29.10.2011,  11:56:23 | 0 comentarii | 522 vizualizari
PSD Petrila la ora adevărului! O întrebare: / Cine sunt domnii Eugen Stoicoiu şi Dumitru Negoi Răscolean şi de ce mai au aceştia funcţii în partid?
de Corneliu BRAN

Vă mai aduceţi aminte desigur de materialul publicat de Ziarul Văii Jiului la 8 iunie, intitulat „Cu un an înainte de alegeri la PSD Petrila apele sunt tulburi şi agitate/ Bobar l-a înlocuit pe Răscolean la şefia PSD Petrila, dar corul nemulţumirilor nu s-a încheiat…”. Vă reamintim că alegerile s-au desfăşurat într-un anonimat total, presa locală nefiind prezentă, probabil ca să nu vadă scandalul din sală. 

 

Stoicoiu şi Răscolean - cercetaţi de procurori

Spuneam tot atunci că surse din cadrul PSD Petrila s-au arătat total nemulţumite de faptul că doi dintre membrii organizaţiei, fostul preşedinte Dumitru Negoi Răscolean şi Eugen Stoicoiu au fost repuşi în funcţii importante în cadrul organizaţiei de partid locale, primul în funcţia de secretar executiv, iar al doilea în funcţia de vicepreşedinte, aceasta după ce ambii au fost în vizorul justiţiei că nu au lucrat tocmai ortodox la clubul de fotbal Inter Petrila, pe vremea când Eugen Stoicoiu, era preşedintele secţiei de fotbal, iar Dumitru Răscolean viceprimar. Aceleaşi surse promiteau că nu vor lăsa lucrurile să stea aşa, spunându-ne că ne vor înmâna câteva dosare unde vor arăta exact ce s-a întâmplat la secţia de fotbal în anul 2008.

După mai bine de cinci luni, sursa principală a revenit, dându-ne toate dosarele care au stat şi la baza acuzaţiilor procurorilor, la final totul terminându-se cu… Ordonanţa de scoatere de sub urmărire penală şi aplicarea unei sancţiuni cu caracter administrativ din 7 decembrie 2010 a celor doi, „cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de delapidare prevăzute de articolul 215 al codului penal, fals în înscrisuri sub semnătură privată, prev. de art. 290 cod penal, înşelăciune prev. de art. 215 al. 1,2 cod pen.”.

Dar să vedem din înscrisuri oficiale şi acte, în ce a constat această debandadă la clubul de fotbal Inter Petrila, ceea ce vom arăta mai jos fiind trecut în actele care ne-au parvenit, putându-le pune la dispoziţie oricui, inclusiv conducerii judeţene sau centrale a PSD.

 

În 2008, cheltuieli de la bugetul local de peste un miliard de lei cu fotbalul

Cheltuielile pe capitole pe anul 2008 la fotbal constau în: cheltuieli cu alte materiale - 4.656 lei, cheltuieli cu carburanţi - 281 lei, cheltuieli cu obiecte de inventar - 11.526 lei, cheltuieli transport - 6.045 lei, cheltuieli delegaţii - 13.155 lei, alte cheltuieli cu servicii terţi - 1158 lei, cheltuieli taxe, vize Federaţia Română de Fotbal - 2.765 lei, cheltuieli cu arbitrii - 12.835 lei, cheltuieli indemnizaţie de efort - 30.380 lei, cheltuieli cu mese - 23.360 lei, despăgubiri, amenzi, penalităţi - 1.920 lei, alte cheltuieli - 70 lei. Deci, un total de 108.156 lei, mai pe înţelesul tuturor, undeva cu puţin peste 1 miliard de lei de la bugetul local.

 

9 jucători s-au plâns că n-au ajuns să primească anumite sume de bani, fiindu-le falsificate semnăturile!

Toate bune şi frumoase, numai că aceşti bani trecuţi pe tabele nu au fost cheltuiţi tocmai aşa, existând suspiciuni la multe din aceste capitole. Cum ar fi, de exemplu, la cheltuieli indemnizaţie de efort, unde un număr de 9 jucători au susţinut în faţa procurorilor că o parte dintre semnături nu le aparţin şi nici nu au primit sumele respective. „În cauză s-a efectuat o constatare tehnico-ştiinţifică grafoscopică, care a concluzionat că semnăturile contestate de numiţii Kerestz Raul-Florin, Cristea Alin-Cristian, Dobre Ionică-Costel, Constantin Georgică şi Jdirea Mirel nu au fost executate de aceştia, semnăturile constatate de numiţii Onciu Ioan-Alexandru şi Alexandru Dumitru au fost executate o parte către aceştia şi o parte de către alte persoane, iar semnăturile contestate de numiţii Androne Claudiu-Ilie şi Stanci Cristian au fost executate probabil de către aceştia”. 

Eugen Stoicoiu, preşedintele secţiei de fotbal la acea vreme, a susţinut în faţa procurorilor că „el nu a semnat în numele nici unui jucător şi nu şi-a însuşit vreo sumă de bani cuvenită acestora, dar uneori s-a mai întâmplat ca sumele de bani să fie ridicate şi de alte persoane decât titularii - colegi, rude - şi chiar a propus audierea în apărarea sa a numiţilor Cristea Marcel-Adrian, Kerestz Maria-Mihaela, Kerestz Benedic şi Constantin Simona, dar aceştia nu au confirmat această susţinere a învinuitului, respectiv că în calitate de soţii sau rude ar fi ridicat banii cuveniţi titularilor”. Astfel, „în cauză nu s-a putut stabili cu certitudine dacă în cazurile în care unii dintre jucători au contestat semnăturile şi implicit primirea sumelor de bani, aceste sume au fost ridicate de titulari sau în numele lor, cu atât mai mult nu s-a putut stabili dacă aceste sume au fost însuşite de către învinuitul Stoicoiu Eugen-Cornel, astfel încât existând dubiu cu privire la comiterea de către acesta a infracţiunii de înşelăciune - dubiu care îi profită - faţă de el se va confirma propunerea de neîncepere a urmăririi penale pentru această infracţiune”.

 

Meciuri amicale care nu s-au disputat, dar pentru care s-au făcut ordine de deplasare - fapte dovedite de procurori!

Dacă la acuzaţia de mai sus Eugen Stoicoiu a scăpat destul de uşor, nu a mai putut scăpa de meciurile amicale care nu s-au disputat, dar pentru care s-au făcut „ordine de deplasare”, scoţându-se din club suma dovedită de procurori de 2.580 lei. Este vorba de aşa-zisele amicale de la Hunedoara (9 februarie 2008), Certejul de Sus (26 februarie 2008), Geoagiu (14 iulie 2008), Uricani (2 august 2008) şi Teliucul Inferior (5 august 2008). „… Rezultă în mod cert că aceste meciuri nu s-au avut loc, deplasările nu au efectuat, iar ordinele de deplasare întocmite de învinuit nu corespund adevărului, ele fiind întocmite pentru a justifica însuşirea unor sume de bani din cele pe care învinuitul le gestiona. Prejudiciul cauzat în acest mod de învinuit părţii vătămate Asociaţia Sportivă Inter Petrila este de 2.580 lei, sumă cu care partea vătămată se constituie parte civilă în cauză”. 

Cu toate acestea fostul viceprimar Răscolean este scos basma curată, propunerea fiind de neîncepere a urmăririi penale, în timp ce Stoicoiu, actualul vicepreşedinte al PSD Petrila, ales după acest fapt (dumnealui fiind şi director la Termoprest Petrila exact în anul când aceasta a dat faliment!) este scos de sub urmărie penală, în schimb este găsit vinovat pentru „săvârşirea infracţiunilor de delapidare, prev. de art. 215 al. 1 cod pen. şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, prev. de art. 290 cod pen. Și aplicarea unei sancţiuni cu caracter administrativ, respectiv amendă în cuantum de 1.000 lei”. 

Tot „făptuitorul” Stoicoiu este supus să plătească şi cheltuielile judiciare în sumă de 300 lei de către procurorul Valeria Toma.

 

Multe neclarităţi rămase, suspiciuni de „tun” de sute de milioane într-un singur an!

Multe au rămas ca în tren şi după această cercetare. Multe dintre exemplele de mai jos, se regăsesc în dosarele parchetului. Unele voci susţin că „tunul e foarte mare, undeva spre 400 de milioane de lei, iar vinovaţi sunt amândoi, atât Răscolean, care-l acoperea pe preşedinte, în calitate de viceprimar, şi mai ales Stoicoiu”:

 De exemplu, achiziţionarea în permanenţă a ghetelor de fotbal. În tabele se regăsesc doar în 2008 aproape 100 de perechi de ghete de fotbal achiziţionate pentru sportivi (la acest capitol se pare că Inter Petrila a fost mai ceva ca un club de divizia A)! În februarie 2008, Eugen Stoicoiu solicită consiliului local transferul sumei de 3.600 lei pentru achiziţionarea a 22 de perechi de ghete. Apoi, printr-un referat din 24 martie, solicită din nou suma de 3.000 lei pentru plata a 20 de perechi de ghete de fotbal. Lucrurile nu se opresc aici, pe 2 aprilie se mai solicită 3.200 lei pentru alte 20 de perechi de ghete, iar pe 28 aprilie se solicită alţi 3.100 lei pentru achiziţionarea a 15 perechi de ghete! Deşi mai erau doar două etape de fotbal, conducerea secţiei de fotbal solicită în 7 mai 2008 „achiziţionare echipament” în valoare de 2.000 lei, deşi aceste lucruri se fac la începutul campionatului nu la sfârşitul lui! Dar capitolul „ghete” nu e gata, ţineţi-vă tare, pe 30 iunie 2008 sunt solicitaţi de către Eugen Stoicoiu alţi 2.900 lei, pentru… „ghete”. În timp ce în iulie 2008 interesul pentru ghete scade, doar 6 perechi fiind solicitate, în valoare de fix 1.000 lei. Există informaţii conform cărora toţi banii solicitaţi i s-ar  fi dat lui Stoicoiu.

 Apoi, foarte multe delegaţii pe la Deva, ale preşedintelui Stoicoiu, 6 delegaţii în februarie 2008, 5 în martie 2008, 10 delegaţii în aprilie 2008, 6 delegaţii în mai 2008, 13 delegaţii în iulie şi august. Deci, cam 40 în 8 luni, o medie de cinci pe lună, fiecare drum costând minim 50 lei. „Ce o fi făcând Eugen Stoicoiu în atâtea deplasări numai dumnealui poate şti, dacă ele s-au făcut cu adevărat, eu ştiu că nu s-au făcut”, susţine un coleg de partid al  lui Stoicoiu. Toate delegaţiile apar în tabele şi documente, deci e clar că aparent s-au făcut…

 Mai sar în ochi şi medicamentele pentru diabetici şi pentru inimă, achiziţionate în mai multe rânduri în 2008, când se ştie că un fotbalist nu poate evolua dacă e diabetic sau bolnav de inimă!. Dar poate la Petrila sunt alte reguli…

 Mai există foarte multe cheltuieli pe cafea, seminţe, sucuri şi alte alimente care n-au nimic de-a face cu fotbaliştii şi cu clubul de fotbal, poate doar ca unii oficiali să se simtă bine din bani publici. „Și aici e vorba de zeci şi zeci de milioane de lei, adunate într-un singur an, 2008, bani care, repetăm, n-au nimic de-a face cu fotbalul şi fotbaliştii. Ce să caute seminţele de dovleac, sau sucurile, ori sute de pungi de cafea de 100 de grame? Păi ce, fotbaliştii beau cafea şi sucuri? Nu! Deci ei şi-au cumpărat ce au vrut din magazine, pe banii bugetului local, ca să se simtă bine”, susţine sursa noastră din PSD Petrila.

  O altă chestiune ridicată este a maşinilor de tuns iarba. Care, în 2008, au fost achiziţionate de două ori, cel puţin aşa rezultă din acte, dar niciuna nu a existat cu adevărat la club. Dacă nu este aşa, aşteptăm să fim contrazişi.

Rămâne de văzut care va fi reacţia celor doi pesedişti şi, mai ales, a conducerii de partid judeţene. Pentru că dacă lucrurile stau aşa, cei doi nu mai au cum să ocupe funcţii în organizaţia PSD Petrila. Aşteptăm din partea lor şi cuvenitul drept la replică. După care vor urma alte şi alte dezvăluiri incendiare din cadrul PSD Petrila. Și nu în ultimul rând un interviu cu… Cu cine? Puţintică răbdare. Și misterul face parte din jurnalism. 

 

 


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter