14.12.2020,  20:37:45 | 0 comentarii | 211 vizualizari
Marian Boboc vă prezintă: S-a întâmplat chiar în luna catastrofei miniere din 1980 de la Mina Livezeni (II)
de Marian BOBOC

Despre cum n-a apărut, la comemorarea de 40 ani, cartea dedicată exploziei de la Mina Livezeni din 1980 am scris într-o ediție precedentă. Desigur, voi mai scrie și după ce vor fi schimbați saxofonistul, galbenul-roșu și chelnerul din fruntea CEH. Acum, îi las pe ghiolbani deoparte, să-și numere camerele la vile și banii din pontaje fictive și vă propun un fragment din carte, din capitolul „Informații din noiembrie 1980”. Că vor sau nu vor ghiolbanii din fruntea huilei, cartea va apărea. Probabil, după ce vor fi schimbați, nu mai e mult până atunci.

 

PROBLEME ÎN BAIA MINERILOR

Chiar dacă în luna noiembrie, baia de la etajul 3 și vestiarul minerilor de la Livezeni sunt reamenajate, faianțate, igienizate, iar garderoba de la etajul 4 se află în reparații capitale, ortacii sunt nemulțumiți. De ce? Pentru că apa caldă nu curge la dușuri, exact când „ies din mină obosiți”. Din cauza lipsei de presiune și întreruperilor, minerii pierd la duș și câte o oră. Problema e în curtea minei: noul turnul de apă. Dacă echipa de constructori nu ar fi tergiversat edificarea acestuia, problema apei calde era rezolvată. Așa, de-abia în anul 1981 există speranțe ca lucrarea să fie gata.

 

O BRIGADĂ CU ADEVĂRAT FRUNTAȘĂ

205 metri lineari a reușit să înainteze într-o singură lună brigada lui Mircea Secrieru, folosindu-se cu o performantă combină de înaintare. Cei 205 m bătuți de Secrieru&ortacii reprezintă un record absolut în istoria mineritului Văii Jiului.

 

SIMPOZION LA MUZEUL „MINERITULUI”

La 11 noiembrie, Casa Pionerilor din Vulcan a organizat la Muzeul Mineritului din Petroșani simpozionul „Urme de viață daco-romane în Valea Jiului”.

 

GARA LIVEZENI SE EXTINDE

Pentru creșterea capacității de manevră în Gara Livezeni, datorată sporirii traficului feroviar, Întreprinderea de construcții căi ferate Timișoara mai montează încă 6 (șase) linii de cale ferată în Gara Livezeni. Interesant de văzut câte din acestea au rezistat până în zilele noastre atracției „magneților”.

 

PROBLEME LA BRIGADA SCREDEANU

„Steagul Roșu” arată problemele cu care se confruntă brigada Scredeanu: „Luni, 10 noiembrie a.c., în prima zi de lucru a săptămânii, mina a înregistrat față de plan un minus de 620 tone cărbune. Cum se explică acest lucru? Reviziile și reparațiile planificate la lucrările de duminică nu au fost executate în termen. Să exemplificăm. La sectorul III, în abatajul dotat cu complex mecanizat tip SMA-2, șef de brigadă Petru Scredeanu, complexitatea lucrărilor a făcut ca reviziile și reparațiile să se prelungească până a doua zi în schimbul I. Aceasta este principala cauză a nerealizărilor de la sectorul III. Nerealizarea sarcinilor de plan la nivel de întreprindere a fost determinată și de prelungirea cu încă o zi  a reviziilor și reparațiilor de la abatajul frontal din stratul 13, sectorul II, șef de brigadă Adam Ciornei. Lucrările au fost terminate marți, 11 noiembrie, în schimbul I.

 

PREGĂTIRI PENTRU SPORTURILE HIBERNALE

Cum din noiembrie încep să se vadă albite culmile Parângului, magazinul „Sportul” este aprovizionat din timp cu produse sportive ale sezonului hibernal ce bate la ușă. Cum se spunea în 1980, la „Sportul” a băgat marfă: costume de schi, scurte pentru schi, bocanci (de import!) și bineînțeles schiuri „Ceahlău” și „Național”, bețe și legături de schi „Mesta”.

Apropierea sezonului hibernal mobilizează și Clubul Sportiv Școlar Petroșani. La chemarea acestuia răspund prezent, în mai multe rânduri, nu doar sportivii secțiilor de schi și sanie, ci și părinții acestora. Împreună eliberează pârtia B, de lângă Cabana I.E.F.S., de rămășițele forestiere și de scheletul unui baby-schi.

La finele lunii noiembrie lucrările Cabanei școlii sportive ating o nou nivel. Este turnat planșeul deasupra nivelului principal, în paralel cu mansardarea cabanei.  


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal





* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!



* * *










* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227





Publicitate
Newsletter