21.02.2021,  20:50:02 | 0 comentarii | 494 vizualizari
Trista realitate a anului 2021 ambalată într-un document oficial ce va ajunge la Bruxelles: După concluziile „Strategiei pentru tranziția de la cărbune a Văii Jiului” trase de către cei de la PwC, zona noastră e praf și pulbere… (II)
de Corneliu BRAN

Continuăm azi cu informații din prezentarea noului draft al „Strategiei pentru tranziția de la cărbune a Văii Jiului”, un proiect finanțat de Comisia Europeană prin „Programul de Sprijin pentru Reforme Structurale” (DG-REFORM) și realizat în colaborare cu PricewaterhouseCoopers, având drept beneficiar Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

Acest document a fost întocmit de „PricewaterhouseCoopers Management Consultants” SRL (PwC) și este ultima versiune. Practic, discutăm de un draft aflat pe site-ul MIPE, redactat de cei de la PwC cu scopul de a prezenta versiunea preliminară a Strategiei de Dezvoltare Economică, Socială și de Mediu a Văii Jiului, o strategie pe baza căreia se vor putea accesa finanțări nerambursabile de proiecte europene pentru zona noastră.

 

Ce își propune noua Strategie a Văii Jiului sub aspectul dezvoltării sociale și de mediu?

În continuare ni se spune că Strategia „va da startul unui demers de creștere a capacității și responsabilității fiecărui cetățean, Valea Jiului fiind chemată să demonstreze că este o comunitate unită în jurul unul țel comun, acceptat și însușit de întreaga populație locală, pentru asigurarea succesului tranziției de la cărbune”. Să recunoaștem că este un concept super optimist, această încercare de a responsabiliza cetățeanul din Valea Jiului fiind ceva unic pe cuprinsul patriei. Spunem asta deoarece în cei 31 de ani de libertate această responsabilizare s-a văzut mai mult la nivel de individ. Au fost, într-adevăr, destule astfel de cazuri de români care au știut să depășească și să readapteze la ceea ce înseamnă economie de piață și scară valorică, dar zero la nivel de comunitate! Va reuși oare Valea Jiului să fie o excepție la nivel de țară? Greu de crezut, dar nu imposibil.

 

8 linii clare de acțiune pentru schimbarea „dinamicii sociale” a zonei noastre

Dinamica socială a zonei, după cum se susține în document de către autori, se va schimba în viitorul apropiat prin 8 linii și acțiuni menite ca Valea Jiului să depășească criza acută prin care trece.

Prima dintre acestea ține de Educație și Cercetare.

„Educație eficientă și învățare pe tot parcursul vieții, la standarde moderne, care să dezvolte competențele și abilitățile elevilor și studenților în domenii actuale vizate de viitoarea Strategie Națională de Cercetare Dezvoltare și Specializare Inteligentă”, precum și de „Strategia Regională de Specializare Inteligentă 2021-2027” a Regiunii Vest, document strategic cu rol de coordonare a politicilor de Cercetare-Dezvoltare-Inovare (CDI) în regiune”, se arată în document.

A doua ține de programele de reconversie profesională. Nu se dau prea multe amănunte, dar se specifică: „Consolidarea capacității umane locale într-o abordare circumscrisă viziunii pe termen lung și investiții sincronizate cu programele de reconversie profesională și dezvoltare de competențe care sa absoarbă cat mai amplu posibil viitoarea forță de muncă recalificată”.

Tot de Educație ține și cea de-a treia măsură, care ar duce la scăderea abandonului școlar și delicvenței. Nici aici nu se dau prea multe lămuriri, dar se spune: „Regândirea sistemului educațional într-o cheie de oportunitate vizând un nou viitor pentru copiii Văii Jiului, cu accent pe scăderea abandonului școlar și a delincvenței”.

Liniile 4, 5, 6 țin de sistemul de sănătate și de serviciile sociale. În mare, viitorul sună frumos și aici, cel puțin la modul teoretic: „Consolidarea sistemului medical prin servicii de calitate superioară și accesibile tuturor, extinderea aparatului de cadre medicale specializate, dotare la standarde moderne, restructurarea și extinderea paletei specializărilor în linie cu nevoile populației locale; dezvoltarea unui sistem integrat de servicii sociale pentru rezolvarea problemelor comunităților marginalizate printr-o abordare integrată vizând rezolvarea priorităților medicale și sociale cu impact asupra persoanelor vulnerabile, inclusiv cu optimizarea furnizării serviciilor prin tehnologia TIC; realizarea incluziunii sociale, (re)integrarea socio-profesională a unor categorii de populație și reducerea sau, într-o viziune optimistă, chiar eradicarea sărăciei cu precădere în cartierele marginalizate”.

 

A șaptea linie –„închiderea în siguranță a minelor”

„Închiderea în condiții stricte de siguranță a minelor ce urmează a deveni inactive în următorii ani, cu măsuri de ecologizare adecvată și de reconversie în obiective turistice în baza unor lucrări de reabilitare eficientă”. Minele Lonea și Lupeni se află în proces de închidere de câțiva ani.

În fine, cea de-a opta idee de a schimba viitorul Văii ține de alternativele la minerit, din moment ce acesta va deveni istorie e firesc să se caute alternative puternice.

Autorii documentului ne propun aici „dezvoltarea zonei prin stimularea unei economii verzi durabile pentru protejarea sănătății și asigurarea rezilienței socio-economice a comunităților, în paralel cu sănătatea naturii pe termen lung”.

Sincer să fim, treaba cu „stimularea economiei verzi” e cum e, fără să vrem să fim malițioși sau un fel de „Gică contra” nu știm cât va ține de foame celor peste 100.000 de suflete din Vale. Aici va fi nevoie de chestiuni mult mai pragmatice, cu bătaie lungă, complexe, care să acopere marea majoritate a problemelor economice și sociale ale Văii Jiului. E ușor a spune expresii la modă, ce gâdilă plăcut urechea celor de la Bruxelles, activiștilor de Mediu și ecologiștilor, dar mai greu va fi cu partea practică a problemelor. Până la proba contrarie, vom vedea ce va fi în continuare, cum la fel vom vedea și care vor fi propunerile sau proiectele clare de dezvoltare ce vor veni pe acest segment. Tare ne e însă să nu rămână aceste chestiuni doar pe hârtie, cum s-a mai întâmplat și pe la alte „strategii de dezvoltare”.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter