06.11.2011,  12:33:53 | 0 comentarii | 481 vizualizari
Ordin permanent la IPJ"Hunedoara: SECRETOMANIE pentru liniştea poliţiştilor
de Ziarul Vaii Jiului

În loc să ne vedem de trea­bă şi să lăudăm vreo 2-3 poliţişti (nu pe comandantul Brăgaru, că dumnealui are deja oameni ce par specia­lizaţi pentru asta), am trimis o solicitare de informaţii tocmai la IPJ"Hunedoara. Iar soli­citarea noastră, deşi una de bun-simţ, a fost tratată ca un asediu.
Mai exact, având în vedere cazul poliţistului Moldovan de la Petroşani (cel sancţionat cu amendă administrativă după ce a “capsat” un cetăţean), am cerut IPJ"Hunedoara să ne comunice dacă Inspectoratul sau Poliţia municipiului Petroşani au dispus sancţiuni cu caracter disciplinar împotriva numitului Moldovan Claudiu şi care au fost acestea. Și, de asemenea, dacă acelaşi agent a mai primit, de când este angajat al Poliţiei Române, alte sancţiuni de ordin disciplinar, mustrări etc., data şi motivul acestora.
De asemenea, dacă tot ne-am apucat de treabă, am cerut să ni se comunice şi distribuţia nominală a agenţilor de poliţie rutieră în localităţile din Valea Jiului. De ce-am făcut asta? În primul rând pentru a vă arăta, cu armele IPJ, faptul că agentul Moldovan este tolerat în ciuda abaterilor repetate. Și, în al doilea rând, pentru a vă demonstra că instituţia în sine a rămas una obtuză în ciuda faptului că o bună parte a poliţiştilor (inclusiv inspectorul şef Dumitru) sunt chiar oameni rezonabili, ancoraţi în realitate.
Prevalându-se în mod eronat de Legea nr. 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date, IPJ"ne-a comunicat (vedeţi facsimil) că datele solicitate cu privire la poliţistul Moldovan sunt secrete. Fals! Potrivit art. 11 din aceeaşi lege, atunci când  “prelucrarea datelor se face exclusiv în scopuri jurnalistice”, datele respective nu au caracter secret.
N-am cerut date cu privire la domiciliul, orientarea sexuală ori religioasă a unui agent de poliţie. Și nici date cu privire la modul în care acesta scoate apă din fântână. Ci doar să ni se comunice dacă respectivul poliţist a mai avut sau nu abateri (ştie toată lumea ce scandal monstru a făcut, de exemplu, la Art Club). De ce a făcut IPJ"referire la Legea 677/2001 în mod evaziv, în integralitatea ei? Pentru că legea nu conţine nicio referire din care să reiasă că date de genul celor solicitate de noi ar fi secrete. Pentru că nici nu sunt! Tot de la IPJ"Hunedoara am aflat că, pentru evenimente petrecute în noaptea de 11/12.02.2009, se derulează încă o anchetă internă. Au trecut deja 8 luni, poliţistul a şi fost sancţionat de Parchet cu amendă. Oare când se termină ancheta internă a IPJ? Când iese poliţistul la pensie?
O altă solicitare, plecată strict din dorinţa de a ne informa cititorii, a fost aceea de a afla cum au fost distribuiţi poliţiştii de la Rutieră în localităţile din Valea Jiului în urma recentei reorganizări. N-am întrebat dacă au cătuşe, câte gloanţe şi câte cartuşe? Ci doar, simplu, cum se numesc şi unde lucrează. Inexplicabil însă, pentru IPJ"Hunedoara chiar şi numele poliţiştilor sunt secrete. Dacă ar fi să raţionăm în perfectă rezonanţă cu răspunsul primit ar însemna că atunci când un poliţist de Rutieră opreşte un conducător auto nu are voie să se legitimeze pentru că numele său e secret.
Ceea ce, e clar, ar fi chiar o monumentală stupizenie. Motivul real pentru care am solicitat aceste banale informaţii a fost acela de a ne informa cititorii. Care cititori au dreptul să ştie că poliţistul X are în responsabilitatea sa circulaţia în localitatea Y. Iar dacă e oprit în localitatea S (S de la Secret, desigur) înseamnă că e potenţiala victimă a unei banale intenţii de ciupeală din partea unui domn angajat la IPJ.
Încheiem cu dezamăgirea că am constatat, încă o dată, că demersurile noastre sunt eronat percepute de către o instituţie a statu­lui. În răspunsul IPJ"se spune, în antet, că adresa pe care am recepţionat-o are ca­racter nesecret. La subsol însă (subsolul adresei, nu al poliţiei) regăsim totuşi şi un CONFIDENȚIAL. Dacă răspunsul ar fi venit de la CAP"Livadia sau de la vreo frizerie, ne-ar fi amuzat. Venind însă de la IPJ nu face decât să ne dezamăgească. Și nu facem din asta vreun secret.

 Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter