13.01.2021,  21:01:32 | 0 comentarii | 473 vizualizari
OBOSEALA PLĂCUTĂ A 3.000 DE NUMERE…
de Marian BOBOC

„A scrie cărți e o profesiune ucigașă. Nici o alta nu cere atâta timp, atâta dăruire în raport cu beneficiile sale imediate. Nu cred că sunt mulți muncitori care, terminând lectura unei cărți, se întreabă câte ceasuri de angoasă și de calamități zilnice l-au costat pe autor acele două sute de pagini și cât a primit pentru munca lui”, scrie Gabriel Garcia Márquez, nu doar un scriitor de premiul Nobel, ci și un ziarist cu Z (de la ZVJ…), în articolul „Necazurile unui scriitor de cărți”, apărut în excelentul volum „Scandalul secolului”, publicat de Editura RAO, în traducerea Tudorei Șandru Mehedinți.
Cred că observațiile ziaristului columbian, făcute în 1966, pot fi extrapolate și la presa scrisă din zilele noastre. Scrisă și tipărită. Subliniez tipărită, căci „Ziarul Văii Jiului” este un cotidian tipărit care a intrat în anul al patrusprezecelea de apariție. De ce fac această subliniere? Simplu, pentru că, față de publicaţiile on-line, un ziar tipărit nu (se) minte. Cel puțin din punct de vedere al formei, căci altfel, cum nu e om să nu fi scris o poezie, așa nu există nici un ziar care să nu fi ascuns sau eludat un adevăr, cât ar fi el de insignifiant sau de important. Prin urmare, dacă scrie că ziarul are 8 pagini (câte are acum ZVJ), chiar atâtea trebuie să fie gata înainte de a-i da BT și a-l trimite la tipar. De aceea, sub presiunea timpului sau, și mai grav, din lipsă de materiale, uneori cotidianul e „umplut”, și nu făcut. Cine nu recunoaște aceasta înseamnă că nu a fost „făcător de ziare”. Ca redactor șef de cotidian (cel mai longeviv din istoria presei postdecembriste din Valea Jiului) știu, pe propria piele, că cel mai greu se fac ziarele proaste. Edițiile bune se fac de la sine. 
Astăzi „Ziarul Văii Jiului” a ajuns la ediția 3.000. 
Poate, cândva, voi scrie și istoria „Ziarului Văii Jiului”. Cu bunele și relele ei. Va fi o carte despre gloria apusă a unei meserii, despre sânge și lacrimi, despre plictiseală și iubire, despre balaurul realității pe care doar ziaristul de cotidian îl răpune zilnic, pentru ca a doua zi să-i crească și mai multe capete iar ziaristul să se ia din nou la trântă cu el, o carte despre singurătatea de cursă lungă a ziaristului adevărat de presă tipărită, despre procese și cuvinte, despre foame și sete, despre o meserie de uzură și expunere, despre o meserie cândva nobilă, azi terfelită aproape la tot pasul de infiltrați și tatuați pe creier, o carte despre abnegația și devotamentul Danei, Loredanei, Alinei, Mihaelei, Mirei, o carte despre sacrificiul lui Cătălin, Ghiță, Corneliu, Marcel, Bogdan, Robert, o carte cu prieteni, dar și cu neprieteni. Și dacă tot am amintit de sacrificiu, cel mai mare sacrificiu pe care eu îl fac la „Ziarul Văii Jiului” de 14 ani, nu singur, sunt duminicile, când se pregătește ediția de luni. Apropo, știe cineva câte duminici se ascund în 3.000 de ediții?  Dar câtă trudă? Oboseala plăcută a 3.000 de numere...


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter