25.01.2021,  21:09:41 | 1 comentariu | 1382 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Petroșani / Ping-pong  cu o stradă
de Corneliu BRAN

Administrația municipală nu știe nici acum a cui este strada, după ani și ani de semnale din partea cetățenilor și a ZVJ! Ca atare, strada e lăsată praf și pulbere și a scăpat și posibilitatea de a avea canalizare pe proiectul integrat al Apa Serv!

 

Problema străzii din Petroșani cu „proprietar necunoscut”, paralelă cu Sălătrucul, cu intrarea de pe strada Gociu Nicușor, ce deservește zeci de case în zona respectivă a mai fost pusă pe tapet în paginile ziarului nostru, tocmai în 18 mai 2017. De atunci nimic nu s-a rezolvat, autoritățile „uitând” cu desăvârșire de acest subiect, ba, și mai mult, strada este în acest moment deplorabilă, nedemnă de un municipiu european! Și deocamdată oamenii de-acolo nici nu au mari speranțe că se va rezolva ceva, în ritmul în care se procedează… Dar să vedem povestea pe scurt și apoi să ajungem din nou în zilele noastre.

 

Strada fără proprietar e ca satul fără stăpâni, n-are drum, n-are canalizare, n-are, n-are…

Acum peste trei ani, fosta noastră colegă, Alina, relata despre această stradă din Petroșani, care arăta praf și pulbere și pe care primăria nu o lua în calcul să o repare. Întrebat de redactorul nostru ce și cum, directorul SPADPP de atunci susținea că drumul nu poate fi reparat deoarece este unul privat. Din cercetarea redactorului cotidianului nostru, ulterioară discuției cu directorul din primărie, rezulta însă cu totul altceva, scris și în articol spre final, se deducea faptul că actele cadastrale susțin negru pe alb că strada respectivă s-ar numi Venus și ar aparține Statului Român, deci nu ar fi o stradă privată! Deci foarte clar, rezulta faptul că strada nu aparține momârlanilor, marțienilor și nici orașului sau statului vecin!

Culmea, tot în același material, și cei de la Apa Serv o dădeau în „bobi” și susțineau că nu au extins rețeaua de canalizare în această zonă din cauza „situației cadastrale incerte”. Asta însă nu i-a împiedicat, câțiva ani mai târziu, anul trecut mai exact, să facă totuși o mare lucrare, prin introducerea unei conducte noi de apă pentru aducțiunea din amonte, care să lege stația de oraș, lucrare făcută fără să întrebe pe nimeni, de aici deducându-se, logic, că nici vorbă de drum privat, că atunci ar fi trebuit să se ceară permisiunea pentru aprobarea lucrării celor care dețin drumul (proprietari care de fapt nu există pe acte, altfel nu se justifică treaba asta). Practic, când s-au scuzat că nu pot implementa acolo un proiect legat de canalizare, din cauza „situației incerte”, cei de la Apa Serv au spus că nu pot, iar apoi, după câțiva ani, pentru o altă lucrare, tot importantă și nimic de zis, s-a putut! E hazliu, numai că din păcate și pe bună dreptate celor de pe această stradă nu le vine deloc să râdă și au perfectă dreptate. Acum se văd în situația de a avea un drum mai prost decât oriunde pe la țară, mocirlos, cu gropi și șanțuri cu nămol ce-l brăzdează, un adevărat calvar iarna, primăvara și toamna când plouă mult sau când se dezgheață și au mai rămas din cauza asta și fără canalizare!

De-a dreptul uimitor, s-a asfaltat de primărie cam prin tot Aeroportul și numai pe strada aceasta nu s-a putut face nimic de ani de zile, iar cu canalizarea, la fel, cei de la Apa Serv au introdus canalizare și în cătune, în alte orașe, dar pe această stradă nu s-a putut! Măi să fie…

 

Drum reparat pe cheltuiala oamenilor din zonă și stricat apoi de lucrările efectuate anul trecut

Revenind la zilele noastre și de unde a pornit de fapt acest material, o altă colegă de-a noastră de la ziar stă pe această stradă. Mirabela, pe numele ei, nu știe ce să mai facă și unde să se mai adreseze, situația aceasta fiind revoltătoare pentru ea, familia sa și pentru toți vecinii de stradă, oameni care cu toții plătesc regulat taxe și impozite locale și care și-ar dori și ei măcar un drum reparat cu piatră roșie și tasat, dacă momentan nu se poate asfalta, cum, desigur, și-ar dori și canalizare ca toți oamenii civilizați. Dar pentru că chestiunea cu „ghici cine e proprietarul acestui drum” nu s-a sinchisit nimeni din primărie să o rezolve de ani de zile, nici nu se pune problema de asfalt sau de vreun proiect viitor cu introducerea canalizării. Anii trec și cheltuiala la drum se face pe spatele oamenilor, care, în 2017 au strâns mână de la mână și au cumpărat pe banii lor mașini cu piatră roșie, ca să scape pentru un timp de noroi. A fost bine cât a fost, dar după lucrările de introducere a noii conducte de apă, realizate anul trecut, lucrare ce deservea Apa Serv cum spuneam, drumul a fost făcut praf și pulbere, lucrările de „aducere a drumului la starea inițială”, cum pompos sună expresia, realizându-se de slabă calitate și cu material prost, în acest moment imaginile anexate acestui articol spunând tot despre starea jalnică a unui drum de municipiu!

 

Primăria de ani de zile cam „uită” de acest drum, să-l treacă în proprietatea orașului și să se termine cu problemele…

Ce ar fi trebuit să facă primăria, se vor întreba unii? Ar fi trebuit să dezlege calul de la căruță și să stabilească exact cât din acest drum aparține statului și cât aparține proprietarului (dacă aparține, că dacă nu…) și apoi să se treacă drumul din patrimoniul Statului în cel al orașului, printr-o hotărâre de consiliu local. După care urma întabularea. Chestiunea pare simplă, dar se complică din cauze care ne scapă. Sau să fie o indiferență? Nu știm ce, dar au trecut ani și ani, nu zile sau săptămâni, iar administrația publică a orașului va avea o problemă dacă acești oameni, câteva zeci de familii, vor da primăria în judecată, cum mulți de pe stradă se gândesc deja că doar așa își vor vedea rezolvată problema într-un final din moment ce nu primesc răspunsuri clare și nu văd fapte. Ce vor spune cei din primărie judecătorului? Ce argumente ar aduce, când oamenii ar spune că din cauza primăriei au rămas și fără un proiect de canalizare, dar și fără un drum cât de cât civilizat

 

Există promisiuni de rezolvare a drumului cu piatră roșie, să vedem și concretizarea!

La final să consemnăm și o parte din ceea ce colega noastră, Mirabela, ne-a relatat:

„Acum ceva timp am făcut drumul pe banii noștri. Nu e normal, dar ca să scăpăm de noroi și mizerie am făcut-o și pe asta, că nimeni nu ia în seamă acest drum! Drum care un director ne spunea că ar fi privat… apoi am aflat că ar fi al Statului. O bulibășeală de nedescris și noi rămânem cu drumul plin de nămol, de gropi, de noroaie până la glezne!

Drumul l-au stricat și mai rău, după ce noi îl reparasem în 2017 cât de cât, s-au apucat cam pe la începutul lunii iulie 2020, au început de sus cu o conductă de apă de la o aducțiune spre oraș. Lucrare a fost pentru „binele locuitorilor”, cum s-a zis. Nu zic nu, dar pentru binele nostru în nici un caz din moment ce ne-au lăsat cu drumul prost refăcut la finalul lucrărilor. Apoi, întreb și eu, dacă chiar e un drum privat, cum s-a spus din primărie la articolul scris în 2017, atunci de ce n-au venit cei de la Apa Serv să semnăm ceva înainte de începerea lucrării? Să întrebe dacă suntem de acord să sape sau nu, că e drum privat… Nu, nu e un drum privat, sunt sigură de asta! Deci, când cerem să se repare e drum privat, iar când vor să sape să introducă o conductă, e drum public! Pe toată lumea se pare că o doare fix undeva… Primăria ne trimite la consiliul județean, consiliul județean se face că plouă și drumul rămâne într-un hal fără de hal…”.

La circa un ceas după prima discuție cu Mirabela, aceasta m-a sunat să îmi spună că în sfârșit a ascultat-o cineva. Era vorba de un reprezentant al Apa Serv și că acesta i-a pus în mișcare, legat de drum, pe cei care au efectuat lucrarea.

„După discuția cu tine am reușit să stau de vorbă, telefonic, cu cineva de la Apa Serv. Mi s-a spus că va lua legătura cu cei are au făcut lucrarea pe strada noastră. Și, într-adevăr, după aceea, la puțină vreme, acasă la noi s-a prezentat un domn de la firma respectivă și a stat de vorbă cu soțul meu, spunând că a venit să vadă situația și că vor rezolva cu drumul. Să vedem. Eu și vecinii mei nu mai credem până nu vedem, că nu e normal ce se întâmplă,  de ani de zile nu doar de-acum”.

Acestea fiind spuse, să așteptăm și reacția primăriei în acest caz, legat de proceduri și de proprietatea acestui drum din interiorul municipiului, dar și de proiecte viitoare legate de acel cartier. De ce nu, poate și Apa Serv vor veni cu un proiect de canalizare, după ce se va găsi și o cale de finanțare. Vom vedea și vom urmări cazul și vă vom ține la curent.


Comentarii articol (1 )

#1 Costy26.01.2021,  07:34:48
Mai există un drum,circa un km.,din dreptul blocului 11Saturn, paralel cu pârâul Staicului, pină la ștrand, unde sunt zeci de garaje și intrări la casele localnicilor.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter