03.11.2011,  12:21:45 | 0 comentarii | 667 vizualizari
Pentru că deja li s-a lipit stomacul de coloana vertebrală, / Reprezentanţii angajaţilor de la Protector depun plângere penală împotriva directorului economic al CNH"SA
de Ziarul Vaii Jiului

De câteva luni, grupul de firme Protector trăieşte cea mai stupidă situaţie posibilă. O situaţie care, dacă nu i se pune capăt în mod responsabil de cei în drept, poate determina închiderea firmei şi rămânerea pe drumuri a peste 700 de angajaţi. Toate acţiunile derulate în ultimele 6 luni împotriva grupului de firme Protector, în special SC"Protector Internaţional SRL Petroşani, ne oferă suficiente motive să credem că, în baza unui complot bine ticluit, asta se şi doreşte: îngroparea Protector şi accesul unui grup de firme cu relaţii solide la fabulosul contract de pază a subunităţilor CNH"SA. Cei ce comit aceste nemernicii uită că la mijloc sunt, totuşi, câteva sute de oameni, chiar mii dacă luăm în calcul şi familiile lor.

 

Angajaţii de la Protector nu au dreptul de a fi protejaţi de lege?
Aşa cum se ştie, legea garantează drepturile salariale ale angajaţilor, indiferent dacă societatea angajatoare are sau nu datorii la stat. Protector este sugrumată de datorii ca urmare a faptului că, de-a lungul colaborării sale cu CNH"SA, colosul industrial de stat nu şi-a achitat întotdeauna în termenii contractuali obligaţiile de ordin financiar. Tocmai de accea, până în decembrie 2009 inclusiv, Protector primea lunar de la CNH"SA sumele cuvenite plăţii salariilor, dar şi banii necesari plăţii viramentelor aferente către bugetul de stat. În 2009, de exemplu, Protector a virat la bugetul de stat, urmare a acestui mecanism financiar, aproximativ 30 de miliarde de lei vechi, ceea nu-i de ici de colo. Cu alte cuvinte, interesul statului român de a se recupera sumele ce i se cuvin a fost satisfăcut.
Din decembrie 2009 însă, în urma unui val de comunicări scrise între Direcţia Economică a Companiei Naţionale Huilei şi Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Hunedoara, viramentele pentru plata salariilor angajaţilor şi, respectiv, a impozitelor aferente nu se mai fac.

 

Din ordinul cui este păgubit statul român?
Ce înseamnă asta în traducere liberă? În primul rând că, deşi legea le garantează drepturile salariale, cei peste 700 de angajaţi de la Protector nu mai primesc niciun leuţ. În al doilea rând, prin acest mecanism total păgubos, antisocial şi chiar periculos, statul român nu a mai încasat niciun leuţ, fiind asfel păgubit cu suma de aproximativ 15 miliarde de lei."Bani pe care, dacă ar fi existat plăţile cuvenite de la Compania Huilei, Protector i-ar fi virat la bugetul de stat din luna decembrie 2009 şi până în prezent.
Mai grav e că, neprimind banii ce i se cuvin din partea Companiei, Protector nu are posibilitatea de a achita impozitele aferente salariilor, fapt ce poate atrage răspunderea penală a administratorului"Cristian Balint.
Culmea stupidităţii e că, deşi statul a fost păgubit deja cu aproximativ 15 miliarde de lei vechi în acest interval de timp, DGFP"Hunedoara calculează dobânzi şi penalităţi la a căror plată este obligată SC Protector.  Adică o instituţie a statului refuză în mod repetat să vireze banii de salarii şi impozite către o societate privată, iar o altă structură a statului român calculează dobânzi şi penalităţi aceleiaşi societăţi comerciale. O practică ce, în mod evident, contravine mesajului transmis de către premierul Emil Boc instituţiilor de stat de a nu ucide firmele private cu zile.

 

Pentru unii mumă, pentru alţii ciumă...
De asemenea, curios, ca să nu spunem suspect, e că în timp ce Compania şi DGFP"au o atitudine de acest gen cu Protector Internaţional, altor societăţi comerciale, aflate tot în situaţia de a avea datorii către stat, li se fac plăţi periodice prin virament de către Compania Naţională a Huilei.
Ar fi interesant de văzut cum justifică directorul economic al CNH"SA această măsură prin care, din decembrie 2009, statul român - al cărui buget se află în mare foame de bani - este în mod evident păgubit. Ce justificare să ai pentru această măsură în condiţiile în care, dacă statul român încasa aproximativ 30 de miliarde de lei anual, ai făcut tu o şmecherie prin care să nu mai încaseze nimic? Pe foamea asta, când nu sunt bani de pensii, de salarii pentru profesori şi alte cele, ar fi fost sau nu de folos nişte miliarde la bugetul de stat? Noi spunem că da.

 

E clar că situaţia asta...
...în care angajaţii de la Protector prestează iar CNH"SA"se face, prin directorul economic Verginica Popescu, că îi plăteşte, nu poate dura la nesfărşit. Cu stomacul lipit de coloana vertebrală oamenii ar putea refuza, mai devreme sau mai târziu, să vină la muncă. Sau, mai grav, în urma unor stimulente financiare minore venite din partea mafiei fierului vechi, vor permite devalizarea incintelor miniere, cele mai bune surse de materiale feros după fostul"Umirom ori foste active ale unor unităţi miniere ori de preparare a cărbunelui. CNH"SA"mimează, prin intermediul directorului economic Verginica Popescu, că ar fi legată de mâini, picioare şi... contul de lichidităţi. Asta deşi, repetăm a mia oară, legea garantează drepturile salariale ale angajaţilor de pretudindeni. Situaţia angajaţilor de la Protector e cu atât mai gravă cu cât contractul, şi dacă s-ar plăti prin virament în termeni rezonabili, nu permite firmei titulare să ofere salarii mai mari de minimul pe economie. Adică mecanismul ăsta prin care nişte băieţi deştepţi vor să ducă în cap o societate comercială pentru a pune laba pe un contract estimat la peste 100 de miliarde de lei anual înfometează cei fix 840 de angajaţi cu salarii minime neplătite pe care-i are în prezent SC"Protector, peste 700 fiind direct implicaţi în derularea contractului pentru paza subunităţilor miniere.

 

Unde-s banii? Cumva la băieţii deştepţi?
O scurtă recapitulare. CNH"nu bă banii de la salarii, statul nu încasează impozitele aferente, în sarcina Protector se adună dobânzi şi penalităţi năucitoare, oamenii sunt la capătul răbdării. Un cerc vicios în care, aşa cum am arătat, oamenii par să nu mai conteze absolut deloc. Nu ştim, concret, unde-s banii pe care Compania trebuia să-i vireze angajaţilor de la Protector. Mai mult ca sigur, în perioada asta s-au făcut viramente mai mari către alţi furnizori ai CNH"SA, adică banii nu-s undeva la păstrare. Știm însă că reprezentanţii angajaţilor de la Protector sunt decişi ca, dacă situaţia nu se deblochează, să ceară tragerea la răspundere penală a celor din acţiunile ori inacţiunile cărora nu le sunt virate drepturile salariale garantate de lege. Începând cu ec. Verginica Popescu, director economic al CNH"SA.

 

E şi mai clar că
...situaţia aceasta nu poate dura la nesfârşit. În urma numeroaselor demersuri făcute de angajaţii de la Protector, o delegaţie formată din reprezentanţi ai CNH SA, DGFP"Hunedoara şi Instituţiei Prefectului urmează a se deplasa la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală pentru a debloca fondurile necesare plăţii salariilor, impozitelor şi accesoriilor. Vom reveni. Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter