzi de casetofon și de magnetofon.

 

TELESCAUNUL DIN LUPENI

 În prima decadă a lunii noiembrie, lucrările la telescaunul din Lupeni avansează în ritm susținut. Din cele 28 de pile pentru pilonii de susținere au fost betonate 24. Pe 8 noiembrie sosesc pe șantierul telescaunului primii 4 piloni, prefabricați la Bocșa.

Clădirea stației inferioare este ridicată. Așteaptă dotările tehnice.

Meseriașii de la atelierul de vulcanizare al SSH Vulcan, coordonați de meșterul Ion Socaci, confecționează „cămășile” rolelor pentru suspensie.

 

JIULIȘTII - INSTRUCȚIE CU STELIȘTII

 Peste 6.000 de suporteri au luat cu asalt duminică, 9 noiembrie, tribunele stadionului Jiul. Au fost inspirați că au ales să-ți încurajeze echipa favorită live, întrucât Jiul a învins cu 2-0 pe Steaua București. Meciul a fost tranșat în prima repriză printr-o dublă a lui Giuchici.

Antrenorul Petre Libardi a aliniat următorul 11: Cavai - Bedo, Neagu, Miculescu, Vasiliu, Șumulanschi, Sălăgean, Varga, Sebestein, Stoica, Stoichiță, Giuchici (Mușat). Steliștii au evoluat în următoarea formulă: Iordache – Agiu, Marin, Nițu, Stoica (Minea), Sameș, Aelenei (Matefy), Iordănescu, Zahiu, Manea.

Chiar dacă nu a punctat în poarta Stelei, Mușat a înscris în cronica.. mondenă, el căsătorindu-se în această zi. Mai ghinionist a fost Varga, care a suferit o fractură.

De data aceasta în programul meciului sunt inserați toți cei 11 jiuliști, însă calitatea programului este amendată de redactorul „Steagului Roșu”. Care e de părere că Minerul Lupeni are în Divizia B programe mai interesante.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter