19.01.2021,  18:01:53 | 0 comentarii | 849 vizualizari GALERIE:     FOTO    
INSEMEX Petroșani - prezentări
de Corneliu BRAN

O super prezentare a avut loc marți 19 ianuarie la sediul INSEMEX Petroșani precum și la poligonul asociat acestui institut național de renume din Valea Jiului. Și asta și fiindcă cei de-acolo au avut, vorba aceea, ce să arate. Iar ce am văzut și am auzit noi, prin ochii și urechile jurnalistului, vă prezentăm mai departe și dumneavoastră, că merită!

 

Anul 2020 a adus un profit mulțumitor pentru INSEMEX

Începutul prezentării a fost făcut de către directorul general al INSEMEX Petroșani, dr.ing. George Artur Găman în biroul său de la etajul întâi al clădirii de pe strada Maleia. Dumnealui a trecut în revistă ce avea să vedem ulterior la modul practic, ținând totodată, prin întrebările puse de jurnaliștii prezenți, să prezinte și un scurt bilanț al activității institutului de cercetare petroșenean de anul trecut.

„Undeva, pe la mijlocul anului trecut, eram circumspecți referitor la faptul că ne vom putea îndeplini bugetul de venituri și cheltuieli. Spre plăcuta mea surpriză, și anul 2020 s-a încheiat cu un profit financiar pentru institutul nostru. Motiv pentru care țin încă o dată să le mulțumesc tuturor colegilor din cadrul INSEMEX, care s-au implicat și dedicat total și fără de care nu puteam avea aceste rezultate, ținând cont că a fost și un an greu, special. Acest profit și aceste rezultate bune înseamnă pentru noi și faptul că putem achiziționa pentru institut mai multe echipamente ce sunt foarte utile în desfășurarea activității noastre, dar și faptul că putem ieși în față cu mai multe articole în presa internațională din domeniul nostru de activitate, nu în ultimul rând, ne ajută – în condițiile în care se vor mai relaxa condițiile de pandemie – să putem participa la manifestări științifice. Pe de altă parte, putem astfel să creștem veniturile salariaților noștri și putem crește modul de pregătire profesională al fiecărui angajat”, a declarat în prima parte directorul general al INSEMEX.

 

Două achiziții de echipamente foarte importante

În cea de-a doua parte a discuției, George Artur Găman a vorbit de două dintre achizițiile majore de echipament în anul 2020, un an greu din cauza pandemiei, dar prin care institutul a trecut cu bine:

„Avem două achiziții majore. Este vorba, în primul rând, de un autolaborator pentru monitorizarea factorilor de mediu, achiziționat la începutul anului trecut, cu o valoare de 1 milion lei plus TVA, iar în al doilea rând, este vorba despre ceea ce ne-a sosit la finalul anului trecut, un poligon mobil necesar pentru instruirea persoanalului de salvare în medii toxice și explozive, acesta având o valoare de 2 milioane lei plus TVA. Ambele echipamente au fost achiziționate în cadrul unor proiecte de cercetare din cadrul Programului Nucleu, finanțat de Ministerul Educației și Cercetării.

Revenind la acest poligon mobil, principalul avantaj al lui, cu dotări chiar de ultimă generație, este că nu vom deplasa de-acum încolo grupuri mari de persoane din cadrul firmelor cu care colaborăm pentru instruire, vom veni în întâmpinarea lor și ne vom deplasa noi cu acest poligon mobil. Practic, vom deplasa noi două-trei persoane de la noi cu poligonul acesta, în loc să se deplaseze, să zicem, 30 de persoane la poligonul din Petroșani a INSEMEX pentru instruire. În acest fel venim în întâmpinarea clienților, scutindu-i de o contribuție financiară semnificativă”.

 

Solicitări tot mai multe

Întrebat dacă INSEMEX a avut anul trecut mai multe solicitări pentru expertize la anumite incendii și dezastre petrecute prin țară, precum, de exemplu, incendiul de la spitalul din Neamț atât de mediatizat la vremea respectivă, Artur George Găman a răspuns afirmativ:

„Da, avem solicitări din ce în ce mai multe de la an la an, pe diferite spețe, incendii și explozii, în principal. Problemele sunt diferite de la un dosar la altul, sunt specifice fiecărui eveniment, n-am făcut o clasificare, dacă mă întrebați pe ce caz au fost cele mai multe. Este evident, problemele mari sunt acolo unde există presiune mediatică mare și toată lumea dorește un rezultat de pe azi pe mâine. Dar nu putem să facem rabat de la profesionalism și să grăbim expertiza și soluționarea cazului”.

 

„Diamantul” de 1 milion de lei

După acest început, am plecat împreună cu toții din biroul directorului, să vedem și să ne fie prezentate, cele două achiziții de care ni s-a spus. Prima oprire a fost în spatele clădirii centrale a institutului de cercetare, unde am dat cu ochii de dubița albă pe care scria mare „INCD-INSEMEX – Laborator de mediu”. Prezentarea acestui laborator de mediu mobil, o adevărată bijuterie înzestrată cu toată aparatura necesară și modernă, în pas cu vremurile, ne-a fost făcută de șefa Laboratorului specializat în „Protecția Mediului”, doamna dr.ing. Angelica Călămar, cercetător științific gradul I.

„Activitatea Laboratorului de Protecția Mediului se ocupă în principal de controlul calității aerului, atât din mediul înconjurător, cât și din mediul de muncă. În dorința de diversificare a activității noastre de cercetare și servicii, precum și de dezvoltare a expertizărilor unor evenimente de mediu, am propus un proiect în cadrul căruia am achiziționat acest autolaborator mobil de mediu mobil, care oferă facilitatea de a determina mai mulți indicatori într-un timp relativ scurt, atât cât este de dorit de legislație, respectiv de la o oră până la 24 de ore, ceea ce înseamnă că noi ne putem deplasa oriunde în țară pentru a vedea calitatea aerului. Acest laborator îl folosim destul de des de când l-am achiziționat. De exemplu, avem contract cu SUPERCOM, firma ce se ocupă de depozitul ecologic de deșeuri de la Băcia, unde facem o monitorizare lunară, pe 24 de ore, precum și alte contracte (…). Am mai făcut determinări la Salina Praid, unde, de asemenea, se dorește efectuarea analiza pulberilor în suspensie și a gazelor în împrejurimile salinei. L-am mai folosit și la noi la institut în cercetare, partea noastră de cercetare pentru proiectele pe care le avem în derulare”, a menționat printre altele în expunerea sa, șefa Laboratorului de Protecția Mediului.

Din prezentarea echipamentului, făcută timp de vreun sfert de ceas la fața locului de către același interlocutor, am înțeles că autolaboratorul mobil este dotat cu două catanalizoare pentru determinarea compușilor organici volatili (cum e benzenul, de exemplu) și derivați din aceștia, analizoare (de monoxid de carbon, de ozon, de bioxid de sulf etc.), analizor cu detecție optică (pentru determinarea concentrației de pulberi din mediu), stație meteo și tot ce îi mai trebuie unui laborator modern și performant ce are legătură cu protecția mediului. Inclusiv, un sistem electronic superinteligent de stocare a tuturor datelor și măsurătorilor efectuate de specialiști, datele acestea putând fi ușor preluate și transpuse în calculatoarele sau laptopurile cercetătorilor din acest laborator.

O altă „bijuterie” de 2 milioane lei și care a meritat fiecare leuț investit

 

Ultimul care a intrat în „scenă”, dar nu cel de pe urmă, a fost directorul tehnic al INSEMEX, dr. ing. Gheorghe Daniel Pupăzan, totodată și șeful grupului de autorizare salvare. Locul prezentării a fost incinta poligonului institutului de cercetări petroșenean, aflat mai sus de clădirea centrală, undeva tot pe aceiași stradă, dar la mai în amonte.

În expunerea sa, directorul tehnic a fost secondat și de patru salvatori, câte doi pentru fiecare sub-prezentare a poligonului mobil achiziționat despre care ne-a vorbit la început și directorul general. Ca să se înțeleagă ce spunem, poligonul mobil de 13 metri lungime este împărțit în două, fiecare încăpere având rolul ei după cum veți vedea citind mai departe.

„Ceea ce vedeți e un poligon mobil de antrenament al personalului de intervenție-salvare medii toxice, explozive sau inflamabile. A fost proiectat de către specialiștii din cadrul grupului de autorizare-salvare. Poligonul ne permite să ne desfășurăm activitatea pe mai multe planuri. O dată, din punct de vedere științific avem nevoie pentru elaborarea de noi proceduri de antrenament care trebuie să fie updatate la ultimele noutăți din domeniu, atât pe plan european, cât și pe plan mondial. Ne permite, totodată, să facem o certificare de echipamente de protecția respirației și, nu în ultimul rând, ne permite să facem pregătirea și antrenamentul salvatorilor pentru lucrul în spații închise și medii potențial explozive. Poligonul lung de 13 metri este împărțit în două compartimente: un compartiment de pregătire fizică și de determinare a capacității fizice a salvatorilor, dotat cu tot ce trebuie și un al doilea compartiment folosit pentru antrenamentul în spații închise și într-un mediu asemănător cu situațiile reale unde se intervine (…). El poate fi deplasat prin remorcare în țară la firmele cu care avem contracte încheiate, astfel încât la solicitare putem face programul de instruire și de autorizare a acestora direct la sediul firmelor respective. Un antrenament durează în funcție de tipul de aparat utilizat, fie că este circuitul închis, care durează până la două ore, sau circuitul deschis, care durează circa o oră, timp de 5 zile. Se face în acest interval atât pregătirea fizică, cât și pregătirea teoretică, inclusiv o pregătire medicală ce ține tot de acest curs. Poligonul mobil se adresează tuturor agenților economici unde există risc potențial în activitățile lor, respectiv mediu toxic, exploziv sau inflamabil, începând cu firme din cadrul industriei siderurgice sau chimice/petrochimice, până la firme din cadrul industriei auto etc. Avem agenți economici cu care colaborăm prin contracte, începând cu toate firmele multinaționale, OMV, Petrom, Lukoil, Ford etc., până la firme mari din țară precum Azomureș, Oltchim și multe altele reprezentative în industria românească”, a menționat la începutul prezentării Gheorghe Daniel Pupăzan.

 

O pregătire a salvatorilor într-un cadru profesionist

Apoi, pe rând, directorul tehnic ne-a făcut o prezentare a fiecărui compartiment, aici intrând în față și cei patru salvatori, câte doi pentru fiecare încăpere.

Din ce am văzut în compartimentul de antrenament la capitolul pregătire fizică și de determinare a capacității fizice a salvatorilor și din ce ne-a fost explicat, aici se regăsesc o bandă ergonomică, o scară „fără sfârșit”, o bicicletă ergonomică și alte câteva aparate unde salvatorii se pot pregăti mai ceva ca la o sală de forță. Și, culmea, totul așa de bine aranjat, încât acțiunea aceasta o pot face, fără să se simtă înghesuiți, mai mulți salvatori deodată!

„Toate aceste sisteme sunt conectate la un centru de comandă. Pentru fiecare salvator ce se antrenează sunt înregistrate toate datele de identificare ale acestuia și toate rezultatele sunt introduse automat în sistem, astfel încât la finalul unui exercițiu avem o fișă completă a fiecărui salvator, cu toți parametrii înregistrați la aceste componente. De asemenea, pentru monitorizarea salvatorului, avem un dispozitiv cardio, care permite în mod continuu determinarea unor parametrii medicali, cum ar fi pulsul, temperatura, saturația de oxigen în sânge, poziția salvatorului în cadrul antrenamentului, precum și un EKG de bază, astfel încât să se vadă imediat, la efort maxim, dacă salvatorul nu se simte bine sau dacă iese din tiparul parametrilor normali. Dacă sunt astfel de probleme, salvatorul respectiv este scos imediat din sistemul de pregătire…”.

 

Fum, șoc și groază, alarme, jocuri de culori…

Finalul prezentării făcute de directorul tehnic a ținut de cel de-al doilea compartiment de care vă spuneam, amenajat ca un traseu pe două nivele, format din 28 de celule, unde salvatorii parcurg târâș un traseu cu diferite grade de dificultate. Aici, echipați cu măști și tot ce trebuie, cei doi salvatori ne-au prezentat pe viu ce înseamnă o tură de compartiment. A fost o prezentare mai mult decât spectaculoasă.

„Traseul poate fi modificat în funcție de specificul de antrenament, pentru a se constitui un mediu cât mai apropiat de condițiile reale din timpul intervenției reale. Avem și sursă de căldură care imită un posibil incendiu. Există, totodată, și un sistem de lumini, stroboscoape, precum și aparate pe partea de zgomot, astfel încât totul să se apropie cât mai mult de situația reală. Pentru a ne apropia și mai mult de realitate și pentru a crește gradul de stres în timpul antrenamentului salvatorilor, încăperea poate fi umplută cu fum, astfel încât ei nu mai văd efectiv pe unde se deplasează. Firește totul este monitorizat și supravegheat, astfel încât, în caz de nevoie salvatorul să poată fi scos afară”, a încheiat prezentarea directorul tehnic al INSEMEX. Cam în același timp, au ieșit nevătămați de pe traseu și cei doi salvatori, prin fumul netoxic produs de instalația de fum, care făcea ca înăuntru să nu se mai vadă mai nimic.

În concluzie, o zi interesantă, din care și jurnaliștii - iar prin prezentarea făcută de ei și dumneavoastră, au avut ce vedea și învăța.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter